Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MHD zdarma?

Od: pedros odpovědí: 22 změna:

Dobrý večer.Mají občané v ČR v 70letech MHD zdarma? Děkuji.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

4x

V Praze jo

Ostrava od 65 jen občanka bez ohledu na bydliště.

Ostrava - kdo nemusí platit MHD /výtah z podmínek/?Děti do 6 let a senioři nad 70 let mohou cestovat MHD bezplatně. Děti od 6 do 15 let a senioři mezi 65 a 70 lety mohou cestovat MHD bezplatně za předem stanovených podmínek /v 1. pásmu = centrum bez okrajových čtvrtí.

hodnocení

2x

V některých městech, třeba v Ostravě od 65 let.

Ale Ostrava pokud vím chce nahrát zvláštní kupon na kartu.

Nikoliv, stačí OP a nezáleží ani na bydlišti.

juzek
hodnocení

2x
Ajka5 tady píše nesmysly,od 65 let musí nahrát kupon a zaregistrovat se.Vzpamatujte se.
MHD zdarma?

hodnocení

1x

Každé město to má trochu jinak.

Třeba Pardubice, zdarma od 70 let, prokázat se OP.

Hradec Králové - tam to neplatí a vesele se platí. Ale co byste chtěli od Mechova, že? *smich* Jaga.

hodnocení

0x

Úplně zdarma to asi není nikde, protože se musí pořídit čipová karta a každý rok ji aktivovat.

Například ve Frýdku-Místku stojí karta 200,- a je na 5 roků, potom se musí vyřídit nová. K tomu je třeba kartu každý rok aktivovat za 1,- Kč.

Takhle to funguje pro každého bez rozdílu věku (od školáků až do smrti třeba ve 100 letech).

Mýlíte se. V Praze si v 65 vyřídíte doživotní průkazku do 70, se kterou jezdíte v MHD zcela zadarmo a nijak jí obnovovat nemusíte. Neplatí ale zcela v příměstské dopravě, tam je potřeba doplácet částku podle pásma. Po 70 už ani tuhle průkazku nepotřebujete, když prokážete věk jinak (třeba občankou).

MHD zdarma? #2

Brno (od 70), Praha (od65), OL (od 65) zdarma jen na občanku. Pouze na městské linky vlaků je zapotřebí legitka kterou vydají za pár korun.

Naproti tomu ZL až od 80 let.

pecenkav

magdone, v Praze na MHD stačí jenom občanka, pokud chceš použít po Praze vlak, tak na to je už potřeba ta průkazka

Ostrava od 65 jen občanka bez ohledu na bydlišti. A vlak není MHD.

pecenkav

V Praze je i vlak místama součástí MHD, některé spadají pod PID - Pražská Integrovaná Doprava

pecenkav

Zavolej si na informace MHD Praha 296 191 817

alka5: To jako v é OT fakt stačí jen OP? Pátral jsem po tom, a i na info miřekli že si musím u nich zaregistrovat nějakou platební kartu a pak je osobně (!) navštívit a na tu kartu nahrát jakýsi kupon který osvědčí že skutečnost že když je mi 70 tak mne opravňuje k jezdění zdarma.

Nevím na kterém info vám to mohli říci, ale revizor jen kontroluje věk /nad 65/ na OP nebo je možný i ŘP ... OP a ŘP jsou rovnocenné průkazy.

yarda1
hodnocení

0x

Když jsem po mnoha letech jel do Brna, tak jsem napsal emajl do dopravních podniků jak se tam platí MHD když jsem v důchodovém věku a obratem mi odpověděli.

V městě kde bydlím se zkouší městská doprava pro všechny úplně zadarmo a žádné průkazy ani OP se k tomu nevyžadují.

Tak nejlépe se před cestou zeptat, ono se to může měnit.

hodnocení

0x

Jak kde. Musíte si tou daného města vyhledat.

jaj*
hodnocení

0x
Nic není zdarma, někdo to musí zaplatit. Jedni mají hromadnou zdarma, přitom mají obchody pod barákem a doktora v docházkové vzdálenosti a druzí si cestu musí platit a na nutné cesty musí dojíždět.

thomasd
hodnocení

0x
Ano i v Brně od 70. To je asi celostátně.

v Česku to bohužel není celostátně. Například Zlín až od 80 let. Celostátně je to v Maďarsku od 65 let

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]