Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubní náhrada - zkušenosti

Od: konzultant odpovědí: 9 změna:

Řeším pro svoji matku (70 let) snímatelnou zubní náhradu a všiml jsem si, že kromě otisků dásní je možné tuto vyrobit 3D tiskem CAD/CAM technologií s tím, že dásně změří sám přístroj. Na různých stránkách zubních klinik čtu, že se s přesností na setiny milimetrů tuto podaří vyrobit již na poprvé, nepadá ani netlačí a dá se s ní obstojně i najíst. Chci se zeptat, nemá někdo s takovou zubní náhradou jakoukoli zkušenost nebo neznáte někoho, kdo by takovou zkušenost měl? Všude jen čtu reklamu, jak je to revoluční náhrada bez jediné chybičky, ale narazil jsem na několik zubních klinik, které ji odmítají, protože ještě není dostatečně vědecky ověřená, vyzkoušená a nadále vyrábí zubní náhradu otiskem dásní. Co myslíte? Cenu neřeším, moje matka má našetřeno.

Někteří byste mi řekli, že vlastní zuby jsou nejlepší, ale to já moc dobře vím, ale v 70 letech je patrně většina z nás mít nebude a tak i my musíme doufat, že už se technika dostane tak daleko, že už porostou třetí zuby :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

2x

arne1 , asi nevíš, že u každého to nejde udělat, zubaři ti to budou vnucovat, protože z toho mají těžký prachy, ale hodně lidí s tím má problémy, jsou zubaři, kteří ti to navrtají i do špatných kostí, hlavně že to zaplatíš a pak ještě platíš při následných problémech

konzultant , asi bych se toho 3D tisku nebál, ale netuším, jak bez otisků by udělali ten přesný tvar, ale asi to jde a navíc ta hmota pro 3D tiskárnu není tak tvrdá, jako materiál na ty zuby v protéze

doplněno 27.11.24 08:50:

Ale jinak pokud to pasuje do huby, nikde to netlačí a je to levnější, tak proč ne, mě protéza pasuje dobře a jsem spokojený, navíc je zadarmo na pojišťovnu každý 3 roky.

konzultant
hodnocení

Dobře, díky moc. Moje matka má dlouhodobý problém, že jí žádná protéza nesedí, kvůli tomu se nemůže najíst, tak snad to teď bude lepší, když si ji nechá vytisknout 3D. Prý to funguje tak, že ty míry změří stroj a do hodiny má být protéza hotová. Některé kliniky ji dělají na počkání.
Když tobě protéza sedí dobře, jak se ti s ní jí?
pecenkav

Sem tam tam zaleze třeba kmín, ale málo kdy, tak jí vyndám, opláchnu, strčim zpátky a je to.

Ona ta úplná náhrada drží líp přisátá na patro, vůbec nepoužívám žádný lepidlo.

6e mámě nesedí žádná protéza je její blbost, po nasazení nové u zubaře se nesmí bát ho trošku buzerovat a každý sebemenší tlačení do dásně musí hned nahlásit a trvat na postupném dobrušování, dokud to nebude v pohodě, ale může se stát, že třeba druhý den zase něco ucítí, tak hned zase k zubaři a ať zase uoraví a musí ho otravovat tak dlouho, dokud to nebude dobrý.

Moje máma taky měla v šuplíku 3 nový nepoužitý protézy, žádnou nenosila, že jí tlačej a když jsem jí řekl, ať jde k zubaři na dopasování, ta ho prý nebude otravovat, a to je právě ten problém, starý lidi to radši vzdají.

konzultant
Problém je v tom, že zubaři jsou darebáci, se starším člověkem snadno vyběhnou a jsou nepříjemní.
pecenkav

Taky dělají lidi hodně velkou chybu tím, že zuby na noc umejou, dají do sklenice s vodou a tam je nechají celou noc, pak to ráno studený nasadí do huby a nesedí jim to.

Měl jsem zákazníka, starý dědek, zubní technik a ten říkal, zuby se z huby vyndavají jenom na vyčištění a pak zase zpátky, při vyndání na noc vychladnou a tím se lehce změní tvar - dilatace - , dásně se za noc bez protézy, která jim v podstatě celý den držela nějaký tvar tím, jak na ní protéza lehce tlačí, se bez ní trošku zvětší a nastává problém.

Že prý trvá celé dopoledne, než si to znovu sedne a měl pravdu, řídím se tím a mám klid.

Ale základ je nenechat se zubařem odbýt a z křesla neslézt, dokud to nebude pasovat.

hodnocení

1x

Když má našetřeno tak proč chcete snímatelnou náhradu?

konzultant
hodnocení

Nemá zubní kost, tudíž nemůže mít implantáty, navíc to už dost dobře není možné i s ohledem na její věk a zdravotní stav.

amperr
hodnocení

1x

Snímatelnou zubní náhradu tedy nemám. Mám keramický můstek. Oskenováno skenerem v řádu minut. 3D tisk cca 1 den. Nasazení cca 10 minut. Ve středu odpoledne sken, v pátek ráno jsem odcházel s novými zuby. Sedlo to jak pr... na hrnec.

konzultant
Díky, tak snad to mé matce dobře sedne, některé zubní kliniky 3D tisk odmítají, protože to prý není ještě dostatečně ověřeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]