Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsedantně kompulzivní porucha - OCD

Od: karosar® odpovědí: 6 změna:

Má tu někdo OCD? Můžete poradit co vám pomohlo? Děkuju

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrovic
hodnocení

0x

Ja, ja se hlasim. Mam to od decka. Zvyknul jsem si. Nepohlo mi nic. Teda tak, u odbornika jsem s tim nebyl. A ani nepujdu. V me profesi (mechanik, prevazne motocyklu) to zase nevnimam tak zle. Aspon si clovek po sobe v rychlosti zkontroluje odvedenou praci. Utahnul jsem vsechno? No, ty kola radeji zkontroluji... Zakaznici jsou spokojeni, protoze maji kvalitne odvedenou praci. Ale zadny extrem, nic zase nedelam nadvakrat. Ono cloveka to nuti jednat klidneji, zadne zbrklosti. Pri odjezdu na dovolenou jsem se radeji z garaze jeste vratil se ujistit, zda jsem opravdu zastavil vodu. Vejdu do baraka a hle, na chodbe se sviti. Manzelka ve stresu zda mame vse, zapomnela zhasnout. Jo, voda zastavena byla. Nejak moc me to v zivote zase neomezuje, neresim to. Ale mam kamarada, to uz je extrem. Nikde neji, nepije. Ma pocit ze na vsem nadobi, jsou opary a je to spatne umyte. Proste nikde. Ani u me v dilne si nevezme sklenici s pitim. Nepomuze ani, kdyz to pred nim umyju v pul litru desinfekce.

bear

Tak mu dej lahváče, kterýho si sám odvíčkuje. ;)

petrovic

Lahvac, plechovka... Taky nic. Kdo vi, kde vsude po skladech se to vali a je to kontaminovane vytrusem hlodavcu.

bear

*co*no,... záleží na stupni, jak moc a koho OCD omezuje. Já mám problém, pokud někdo nese kelímky s nápoji tak, že je za horní okraj z vnitřní strany srazí k sobě prsty (přímo je v nápoji koupe) a donese jich tak víc pohromadě na stůl. Naštěstí od ZŠ jsem na takové pra*e nenarazil. Ale to asi nemám OCD, ale jen špatnej žaludek se na to dívat a pak z toho pít :).

Ale žužlat závity PETky nebo hrdlo lahváče, které při skladování a dopravě kryje právě to víčko? To bych problém neměl.

...

Ještě mě napadá horkej čaj nebo kafe. Nápoj nad 60°C většinu sterilizuje :). Jak hrnek, tak sám sebe :)

hodnocení

0x
Dobrý večer. Mě nepomohlo nic, protože jsem na žádnou léčbu jít nechtěla. Nějak jsem se s tím sžila. Je fakt, že doma jsou na to od mého dětství zvyklí a nepřekvapuje je to už. Kamarádi se mi občas smějí, muž si z toho také dělá srandu- kolikrát chodí a napodobuje mě *smich* Je tedy pravda, že svými návyky ostatním lidem neubližuji nebo tak. Prostě několikrát před odchodem z domu zkontroluji okna,zda jsou zavřená, zda jsou zamčené dveře - to se kolikrát i pár kroků vracím, dveře u auta zamykám tak, že bliká jak vánoční stromeček, kontroluji zda je dobře uhašená svíčka, zda jsou vypnutá kamna... V obchodě si vždy vydesinfikuju košík, nejím na návštěvě, dám si maximálně kafe. Mám těch úchylek asi dost, ale zbytek si teď nevybavím. Nijak mě neomezují, i když se může zdát,že ano. Ale prostě já tak žiju, takže to nevnímám. Jen když se mě na to někdo zeptá,tak mu to osvětlím, že dělám to a to.. Záleží jak moc to obtěžuje Vás. Ale asi Vás to trapu, když se zde ptáte. Lékař tehdy doporučoval nějakou psychoterapii a prášky. No na to se můžu vykašlat *smich* Ale poptejte se svého lékaře, už je pár nových metod, které se zmírněním mohou pomoci. Jo, také oblíbenou řečničkou je to, že tohle dělají lidé, co si nevěří. Možná v nějakých procentech je to pravda, ale u mě to neplatí. Tak pro změnu lékař přišel s variantou, že na sebe kladu vysoké nároky, protože chci být ve slvsech směrech dokonalá pro všechny a všem vyjít vstříc. No, na tom asi něco málo bude. Můžete se doma zkusit zamyslet nad tím, kdy je u Vás OCD nejsilnější, v jakých souvislostech, při jakých činnostech..a pak zkusit zvolnit, více se při dané činnosti soustředit a uvědomit si, že to děláte.

tj
hodnocení

0x
*smich* Běžně při odchodu z bytu kontroluji zavřená okna (klidně 3x *smich*), jestli se někde nesvítí, neteče voda (špatně dovřená páka na baterii - jednou se mi stalo u vertikální páky u dřezové baterie, asi jsem o ní nějak omylem zavadil, voda netekla proudem, ale kapala), vše vypnuté (TV, PC, el.trouba - i když jsem ji nepoužíval *smich*). Při odjezdu z bytu na více dní (s přespáním) zavírám vodu ve stupačkách (kdyby třeba praskla hadička od baterie, těsnění, cokoliv) a shazuji všechny jističe kromě lednice.
Taková klasika *smich*
Občas se vracím k autu a nesu tam prázdné tašky od nákupu do kufru jenom proto, abych zkontroloval, jestli jsem zamknul a neběží mi radio. Naštěstí tohle je opravdu výjimečně. Po zamčení auta ale pokaždé beru 2x - 3x za kliku. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]