Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet daně při tradingu na burze

Od: previt® odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer,

chtěl jsem se zeptat, jak se správně počítají daně, když budu provádět pravidelný trading. Dám příklad:

1. koupím 100ks akcií za 10.000,-/ks (cena celkem 1.000.000,-)
2. cena stoupla a myslím, že přijde korekce a tak prodám 100ks akcií za 11.000,-/ks (cena celkem 1.100.000,-)
3. korekce ale nepřichází a tak koupím zpět 88ks akcií za 12.500,-/ks (cena 1.100.000,-) - tzn. stejná částka jako při prodeji, jen mám o 12ks akcií méně
4. cena opět stoupla a opět čekám korekci, tak prodám 88ks akcií za 14.000,-/ks (cena 1.232.000,-)
5. korekce přišla a tak koupím zpět 95ks akcií za 12.968,4/ks (cena cca 1.232.000,-) - tzn. stejná částka, jako při předchozím prodeji, jen mám o 7ks akcií více (ale o 5ks méně než na počátku)

Záměrně nepočítám poplatky burzy atd., které si můžu dát při danění také do nákladů. Musím z těchto obchodů zaplatit nějakou daň, když ve výsledku nemám žádný zisk a naopak jsem v počtu akcií v mínusu? Trochu mi toto není jasné, jak přesně se to počítá, reálně bych zatím nevydělal nic, protože zvýšená hodnota akcií vůči počátku by byl zatím stále nerealizovaný zisk.

Anebo naopak můžu říct, že jsem ve ztrátě o 5ks akcií vůči počátku obchodování (tzn. ztráta 50.000,- - počítáno 5ks akcií v původní hodnotě 10.000,-/ks) a tak mohu prodat akcie v částce 50.000,-, čímž by se tento výnos rovnal ztrátě a tak tento poslední obchod bych nemusel zdanit?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

2x

Na tyto výpočty doporučuji daňového poradce, ve své podstatě však nezáleží na počtu akcií a v jednom kalendářním (účetním) roce, pokud otevřete a uzavřete jakýkoliv obchod či obchody, mohou nastat v rámci pohybu ceny pouze 2 situace:

1. Nakoupíte X ks akcií za 100,-, prodáte za 120,- = váš zisk je 20,- => z tohoto zisku zaplatíte daň 15%

2. Nakoupíte X ks akcií za 100,- prodáte za 90,- = vaše ztráta je 10,- => z této neplatíte nic

Držíte-li trh déle než 1 rok (tj. do dalšího roku), nemá jeho aktuální otevřená ztráta/zisk na vyúčtování v uplynulém kalendářním roce žádný vliv.

hodnocení

Takže špatné časování shortování při spot tradingu na ztrátu nemá žádný vliv a v tomto mém příkladě bych měl danit 232.000,-Kč (100.000,-Kč zisk při prvním prodeji + 132.000,-Kč zisk při druhém prodeji) i když reálně jsem žádný zisk nevytvořil? Jestli tomu správně rozumím..

smode2

Do účetnictví se jednoduše započítávají pouze uzavřené obchody. Je jedno zda na long nebo short stranu.

Máte-li za účetní období uzavřené obchody X a Y, které vám vytvořily zisk 1000,- a do toho máte otevřený obchod Z, který má aktuálně otevřenou ztrátu -2000 (celková bilance je tedy -1000), pak je ve skutečnosti zisk 1000,- a z něj zaplatíte daň 150,-.

Také můžete provést daňovou optimalizaci, tj. například otevřenou ztrátu obchodu Z -2000 uzavřít, tím vytvoříte další uzavřený obchod se ztrátou -2000 a v této chvíli jej již můžete odečíst. Tj. tímto se stane virtuální neuzavřená ztráta reálnou uzavřenou, a účetní výsledek tak bude 1000 - 2000 = -1000. Což uplatníte jako ztrátu a daň neplatíte. Pokud chcete v obchodě Z pokračovat (očekáváte v budoucnosti zisk), řešení je jasné: ihned jej nakoupit zpět.

hodnocení

2x
Počítá se každý obchod zvlášť a vždy platí, první tam, první ven, když budeš prodávat po částech. Takže v prvním obchodě jsi prodal vše se ziskem 11tis. Ve druhém obchodě zisk 14tis, tedy celkem 15tisic ke zdanění minus samozřejmě náklady. Třetí obchod není uzavřený a když ho neprodáš letos, bude se účtovat až za rok, kdy ho prodáš. Anebo když budeš mít letos virtuální ztrátu na té otevřené pozici, můžeš prodat a hned koupit zase zpět. Ztrátu odečteš proti zisku, snížíš daňový základ. Teď se dívám, blbě jsem to napsal, viděl jsem 11 a 14tis, ale chápeme se
hodnocení

