Má zaměstnavatel právo po mně požadovat náhradu škody za toto : zaměstnavateli jsem oznámil, že chci dát výpověď. Na to mi zaměstnavatel sdělil, že za mne na mojí pozici nemá "jinou vhodnou náhradu" a v případě, že opravdu skončím, tak po mě bude požadovat náhradu škody. Tou škodou se pravděpodobně rozumí, že poté co skončím, tak nebudou plněny normy, nevyprodukuje se tolik výrobků. Takže "ušlý zisk" půjde za mnou a zaměstnavatel ho bude požadovat po mně. Co si o tom prosím myslíte, má na to zaměstnavatel právo? Děkuji
Nesmysl, pokud nemáte pracovní smlouvu na dobu určitou a odejdete v zákonné lhůtě. Jediné co by po vás zaměstnavatel mohl požadovat, je uhradit náklady za nějaké speciální školení, ale i to jen při dodržení zákonem stanovených podmínek.
Záleží samozřejmě co je napsáno ve smlouvě. Ale ano, bude zde patrně výpovědní lhůta a když se rozhodnete skončit tzv. ze dne na den, bez souhlasu (dohody) se zaměstnavatelem, v rámci této výpovědní lhůty, kterou neodpracujete, uchází zaměstnavateli zisk, který může po vás vymáhat.
matd
Smlouvu mám na dobu neurčitou a po podání výpovědi, bude klasická dvouměsíční výpovědní lhůta, kterou odpracuji.
Nemáte důvod k obavám. Šéfikovi řekněte, že když vám přidá 20% na platu, tak si to rozmyslíte. 10% je za nepostradatelnost a 10% za ty trapné výhružky.
Otroctvo aj nevolnictvo boli davno zrusene. Ak odidete podla Zakonnika prace v tam uvedenej vypovednej dobe, firma si moze uplatnovat nieco len na lamparni.
Nieco ine je samozrejme nerespektovanie zakona a predcasny odchod, potom skodu vymahat mozu. Celkovo je to zaujimava firma, klucovym zamestnancom, ktori sa chystaju odist sa robia ponuky a zvysuju platy, namiesto trapnych vyhrazok.
Hahaha ten má ale drzost. Bude mít zákonnou lhůtu najít za vás náhradu během výpovědní doby. Pokud nenajde, tak je to jeho problém. Ty s tím nemáš nic společného.
Pokud by to byla normální firma, tak se vás, pokud oznámíte, že chcete odejít, sama zeptá, za jakých podmínek byste zůstal, případně sami učiní nabídku. Většinou to ale funguje pouze na vyšších pozicích.
Na vasom mieste podam vypoved a hned sa hodim na PN, nejaka vhodna diagnoza sa uz najde. Navrat z PN len na odovzdanie papierov, tesne pred koncom vypovednej doby.
To je fakt nesmysl, na to přece slouží výpovědní lhůta, během ní má možnost náhradu hledat. A odchod nebo minimálně nepřítomnost pracovníka přece musí mít v manažerských plánech každý vedoucí (nejde jen o výpověď spíš přichází v úvahu nějaká náhlá nemoc apod.). Pokud jste tak nepostradatelný, tak je tady i místo pro vyjednávání, kolik přidá, abyste si výpověď rozmyslel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.