Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názor na vzniklou rodinnou situaci

Od: jarin® odpovědí: 27 změna:

Hezký večer,

doufám, že jsem zvolil příhodnou rubriku. Potřeboval bych slyšet názor někoho nestranného.

Každou sobotu dopoledne chce náš děda jet nakupovat Penny a Lidl, už je to taková tradice. Vozil ho tam otec, který se z toho před 4 lety nějak vyvlíkl a začal jsem ho tam vozít já. Bydlíme v jedné dědině, je to popojíždění krátkých tras a neustále startování a zdechání motoru, tak otec uz na začátku řekl, že si můžu brát jeho auto. Ono totiž není o co stát, děda je hodnej ale občas je to protiva protivnej, lítá po obchodě, cuká s vozejkem, pak řekne, že mu tam nějaká kráva zavazí, je u toho nervní. Kolikrát jsem došel dom pak totálně naštvanej i já a zařekl jsem se, že prostě už nepojedu, ať je otec, že to nemám zapotřebí. Ale vždycky jsem nějak vychladl.

Jenže v sobotu když jsem jel z těch nákupů, tak jsem měl ťukanec u nás před barákem. Máme dlouhý sidliště, rovinka...borka to propálila v 70ti a já když parkoval a chtěl si trochu popojet dopředu abych srovnal auto, tak jsem to do ní z boku napral...ale v nízké rychlosti. Slečna mi ještě řekla, že kdyby jela pomalu, tak se nikam nedostane. No ale policajti řekli, že ji nemají jak změřit rychlost a že ona jela po hlavní, takže to šlo za mnou ta nehoda. Co mě těší, tak lidí v okolních barácích považují za oběť mě a říkají, že tam mají už dávno být zpomalovací prahy. Já si to tohle taky za vinu nedávám, ale to je jedno.

Já jsem se k tomu postavil tak, že i když se za tu nehodu necítím vinen, seděl jsem za volantem takže přijímám zodpovědnost, zaplatím otci novej nárazník a tím je to pro mě ukončený a ať si jezdí na nákupy s dědou sám. Kdybych nejel, tak by se to nestalo. Ano, byla to náhoda, něco takového se může stát kdekoliv a kdykoliv, ale minimálně by se to stalo s mým autem a byla to moje věc. Řekl jsem, že škodu uhradím ale na nákupy už jezdit nebudu.

Kdo je ten špatnej? Já! Otec samozřejmě chce love na opravu auta, ale v neděli před bábi řekl, že když tam nezavezu dědu já, tak to odsere on, protože on na to nemá čas (leží doma a kouká na televizi) a že to bude blbý. Otec je v tomhle fakt výbornej, posledních 5 let vozím prarodíče všude já...většinou ve všední dny, takže svým autem..ale on se dožaduje aby ještě za života na něj přepsali garáž, přitom na ně celkem kašle. Děda je zase nešťastnej, že jsem se k tomu postavil takhle, že ho tam nechci vozit, protože on s otcem nějak nepočítá. A jako já nechci dědu nějak vytrestat, to v žádným případě.

Jen prostě to vození na nákupy beru jako velkou oběť, protože mě to nebaví, nechci tam jezdit a kdybych nejel, tak by se to nestalo, teď mě tahle cesta do Penny bude stát 5 tisíc. Takže moje stanovisko je - za dobrotu na žebrotu, děkuji, už nechci.

A to ani nemluvím o tom, že jsem tam dědu tenhle měsíc vozil 3x ve všední den, takže svým autem. Protože měli vždycky něco o 20 Kč levnější...né, on to nemůže vzít najednou, musí to vzít v akci a radši tam jet 3x. Já jsem před týdnem ukončil školu a hledám si práci, takže mě to nezabije ho tam zavést ale je to extrém. Navíc teda mám nějakou finanční rezervu, ale nemám teď pravidelný příjem, takže mi příjde úsměvný, že otec který pravidelný příjem má a vozit ho do obchodu nechce mi neřekl něco jako "tak půjdem s tou opravou na půl" nebo "dáš mi to až budeš vydělávat."

Tak mám vlastně důvod bejt naštvanej nebo zbytečně fňukám?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Vozit prarodiče na nákup je vlastně radost ve srovnání s tím, když jednou budete muset řešit to, kdo jim bude celý den utírat zadnici. Tak to tak berte. ;)
doplněno 26.11.24 23:44: A co se týče táty, i špatný vzor je vlastně "dobrým" vzorem, když si řeknete, že takový být nechcete. (Ale samozřejmě nevíme. jak to je. Třeba není ani tak líný, ale může už být ve svém věku utahaný z práce a potřebuje vydechnout. To vy si ve svěm věku ještě nedovedete moc představit.

hodnocení

3x

Hezký večer přeji.

