Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak slepit vazbu u staré knihy

Od: sona odpovědí: 10 změna:
Našla jsem na půdě po mojí babičce starou knihu a chtěla bych nejak podlepit rozpadlou vazbu kde se listy drží.Co byste doporučili kromě bílé průhledné izolepy?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je otázka, v jakém stavu je kniha, jak stará je a jakou má hodnotu.Též je otázkou, jestli vazba je opravdu vazbou, protože existují dva základní způsoby výroby knih - vázání a lepení. Lepení je používáno snad až od druhé polovinyy 20. století a z hlediska opravy v domácích podmínkách je velmi obtížně opravitelné. Pojem "podlepit vazbu" je hodně neurčitý. Pokud se tedy opravdu jedná o knihu vázanou a listy drží na svých místech v jednotlivých svazcích a svazky jsou pevně svázány k sobě, nejčastější závadou je, že se vazba vlastní vahou uvolnila z desek. Na izolepu zapomeňte, tedy pokud chcete knihu zachovat na delší dobu a ne jí dát jen dočasnou a poslední pomoc. Mírně uvolněnou vazbu v deskách lze zpevnit vlepením pruhů papíru mezi desku a první stranu. Jak hezké to bude, záleží na šikovnosti a použitém materiálu, Vytržená vazba z desek je horší případ. Tady už bývá zpravidle nutné desky od svazku listů oddělit a znovu je spojit. K tomu je nutné získat nějaký pruh materiálu, který bude dostatečně pevný a ohebný. Z doma dostupných materiálů bývaly vhodné krycí obvazy (bez přídavku umělého vlákna, nesmí to pružit) namazal se hřbet vazby a do vrstvy lepidla se vložil pruh obvazu tak, aby směrem k deskám přečníval tak 30 mm (u silných knih byly pruhy dva. Tohle se nechalo zcela zaschnout. Na desky se použilo drobné násilí a karton se buď zbavil nalepené krycí vrstvy, nebo častěji rozdělil někde v síle materiálu. DO vzniklé spáry se naneslo lepidlo a vložil ten přečnívající proužek látky, co je nalepený na hřbetu vazby. To se provedlo pro přední stranu desek (musí to být našponované, jinak bude zase svazek v deskách putovat a následně i pro zadní strnu desek. Lépe to dělat na etapy.

A tak by se o opravách knih dalo psát ještě dlouho. Je to práce náročná na čas, přesnost, čistotu, trpělivost, ale práce krásná...

doplněno 30.11.24 14:08:

Tak jsem se díval, jestli nemám nějakou opravovanou knihu u sebe a narazil jsem na starý slovník po dědovi. Opravoval jsem ho někdy před 35-40 lety, coby žák základní školy nebo čerstvý středoškolák. Původní stav: Přední a zadní deska samostatně, hřbet se nedochoval, vazba vcelku zachovalá. Současný stav: Kožený hřbet, desky drží na pruhu obvazoviny, evidentně jsem tenkrát nesehnal papír stejné barvy a jakosti, takže je to nedodělané a obvaz je vidět. Lépe tak, než tam vlepit něco křiklavého. Po těch letech už to zase ztrácí pevnost, ale na kluka 12-15 let snad dobrá práce.

Jak slepit vazbu u staré knihy
Jak slepit vazbu u staré knihy #2
Jak slepit vazbu u staré knihy #3

hodnocení

1x

Klasický Herkules (polyvinylacetát - PVAC), který je k papíru neutrální (pH 3-5) + gázovina + koženka/kůže.

Ostatně všechna knihařská lepidla jsou na bázi PVAC.

Já používám rovněž Herkules, ale není pravdou, že se lepí jen podobnými lepidly. Vazba bžvá v originále zalitá vrstvou lepidla, které je mnohem pružnější, zřejmě klovatina.

Jo, jo, dříve arabská guma = (umělá) klovatina.

Jsem knihař, ve škole jsme klížili klihem, nebo se přetíralo Herkulesem. Klovatina by asi také šla, jen nevím jak je to s jejím praskáním. Někdy vyzkouším.

hodnocení

1x

Rad už tu pár padlo, tak jen dodám, že pokud jde o cennou knihu, tak je jediný rozumný způsob práci svěřit odborníkovi. Jakoukoliv amatérskou opravou knihu nenávratně poškodíte. Použít jakoukoliv lepící pásku je pak vyložené barbarství.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, viz odkaz máte výběr vhodných lepidel na knižní vazby. Zdravím!
google.com/...

hodnocení

0x
Dobrý den. Kdysi jsem to dělal tak, že jsem na ovolněný hřbet knihy nanesl tenkou vrstvu lepidla na papír, poté přitlačil na listy knihy a zafixoval, doku lepidlo nezaschlo. Ale pojud by šlo o knihu, na které by mi hodně záleželo, asi bych obětoval peníze a nechal to udělat profesionálně v knihvazačství.
Nebo opravu natrénovat u postradatelných knížek:)

km
hodnocení

0x
Bez fotky tezko radit... Leda obecne.
Lepidla napr.: postaru profi klih, postaru podomacku vejce+mouka, nove vodou reditelna disperzni lepidla napr. herkules. Dle potreby naredit, pro hrbet neredit. Zalisovat.

hodnocení

0x
Funkčně tyto věci řeším Herkulesem. Pokud by to měla být nějaká hodnotná kniha, pak je to práce pro odborníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]