Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rád bych se tu poptal a případně získal nějaké odkazy a tipy kde bych mohl koupit opravdu kvalitní termo prádlo, oblečení do tuhých mrazů. Nejedná se mi o oblečení pro vyloženě sportovni výkony, ale spíš tam kde je stálá teplota dosti pod bodem mrazu. Zkrátka aby mi tam nebyla zima ale fajn
PS: nevím zda je dotaz na správném místě zde v poradně...
Zkusila bych merino vlnu. Jejich triko s dlouhým rukávem = normální triko s dlouhým rukávem + mikina + bunda.
Spodní vrstvy s Merinem jsou super, ale já sám to mohu mít jen na aktivity, kde se nezpotím. Vlna má pro mě nevýhodu, že se nacucne a špatně schne a pak naopak studí. V zimě, když se mám zapotit, tak mohu jen Moiru, síťovanou, jako spodní vrstvu. Další vrstvy pak dle pocitů a teploty.
To máš nějak popletené zadání.
Nevím co pro tebe znamená kvalitní termoprádlo.
Já na jízdu na kole oblékám termoprádlo značky moira, ale zahřát se musím sám pohybem.
Termoprádlo funguje tak, že odvádí vlhkost (pot) od těla a tím zabraňuje pocitu chladu. Ale že by sis oblékl tři vrstvy termoprádla a stoupl si na jedno místo s teplotou pod nulou a několik hodin tam stál bez pohybu, tak to nebude fungovat nic.
Dovolím, si nesouhlasit určitě je rozdil v oblečeni do - 1 a do -30 apod. Opakuji nejedna se mi o sport.
PS: asd přesně tak
Každý jsme jiný, takže máme pravdu všichni. Jen každý máme jiné pocity a zkušenosti. Já, když se pohybuju, tak se automaticky potím. Když se nepohybuju, tak je mi zima v čemkoli, jen trochu pozdějc. Takže, než zkoušet koupit různý materiály, značky a různý typy oblečení, tak sebou musím mít prostě termosku s horkým čajem a vydatný jídlo.
Na podobnou otázku se těžko odpovídá. Termoprádlo, přesněji funkční prádlo (většinou je tím myšleno to samé) potřebujete jen v případě, že provádíte nějakou činnost, při které se potíte. Pokud potřebujete jen být v teple při pobytu venku, postačí vám tílko, flíska a kvalitní zimní bunda, případně ještě svetr do větších mrazů. Funkční prádlo vás o nic víc nezahřeje.
Další co funkční a termo míchá dohromady.. Jsou to dvě různý vlastnosti. Funkční = odvádí pot od těla. Termo = izoluje.
To co se prodává jako termoprádlo bývá obvykle i funkční, tj. izoluje a zároveň odvádí pot od těla (do další vrstvy), správný název by pro to byl "funkční termoprádlo"
Vlna moc funkční neni ale izoluje výborně a to i mokrá. Tedy termoprádlo z Merina není funkční ale jen termo.
Zahřeje jedině aktivní topení, prádlo pouze izoluje/omezuje tepelný ztráty, některý míň některý víc. Termoprádlo je navržený aby izolovalo. Na postávání musí být izolace taková aby pokryla i klidový tepelný výkon těla (což je ca 100 W), když je izolace slabší tak se musíš hejbat nebo si vzít nějaký ohřívátko.
Vycházím z toho, že na zadání "termoprádlo" nebo "funkční prádlo" nabídne vyhledávač google i vyhledávače v e-shopech identické zboží. Jazykovědné zkoumání rád přenechám jiným
asd1 - tak výrobky z merina se běžně používají jako první vrstva a pokud se člověk trochu podívá na specifikace (nemá s merinem vlastní zkušenost), tak se dočte třeba toto: Vlákna jsou mnohem jemnější než tradiční vlna. Merino vlna je hedvábně jemná, má vysokou schopnost izolace a je velice prodyšná.Díky pružnosti vlákna se vlněné oblečení nemačká.Vlněná vlákna jsou zvlněná, elastická, vysoce hydrofilní a mají vysokou schopnost pohlcovat vlhkost.Vlna se netaví ani nehoří.Poskytuje také vysokou ochranu proti UV záření.Dokáže zahřívat i ochlazovat lidské tělo.Má vynikající schopnost odvádět vlhkost od těla ve skupenství páry. Syntetické tkaniny odvádí pot až po zkapalnění a proto mohou studit.Vlna není vhodné prostředí pro život bakterií, nezapáchá ani po opakovaném, mnohonásobném propocení.
To jen k tomu, že merino je opravdu funkční i termo, mám vyzkoušené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.