Chápeme se. :)
Takže jinak řečeno, moje ztráta na špatně provedených shortech je prostě jen moje blbost a s daněmi mi to nijak nepomůže. Takže teď jedině daňově optimalizovat ztrátovými obchody..
No ono to není klasický short, říká se tomu short po česku, prodáváš nahoře, dokupuješ dole, takže oproti klasickému sportu tě to nic nestojí a není tam v podstatě žádné jiné riziko. Navíc nemáš ztrátu, ale zisk, začal jsi na milionu a konec je na 1232000. Takže žádná ztráta, nicméně u těch spekulací ti může utéct výraznější růst a pak dokupuješ dráž. U těch růstovek je lépe držet tři roky, pak máš dalších 15% doma, protože je neodvedeš státu. Nejlepší na tyhle věci je akcie, která se plácá na místě a kterou už umíš předvídat. Takže já vesměs vše držím, abych se danění vyhnul, ale třeba na hraní točím český tabák. Ten se plácá v denním rozmezí cca 60-100kč, je tam teda mizerná likvidita, proto dávám pokyny vždy za nejlepší ceny a dá se to pak točit několikrát denně. Jiný den to třeba nevyjde a spadne to třeba jen o kilo níž, takže dokupuju. To dělám právě přes XTB, takže žádné poplatky.
jendad

Není tam limit 100 000 ročně bez daně?

Těch sto tisíc je příjem, tedy součet částek všech prodejů. Není to základ daně.
hodnocení

Nepočítejte do toho další detaily (časový test, určitá burza/brooker, likvidita atd.), šlo mi jen o ten základní princip jak se to počítá, který pak můžu aplikovat na jakékoliv jiné obchody (komodity, crypto...). Například crypto nemá žádný časový test (zatím), tzn. daň se nyní zaplatí ze zisku vždy a i cryptoburzy jsou různé s různými poplatky (% z objemu).

Je mi jasné, že časování a spekulace ne vždy mohou vyjít - tyto zkušenosti jsem si už nabral kdysi v minulosti, kdy jsem pomocí daytradingu své malé portfolio sice rozmnožil o cca 250%, ale kdybych to nechal ležet bez povšimnutí ladem, tak samo o sobě by za tu samou dobu narostlo o 690% procent.*smich*

Ale asi jsem nepochopil, co bylo myšleno tím shortem po česku..;)

Short po Česku je že prodáš vysoko a koupíš nízko. Samozřejmě že ty akcie už musíš vlastnit, abys je mohl prodat. Klasický short je, že spekuluješ na pokles. Broker ti půjčí akcie, které prodáš a až klesnou, koupíš je zpět a broker si je vezme zpět. Rozdíl v ceně je tvůj zisk - po odečtení poplatků a odměny brokera za zápůjčku. Naopak pokud akcie dále roste, rozdíl je tvoje ztráta plus ty poplatky a odměny brokerovi. Defakto short se nedá nikdy vysedět, protože náklady brokera rostou v čase. Toto u shortu po Česku odpadá:) Také optimalizace dobře funguje na cz dividendových titulech. Těsně před dividendou nakoupíš akcie na rm systému s nárokem na dividendu a okamžitě prodáš na burze, kde se jíž akcie obchoduje bez nároku na dividendu, je tedy o čistou diví nižší cena. Vykážeš ztrátu, ale dividendy ti zase dojdou, takže nula od nuly pojde. A ztrátu použiješ oproti zisku, který už máš. Na RM-Systém platí T+0 na burze T+1.
hodnocení

Ok, takže máš na mysli obchodování na margin. Margin nejedu právě kvůli úrokům z půjčky a protože si nehraju s pákami. Při mém štěstí bych si zlikvidoval účet velice rychle i přes stop-lossy..;)

Jinak ten tip s divi je celkem dobrý, díky! Nenapadlo mě, že jsou takové časové rozdíly mezi RM-systém a jinou burzou.

Tak jsem kecal, já jsem v Americe, tam je T+1. U nás stále T+2, nicméně je to jedno, jen musíš mít Fio, to má přístup na rms. Margin účet mám také a může se hodit na rychlé nákupy nebo dlouhodobé pokyny. Třeba v létě Meta propadla po dobrých výsledcích pod 410 usd, tak jsem toho okamžitě využil a koupil na margin, než bych převedl peníze z běžného účtu, cena by byla už o dvacku vyšší. Tehdy ještě platilo T+2 i v US, takže máš dva dny na to, poslat peníze. Úvěr se počítá až od zaúčtování, ne hned po nákupu. Také na pokyny s delší platností se margin hodí, vlastní peníze necháš na spořicím účtu a dodáš je až po provedení nákupu. Nemusíš je takhle převádět každý den sem a tam a znova zadávat pokyny. No a kromě denních obchodů se margin nevyplatí, 8% nebo kolik mají je už drahý špás, no ale takhle si zapákovat na začátku roku třeba tu metu nebo ještě lépe nvidiu, která udělala cca 200% je pořád půjčka za 8% zadarmo:)

hodnocení

0x
Jinak kačka to umí přesně vypočítat
kacka.baldsoft.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]