Nejste přihlášen/a.
Zůstaňte doma, zalezte si pod peřinu i s hlavou a tam si vesele bzděte. Nic víc, nic míň.
Ve Španělsku byste nám, Čechům, zcela určitě udělal pořádnou ostudu. A proč my ostatní, máme za Vás pykat? Jaga.
Proto mu možná radí, aby říkal bavaria nebo něco takového, ale ani němci si to nezaslouží, já bych mu radil, ať říká, že je z ruska (když umí rusky, nebude to působit jako lež a rusáci si tuhle ostudu zaslouží).
Hlavně to odložte na léto. Ve Španělsku je touhle dobou zima jako u nás, teda jejich zima je třeba +15 stupňů, ale to na koupání v moři určitě neni. Tím odpadají obavy o poškození pokožky. Pokud pojedete k Atlantiku, ten je prý studenej, no mě to tak nepřišlo, ale to bylo září a ne prosinec. Ve španělsku jsem už byl, byl to takový poznávací zájezd pořádaný tehdy školou, přiletělo se do Barcelony a odlétalo se za týden z Lisabonu (to je už Portugalsko). Neměl jsem pocit, že by měl někdo něco proti čechům, ve španělsku možná tušili mlhavě cosi o československu, v portugalsku ani nevěděli, co to je. Takže bych se opravdu nebál. Otázky kolem moře a koupání řešit nemusíte, vykoupete se v tuhle dobu možná tak v hotelovém bazénu.
Rusky a česky, to neni nic moc. V Itálii je dost rusáků, takže tam se s ruštinou uspět dá (poté co si s dotyčným vysvětlíte, že nesnášíte rusáky stejně jako on), nevím jak je na tom v tomhle smyslu španělsko. Ale to neřešte v základu se vždy nějak domluvíte. Jinak je to tam podobný bordel jako v Itálii. Ve španělsku moc anglicky neumí, takže bez španělštiny to neni nic moc (pořád lepší jak s ruštinou nebo češtinou).
Přečtěte si pár cestopisů, v knihovně toho mají hodně a na internetu je toho taky dost.
Španělsko je součást EU i šenghenu včetně kanárů a dalších ostrovů, takže pro cestu tam stačí občanka (kterou možná ani nikdo kontrolovat nebude) a nic dalšího nepotřebujete. A hlavně je to civilizovaná země asi tak jako ta naše.
Já bych volil cestu způsobem koupit si jízdenku nebo letenku do španělska (jezdí třeba z Prahy autobusy do Barcelony a zpět, jedna cesta za 2 tisíce a 20 hodin) a tam si zařídit přes booking několik noclehů (pokud bych se chtěl koupat a ne chodit po památkách, tak bych to udělal v létě a ne teď). Ale s vašimi znalostmi bude lepší koupit si nějaký zájezd u nějaké cestovky.
Jaké rady si představujete, myslím, že jsem byl dost vyčerpávající, jedině bych mohl vzít ten váš elaborát a bod po bodu vyvracet ty nesmysly, kterým snad ani nevěříte. Podle mě základní rada je odložit to na léto (zvlášť pokud si chcete užít moře) a do té doby si nastudovat aspoň základy španělštiny (pozdravy, základní slovíčka, čísla), abyste nebyl totálně mimo. V tuhle dobu jet jedině pokud seženete nějaký last minute zájezd se vším všudy (s plnou penzí a českým/slovenským delegátem). Jinak koukat na letní zájezdy, ty už by mohly být v prodeji a možná jsou i za first minute ceny. Snad jen s tím potápěním, moře neni rybník, takže asi nejde se jen tak položit na dno s trubkou, ale jinak neni problém.
Na měsíc to se s cestovkou dost prodraží, to se prodraží i s bookingem, ten bere docela velké provize, pro pobyt na týden je to v pohodě, ale na tak dlouhé pobyty jsou už jiné portály. Hlavně je potřeba ten zájezd zařizovat včas (ať už zájezd jako celek, nebo jeho části - letenky, ubytování...).
Obecně španělsko je bezpečná země. Je tam trochu bordel, ale to je ve všech jižních zemích, prostě oni nic nehrotí (daleko míň než u nás). Imigranti tam budou asi stejně jako u nás, pobřežní stráž ty jejich "vory" potápí na hranici mezinárodních vod (50 km od pobřeží), takže ono jich tam zase tolik nedoplave. Navíc proti španělsku máte širý oceán, takže odkud by tam pluli, z Ameriky je to daleko. No možná dole z Afriky. Ale asi Vám to říkali lidi zblbí zprávama víc jak Vy. Co si pamatuju z té poznávací cesty, tak jediné místo, kde se pohybovali samí divní lidé (možná naše výprava taky vypadala jako divní lidé), bylo v Lisabonu v okolí české ambasády (ono v tom místě těch vyslanectví bylo koncentrováno daleko víc, asi jako je to u nás, v Praze je taky několik takových epicenter, kde na malé ploše jsou vyslanectví mnoha států). S bordelem a plasty v oceánu je samozřejmě problém všude, ale turistická letoviska jsou udržovaná v relativním pořádku.
Taky nezapomeňte, že Španělsko používá jednotnou evropskou měnu, což je dost výhoda, nemusíte řešit nějaké exotické peníze, blbé je, že my jsme tuhle jednotnou měnu stále nezavedli, takže si budete muset eura opatřit ve směnárně.
Taky by se dalo jet teď v zimě na pár dnů, týden by mohl stačit a na měsíc až v létě. Další rady by pak už závisely na konkrétním zájezdu nebo výletu, týkaly by se toho, jak se odbavovat na letišti nebo jak se z letiště dostat do města. Na to mám pěknou vzpomínku, prakticky první kontakt se Španělskem, na letišti v Barceloně je nějaké jejich metro nebo co to je. Teď my všichni máme ty dvacetieurovky ze směnáren a rozměňujeme je na tu dvouerovou jízdenku (nakonec to někdo nevydržel a koupil jízdenky pro všechny). Vlak stojí na nástupišti, tak se naše překladatelka ptá, za jak dlouho jede a odpověď "před 5 minutama, ale počkáme na vás" no prostě Španělsko, žádný stres. (Taky ten vlak podle toho vypadal, na začátku nástupiště u turniketů byl narvaný a jak se šlo dál, tak byl úplně prázdý.)
Pokud chcete k moři teď na Vánoce, tak volte nějakou jinou destinaci, hodně se lítá do Egypta, to je docela blízko. Santa na serfu chodí v Austrálii, kde mají touto dobou léto (jejich Vánoce působí trochu komicky, osobně jsem to nezažil, ale viděl jsem videa od lidí, co to zažili). Ale to je všechno jiný level, tam už nestačí občanka, to už je mimo naší zlatou klícku. Cestovky jistě nabízí nějaké ty zimní zájezdy k moři do míst, kde je možné se v tuto dobu koupat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.