Dám svůj pohled jen na vození dědy. Oprava auta a věci okolo jsou podle nastavených rodiných vztahů a z jedné údalosti těžko soudit, co vše je na pozadí a co vše je příčinou (povaha, vzájemné vztahy, komunikace, jiné náklady, forma jiných rozhovorů, ...). Byť souhlasím, že v obecné rovině by návrh úhrady až budete vydělávat, dával největší smysl.

Ohledně dědy - podle popisu to nebaví vás ani otce a asi jediní řídíte. A současně nechcete dědovi upřít tuto tradici. Pokusil bych se s otcem domluvit na střídání se v jízdách, což by bylo asi fér pro všechny.

A co se týče opakovaných výjezdů pro "jednu věc ve slevě", tak tady bych s dědou asi v klidu probral finanční stránku - kolik stojí cesta na palivu a případnou amortizací (vzal bych klidně hodnotu z tabulek pro proplácení služebních cest vlastním vozem), kolik ušetří na tom jednom vybraném výrobku, který je zrovna v akci a dal mu to s příkladem celkové finanční situace. Věřím, že by pak uznal, že úspora např. 10,- je nic, když cesta vás vyjde na 100,- Možná si ani neuvědomuje, kolik provoz auta stojí a je potřeba mu to polopaticky vysvětlit

Tady a8834eda-f22b-b2c/... - podle vyhlášky je aktuálně na 1km propláceno 5,60,-

id
Pokud dědula lítá po obchodě, tak ať si pro jednu věc v akci zajede v rámci rehabilitace MHD.

@id pokud to není Praha, tak je cesta MHD zpravidla nesmysl.

id
MhD nebo jinou dopravu do supermarketu máte jen v Praze? Tazatel i děda bydlí ve městě.

p23®
hodnocení

2x
Chápu Vás.
Dědeček má ještě babičku, tak ať na své nákupy chodí spolu. Projdou se, jistě toho již tolik nesní, takže vše unesou. Pokud je nějaký obchod v dědině. Občas bych jim pomohla, ale myslím si, pokud jsou ještě soběstační, tak je třeba aby po obchodech a slevách běhal děda sám. Je to asi nyní jeho koníček. Nemůže to po Vás soustavně chtít. Má svého syna a ten by se měl v první řadě o své rodiče postarat sám.
Snad se vše vyřeší, až nastoupíte do zaměstnání. Pokud Vám to nevyhovuje, je potřeba si o tom s otcem i s dědou popovídat.
Opravu auta by měl zaplatit otec, vydělává. Nebo by mohl přispět i děda. Dělal jste to přece pro něj. Až začnete pracovat, tak jim to jednou vše můžete vrátit.

Hlavně je třeba se vyjádřit a vše domluvit ke spokojenosti všech. Důležité je otevřít ústa a jednat. Pokud jste řekl, že škodu uhradíte a na nákupy jezdit nebudete, tak to dodržte a budete mít pokoj.
Držím palce zdravím.

bramburka
hodnocení

2x

Vasi prarodice ziji tak, jako spousta jinych ceskych duchodcu. Nemaji zadne aktivity, sedi doma, lezou si na nervy a nakup je pro ne jedine rozptyleni. A jak se zda, jine uz to nebude. Na vasem miste bych si s nimi sedla a prodiskutovala nakupy do budoucna.
1. Jednak je nesmysl, nakupovat v sobotu, kdy nakupuje vetsina lidi
2. Reknete, ze nebudete jezdit kvuli kazdemu zlevnenemu rohliku 3x tydne, ale ze nakup 1x tydne staci, v jednom obchode.
Obchody muzou po tydnu stridat.
3. Musi si proste sve nakupy lepe naplanovat
4. Pak bych je pripravila na dobu, kdy budete chodit do zamestnani a nebudete na ne mit cas
5. Vedi, prarodice, ze existuji ruzne dodavkove sluzby? Rohlik apod. Mozna se to stane jejich novym hobby
6. Nenechte se zotrocit, pomahejte jim, ale jen dle svych moznosti.
P.S. Sama jsem to zazila u svych rodicu, kdy jsem prijela na tyden na navstevu a maminka by me uhnala jen kvuli tomu, ze nekde meli o 4 Kc levnejsi redkvicky:) Svoji rodinu milujeme, ale nemusime plnit vsechna jejich prani!
A jeste neco: jste prima vnuk, jen se sebou nesmite nechat mavat! To plati i do budoucna, az se jednou ozenite!

