Potřeboval bych prosím možná trochu poradit. Pracuji jako senior programátor, tedy žádný začátečník, v soukromé firmě. Poslední měsíce došlo k několika změnám struktury ve firmě, změnám u hlavního zákazníka. Sešly se mi projekty které nestíhám odbavovat. Tu je podhodnocená, pracnost, tu si zákazník více vymýšlí, tu zvolím řešení, které je technicky spravnější něž původní navrh ale trvá déle, přebírám kód po kolegovi a další důvody. Celkově přestávám stíhat, ukončovat včas úkoly k fakturaci a žijí již pár týdnů ve větším stresu. Blbě spím, práci občas dělám po večerech. Problém není technická neznalost nebo nezkušenost. Spíše neumím říkat ne, snažím se vyjít vstříc a teď se toho sešlo více a doplacim na to. Potřeboval bych umět si ty věci tolik nebrat. Jakmile odejdu z práce tak to umět hodit na hlavu. Až mi z toho dobře není. Zažil jste někdo?
Jediný problém je asi ten, že se snažíte vyjít všem vstříc, že neumíte říkat ne, nikoho nezklamat. Tito lidé jsou díky vám spokojeni, ale vy to odnášite stresem, nespavosti, přepracovánim. Tak pokud to jde, tak práci navíc odmitat. Jinak si můžete časem přivodit i nějaký zdravotní problém. Tak už kvůli tomuto naučit se říkat to e. Ono to asi nejde tyto věci si tak nebrat, prostě jste vyčerpaný, potrebujete více klidu pro sebe.
Nemusíte říkat hned "ne", naučte se vyhodnotit, jak dlouho bude zadání trvat, zda se při programování může vyskytnou další řešení, zda chce zákazník jít cestou lepšího řešení, nebo zda si na svém trvá beze změn. Poté vzniká prostor, kdy víte kam až můžete zajít.
Taky pomáhá udělat menší zakázky, které nejsou časově/programově náročné.
Při zadání velmi náročné pracnosti je potřeba zákazníka upozornit, že i časově to bude trvat déle - u těchto zakázek upozornit všechny nové, že jsou v pořadí.
Já teda nejsem programátor, ale takto si třídím práci
Zažívám denně, už roky. A je velmi poučné se zamýšlet nad příčinami tohoto stavu ( v mnoha podnicích a institucích ). Člověku to značně poopraví názor na kapitalismus, demokracii, "volný trh" a "svobodnou soutěž" i obecnou (ne)spravedlnost, která je k vidění denně, na každém kroku. Mi pomáhá znalost Bible, víra v Boha, přijetí Krista. Už mě pak nepřekvapuje, že se do důležitých, rozhodovacích pozic dostávají tragicky nekompetentni lidé, protože vím, že "celý svět ve zlém leží" ( 1.Jan. 5,19 ). Je to smutné zjištění, ale je to fakt. Policie běžně kryje zločiny, státní zastupitelství a GIBS kryjí policii, protože všichni mají krytí i na ministerstvu. Kdo nevěří, ať tam běží. O tom, co se děje v europarlamentu a jaký "výkvět" tam o čem hlasuje už dlouho referuje psychiatr Ivan David nebo, nejnověji, i bloger Vidlák. Pohled na firemní prostředí také často ukáže záhadně zbohatlé majitele, kteří si do managementu nasadí svoje ( technicky a procesně tupé ) kamarády, kteří spíš předstírají práci a efektivní vedení svého úseku. A není na ně metr, ani když hrozí ztráta certifikace ISO, ztráta odběratelů, krach firmy nebo něco podobného. Naučte se zpomalit a dělat precizně jen tu práci, která se dá během směny reálně stihnout. Nedělejte přesčasy a neberte si práci domů ( ani v myšlenkách, natož doopravdy ). Neobviňujte sebe z toho, že firma nemá potuchy o kapacitách, pracnosti, atd. a tak je pořád vše ve skluzu. Maximálně napište jednou ročně e-mail na vedení firmy, nazvěte ho třeba "zlepšovací návrhy" a napište několik bodů, co firmu procesně ničí a mělo by se zlepšit. Oni nejspíš ani neodpoví nebo budou reagovat jakoby to ani nečetli. Ale tím jste udělal, co bylo správné a dál si dělejte svoje.
A ten váš bůh to všechno dopustí. A ještě horší věci - války, hladomor, přírodní katastrofy atd. Má (prý) moc nad tím vším a nedělá nic. Hledat řešení u někoho tak krutého zní jako hovadina.
Taky mě vždy doslova rozseká, když tady někdo začne pouštět svá religionistiky zaměřená moudra.
Ale otázka zní: Co má dělat takový vystresovaný úředník, který v bohy nevěří? Je automaticky odkázán na celý život v pekelných mukách, než se po smrti dostane na věčnost do pekla?
Nedovedu pochopit, jak tito lidé myslí a účastní se života tady na zemi. Vše pro ně bude až po smrti a teď v tomto momentu se vlastně nemusíme snažit o nic. Hlavně že v hlavě nosíme pohádku, že? Ta nás všechny ochrání, ale musíme bez rozmyslu přijmout něčí fantazie. Jinak to nejde.
Je to argumentační klam. Není správné a validní toto tvrdit že Bůh za něco může nebo nemůže, protože většina lidí je svéprávných a jsou sami zodpovědní za své jednání. Co má dělat úředník co nevěří v bibli. Tak podle mě je bible irelevantní, relevantní je pomoc z vnějšku jako psycholog či kouč, který může pomoci naučit a natrénovat schopnosti které neumíme abychom se posunuli dále. Já se furt učím a to i díky AI. Tak třeba jsem dnes pochopil že není správné říkat "nemá smysl" nebo "je nelogické" apod. Místo toho musím přeformulovat větu a tomu se tedy říká osobnostní růst... A to bude práce toto než si zvyknu.
Tak to řešte s managementem a naučte se asertivnímu jednání. Je třeba pokud je něco špatně ve vedení tak to řešit. Pokud management selhává a nedokáže odhadnout náročnost klienta a náročnost zakázky tak a^t si uctujou více a naberou další lidi. Ale povídá se mi to snadno když nejsem ve vaší kuži bych fakt byt nechtěl
Tak ted nevim zda se moje predchozi odpoved odeslala. Já jen doplnim že když nezvládáte asertivní jednání je třeba si zajít k odborníkovi jako psycholog nebo kouč a ten vás to naučí. Jasně to se to řekne, když nemáte čas ale vy taky máte právo na osobní život, prostě se musíte umět asertivně postavit a poukázat na to, že chyba byla v managementu, já však vám neporadím jak to sdělit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.