Nejste přihlášen/a.
Konečně jsem dovršil patřičný věk a vzhledem k tomu, že hodně cestuji, tak by mě zajímalo kde všude je MHD zdarma, popř. jaké jsou slevy v jednotlivých městech. Nechce se mi hledat desítky podmínek a číst to. Tak prosím jen kdo co ví z okolí. U nás třeba Přerov 2 kč, Olomouc zdarma. /Nad 65 let/
Tohle se velmi rychle vyvíjí. Z toho co vím:
Praha zadarmo na občanku (nemusí být legitimace jako dřív). Nevím jak vlaky, jestli taky nebo jestli podle tarifu čd/oneticket.
V příměstských autobusech (od čísla 300) se platí poloviční za pásma mimo Prahu, začíná to 10 korunama za dvě pásma (max. 15 minut) a končí někde snad u 13 pásem za 65 korun.
Benešov a Říčany mají MHD zadarmo pro všechny a navzdory různým hrozbám zrušení to příští rok bude asi stejné.
Vidíte to, MIlane, a já se už za 15 dní a 2 měsíce budu vozit zdarma. Ale ovšem tehdy, dožiju-li se. Nikdy neříkej nikdy! Stát se může cokoliv, tento rok je pro to velice špatným případem. U nás v rodině- transplantace jater, smrt manžela, operace nádoru v hlavě blízkého příbuzného /45 let/. Prostě, když se rok vyvede, stojí to za to. Tenhle rok bych nejraději vymazala. Jaga.
A pokud někdo z českých občanů 70+ zabloudí na Slovensko, může si na počkání na hodně slovenských nádražích nechat vystavit průkaz pro bezplatné cestování vlakem po celém Slovensku. Potřebujete jen svůj OP a fotku (2,5x3cm?), průkaz vám vystaví na počkání zdarma během asi deseti minut (tak to bylo u nás), zaplatíte akorát 0,5 EURO za zalaminování průkazu. A před každou cestou si "koupíte" lístek na vlak za 0,00,- EURO, za základě kterého dostane dopravce zaplaceno za vaše cestování...No, teď vidím, ptal jste se na MHD, já nabídl vlak, moje chyba...ale možná někomu pomůže
Cestuji hodně, nejvíc se liší města v případě 65+ v MHD, někde zadarmo /např. Ova, Pha/. Mimo města doprava seniorů většinou 50%. Legrace je, že z jednoho stanoviště jedou dva busy za sebou a v jednom neplatím nic a v druhém poloviční jízdné na stejnou zastávku. Lidi tam to vědí a řeknou, počkejte si, na lince 300 platíte, na 361 ne. Toto jsem zažila předevčírem ve Starém Městě u UH. Na otázku v tamním IC, jak to tedy je, řekli, že sami nevědí.
U nás v Jeseníku veškerá doprava pro seniory nad 65 je jízdné poloviční.
Tohle jsem asi před deseti letech chtěl po organizaci která vydává Senior pasy. Ani neodpověděli.
Také v tom mám hokej, ale Prahu, OV a OL znám, do ZL vím že nemám jezdit. Bratislava totální chaos, musí si člověk vyřídit jakousi vlakovou kartu za cca 7€ a na tu nechat nahrát kupon pro jedění zadarmo (jinak je to 50%) - proč to dělat jednoduše.
Ideální je Maďarsko, tam je od 65 let veškerá doprava zdarma na občanku (mimo létadla a expresní vlaky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.