Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Vánoce se blíží, divočina vrcholí a já utíkám pryč. Předevčírem jsem si vyšlápla na přehradu Pařížov a pak šla dolů údolím Doubravy.
Zítra bych se ráda podívala kolem pramene Chrudimky, u Hlinska. Jenže na mapách mi naskočily prameny hned dva a dosti vzdálené od sebe. Jeden pod obcí Dědová /po červené/ a druhý v katastru obce Filipov /po zelené/. Protože jsem tam nikdy nebyla, zajímalo by mě, jak to s nimi je a který z obou pramenů je ten "pravý."
Prosím turisty, kteří mají tento kraj prošlapaný, aby mi poradili. Díky. Jaga.
Děkuji vám oběma. Myslela jsem si, že ten filipovský bude ten hlavní. Snad mi nebude pršet.
Jinak o tom výšlapu na konci roku vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Vím, že je tam ten den hrozně moc lidí a navíc, mívala jsem pokaždé jiné, ale stejně pěkné aktivity. Ať nám to šlape! Jaga.
Ještě jednou dík, vy dva turisté. Dneska jsem tedy byla. Pod Dědovou je jen maličký potůček, který je zatrubněný, voda z něj vytéká pod silnicí a teprve pak na druhé straně se trochu zvětšuje. Kdo by nevvěděl předem, nepoznal by.
Filipov - moc pěkný pramínek, kolem lavičky, naučné tabule, kamenná deska s nápisem. Tam se mi líbilo a moc.
Kolem je už dost sněhu, lesy jsou jako pocukrované, klid a ticho, jen stopy srn a zajíců. Bylo mi tam moc pěkně. A jsem ráda, že jsem se tam vypravila. U nás v Polabí není po sněhu ani památky, tam je kouzelná zima se sněhem. Už by to možná bylo s trochou tolerance i na běžky. Jaga.
Navíc jsem potkala "kouzelnou babičku" Svatku /tak se mi představila/, která si šla k prameni s kanystříkem pro vodu. Nádherná stará paní, s úžasnou pamětí a vyprávěcími schopnostmi. Nemohla jsem se od jejího vyprávění odtrhnout. Bylo mi ctí ji poznat. Jsou mezi námi občas opravdu lidé, před kterými bychom měli smeknout.
Já Tě, Jaguš, obdivují. Některé ty cesty znám. Třeba to údolí Doubravy / Bílek- Sokolovec/. To není hladká rovinka. A zase takové chození je lék na duši!
Liško, trasa Bílek - Chotěboř je v poslední době nevýslovně smutná. Tam bych teď nešla, ani kdyby mi to chtěl někdo zaplatit. Řádil tam kůrovec, stromy uschlé, pokácené, či samovolně popadané, některé spadlé ve vodě. A takový to tam byl ráj na zemi. Doufám, že se ještě dožiju toho, že se tam příroda trochu zregeneruje, ale jak znám život, tak kdo ví...Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.