ctenar
hodnocení

0x
Kdybych měl reagovat jenom na koncový dotaz, tak obojí je špatně. Naštvávat se i fňukat. Nejlepší je se z toho poučit a na základě toho se změnit.
Jinak, obecně, to ve mě budí dojem, že jste typickou ukázkou rodiny, kde se auta spíš zneužívají, než používají. Zbytečné, izolované hrkání, aby si nakoupil ten a pak onen, to je k zblití.
Děda jestli něco chce, tak ať si to ujasní, sepíše jednou týdně na lístek a až se ( při cestě z práce - nikoli zvlášť ) pojede nakupovat, tak mu to tam někdo přihodí do košíku. Tečka. Žádné další diskuze a varianty jsou nepřípustné.
To, že se propůjčujete k tomu divadlu, které popisujete, je smutné.
Taky mi tam trochu neštymuje údaj, že "bydlíme v jedné dědině" a "máme dlouhý sídliště"... Ale nebudu se šťourat v detailech, stejně tu lidi lžou, jak zajíci :-/
Princip je totiž v tom, že i ti, kdo mají možný dojezd veřejnou dopravou, nebo dokonce bydlí ve městech, tak stejně radši leští a krmí autíčko(-čka!), protože je to pro ně spíš statusový symbol, než potřeba a nezbytnost.
hodnocení

Ano, to jsem už navrhoval dřív, že napíšou seznam a já to nakoupím a přivezu ale on tam musí FYZICKY být.

Jinak co vám na tom nesedí? Bydlíme v jednom městě, my na sídlišti a prarodíče asi 800 metrů od nás na náměstí.

V našich končinách postavili nový satelitní městěčko s novostavbama, takže Ti lidé maji i nová auta...je to samý Audi, Kodiaq RS apod. Pokud se Ti lidé chtějí z toho satelitního městečka dostat ven, musí jet přes naše sídliště a ta cesta je dlouhá rovná, navíc z mírnýho kopečka dolů, je tam teď udělanej novej asfalt, tak to tam prostě každej propálí. Nikdo tam nejede 30, ani 50. Žádný zpomalovací prahy tady nejsou, byly ale dali je pryč. Obytná zóna nebo zona 30 nic takového tady není.

Samozřejmě jsem ihned psal na město, proč to tak je. Protože teď to bylo auto a jen plechy, ale kdyby ji tam skočilo dítě, tak je na místě mrtvý.

Bydlíme u rušné hlavní silnice...Taky tu skoro nikdo nedodržuje rychlost..Na město jsem už psal a chodil X krát..Nikdo nic neřeší..Vyjet od baráku je jako připojit se na dálnici..Nemluvě o zajíždění a couvání do nebo ze vrat..Ale když se cokoliv stane,tak je to moje vina,bohužel..Protože oni jí mastí "po hlavní"..Taky se mi to nelíbí, ale můžu se leda tak odstěhovat..*alene*
ctenar
Nemusí tam fyzicky být. Jen zkouší, kam až budete ustupovat. Zatím se mu to daří.
Důchodci si pohybem ( nebo spíš blokováním uliček a regálů ) v supermarketech obvykle saturují nedostatek sociálních kontaktů, přebytek času a absenci schopnosti ( či motivace ) zabavit se jinak. Lidé, kteří v průběhu života byli spíše primitivní se v důchodu nezačnou najednou zajímat o vzdělání, historii, kulturu, cvičit na hudební nástroj, apod., ale budou čučet na telenovely, courat po doktorech a obchodech...
Pokud nechcete svou situaci řešit, tak se neptejte na radu. To, co jsem psal je řešením.
Co se týče dopravní dostupnosti nebo velikosti urbanistického celku, to mi ani nestojí za reakci.
Lidi, kteří si zvykli na auta, už prostě přemýšlí jinak.
Přeji Vám moudrost.

hodnocení

0x
Počkat, on po vás otec nechtěl doplatit navýšení povinného ručení, které jste mu asi způsobil? To možná za vámi přijde, až dostane složenku.. ;)
hodnocení

On si to platí čtvrtletně a už v průběhu roku mu to navýšili. Ale jo, to je další věc. Z toho hlediska to beru jako poučení a už budu jezdit jenom svým autem.

Myslím, že on na to teď bude mít stejný názor. :)
hodnocení

Však určitě. Mě to štve, že to nebylo moje auto, protože svoje auto mám v plánu poslat v březnu do hutí až skončí STK, kdyby se to stalo s mým autem, tak to absolutně neřeším a prostě ho pošlu do šrotu o 4 měsíce dřív.

Kdybych to věděl, jedu svým, nebo nejedu vůbec ale kdyby chyby. Předminulej víkend jsem dal Brno - Praha, tam i zpátky, v Praze samotný centrum. Neměl jsem problém. Otec už si na to netroufl a chtěl abych řídil vyloženě já. Tak člověka pak prostě nenapadne, že bude mít ťukanec doslova před barákem.

