Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte, odkud je tato fotografie?

Od: makrofag® odpovědí: 12 změna:

Hezký večer všem přeju!

Poznáte, odkud je fotografie, kterou přikládám v příloze?
Nemám k tomu bohužel vůbec žádné informace - rodinná fotografie to je. Tipuju Zemi Živitelku v Budějcích nebo podobnou výstavu v Brně... nevím. Fotka byla pořízena někdy v minulém čase za komunistů.

Prosím, pomozte mi určit místo pořízení snímku.

Poznáte, odkud je tato fotografie?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
03.12.24 18:18
hodnocení

Díky moc!

hodnocení

5x

Nic složitého - brněnské výstaviště

Poznáte, odkud je tato fotografie? #2

Jako rodilý a věrný Brňák jsem na rozpacích: ta věž v pozadí vlevo ... pěkná nápověda, ale ta skutečná na Výstavišti je vyšší a ta na snímku má na vrcholu cosi jako vrchlík, tedy válec přiklopený pohyblivou kupolí, tak jak to mívají hvězdárny, ale v Brně to nikdy na Výstavišti nebylo. Na vrcholu byla a jistě i je vyhlídková plošina - terasa. Nemám teď náladu a čas vyhledat správný snímek Výstaviště k porovnání ale jistě už na tom nějaký mladší lokální patriot pracuje.

Takže nakonec přece jenom ta Choceň?

Tak mi to nedalo: ta brněnská vyhlídková věž je raritní i v tom, že je celá viditelně prosklená - na Googlu jsou desítky fotografií, na kterých jsou rozdíly patrné. A pokud vím, tak ta věž tam stojí od založení Výstaviště stavitelem p. Králíikem tedy od r. 1928,

Řekl bych pavilon firmy Tomášek

bam.brno.cz/...

ovšem ten už skutečně nepamatuju, zase tak starej nejsem *smich*

Tak : asi jsme u rozluštění. Kolega "promon" mi pomohl k odhalení, že existovala nebo dosud i existuje ještě druhá věž či věžička na Výstavišti, která byla součástí expozici firmy Tomášek (později obchodní a hospodářská komora). A tato menší věžička vykukuje na snímku se Zetorem z roku 1957 a odlišitelná od ikonické vyhlídkové věžte i svou mrňavostí i výšky je konstrukcí (zdi či železbeton) zatímco ta velká vyhlídková věž u pavilonu G má má výšku 45 m a nelze ji zaměnit kvůli celé prosklenné a průhledné konstrukci s viditelným schodištěm až na vyhlídku. V 70 letech byl s velkou slávou vybudován středem věže výtah pro návštěvníky, ale jeho provoz byl včas zastaven, neboť hrozilo zhroucení celé původní ocelové konstrukce z roku 1928.

Takže snímek Zetoru je skutečně z brněnského Výstaviště z r. 1957, ale identifikaci mate malá věžička kamuflující ikonickou velkou rozhledu. Pokud jsem přispěl k původnímu zmatení, upřimně se omlouvám.

hodnocení

Díky moc Promone a dedobrno. Pomohli jste mi :^)

hodnocení

4x

Zkusil jsem Google (znáte to? Je to opravdu hodně chytré!) a našel mi docplayer.cz/... - tedy Brno. Ale ta expozice vypadá jako smontovaný stánek a tak by to teoreticky mohlo být kdekoliv. Škoda, že tam nemají nějaké pozadí nebo okolí.

hodnocení

hodnocení

0x
První máj v Chocni?
retrofotr.cz/...

Vypadá to na první prototyp Zeměkoule. Pak ji zvětšili a prdli na ni Zetor *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]