Ale stalo se, to už nezměním. Spíš mě prostě štve, že před těma 4 rokama se udělal standard z toho, že "když ho tam zavezeš, vezmi si moje auto, hlavně když tam nebudu muset jezdit já" no a teď musím platit :D

hodnocení

0x
Ano.Zbytečně fňukáš..Přemýšlíš jak malá holka nebo malý narcísek..Vozit prarodiče 3x měsíčně kamkoliv je teda "hrozná" oběť..Taky budeš starej..Je to jejich život-ty pitomé nákupy..Už nemám prarodiče,ale jezdil jsem taky ..taky mne to srštvalo..Ale nenapadlo by mne jim říct, že na ně kašlu...Otec ti vyšel MAXIMÁLNĚ vstříc, když to hodlá platit napůl! Naboural jsi TY..A výmluvy okolo nikoho moc nezajímají! Kdybych nejel tam a tam ,tak by se nestalo to a tamto...Ble,ble,ble...Spekulace a hloupé výmluvy..Buď chlap;)
hodnocení

Jo, akorát abych to uvedl na pravou míru, tak to budu celý cvakat sám, otec nepřispěje nic. To jsem psal, že bych čekal, že příjde s tím, že to dáme na půl, nebo že mu to zaplatím až budu vydělávat..ale s ničím takovým nepřišel. Což jen píšu abych to uvedl tak jak to je .

Právě že to neměl na pul, čti lépe doutnák. Krom toho, on dědu nemusí vůbec nikam vozit, když má ten děda svého syna, který má čas, je to jen línej blbec. Ano, nedělá problém parkrat dědu zavést na nákup, ale když mu vysvětli co stojí auto a že to nedává ekonomicky smysl jezdit pro každou jednu slevu zvlášť, možná by to děda pochopil. Je to morálně patová situace a určitě bych si o tom s dědou promluvil.

Tak dobře, omlouvám se..Jen píšu, že už jsem to zažil a prožil..Navíc to nekončí, bo otec je starý a slevy jsou jeho jediná radost a životní náplň..Vysvětlit si nenechá nic..bohužel..Zatím ještě řídí,ale nevím jak dlouho bude..Bus má se slevou nebo zdarma,teď nevím..Ale ty haldy nákupů by busem neodvezl..Je tím posedlý..Kvůli pár korunám se projede samozřejmě daleko víc peněz atd..Ale někdo to pochopit nechce.
hodnocení

To je to co mě na tom vadí nejvíc. Otec řekne - já ho tam vozit nebudu, já nemám čas. Přitom dělá blbýho vrátnýho, to není časově náročný. Víkendy má volný. Týdně se mu střídají směny na ranní/odpolední, takže by ho tam mohl zavést i ve všední den...jeden týden třeba dopoledne a ten další odpoledne. Když je doma, tak leží na posteli a čumí na televizi. Dřív třeba aspoň v tu sobotu dopoledne uvařil oběd, teď radši volíme restauraci v Globusu. Takže jemu nebrání nic...jen prostě nechuť a lenost. Hlavně, že chce přepsat garáž. Mně to trochu přípomíná co se stalo před x lety. Všude vykládal, že ho manželka opustila, což nebyla pravda, žili jsme normálně všichni v jednom bytě a když došlo na dědictví a rozdělování peněz tak "Já jsem byl manžel" tak tohle je to stejný akorát tady figuruje jako syn. Přitom o prarodíčům defacto pomáhám já a nikdo jinej. On se za nima staví v neděli dopoledne na hodinu, zeptá se jak se mají a jde pryč.

A přesně jak píše doutnak, ono je to dědova jediná radost a vlastně příležitost kdy jde ven, takže snažit se mu rozmluvit, že tam nepůjde, že mu to vyzvednu, to by neprošlo. A navíc je v tom fakt uchyl. Třeba chtěl koupit vánoční kolekce co mají v brněnským Tescu a pak mi volal, že mám jet do Makra, že tam mají jednu o 20 Kč levnější. No radši jsem těch 40 Kč dal ze svýho než abych se tam trmácel. Já mu to nechci nějak upírat, ale to jeho chování v tom obchodě je šílený, na bábi je občas taky hnusnej. Když se vypravuje do toho obchodu, bábi mu řekne aby nezapomněl koupit slaninu a on ho chytne rapl a začne ječet proč na něj mluví, že teď něco chtěl udělat a zapomněl co, nebo že si zapomene vzít penny kartu a takový houna. Já už z toho mám prostě nechuť to absolvovat a teď ještě musím trpět a platit.

Jak říkám, morální patová situace. Buď teda dědu zkousneš, nebo ho odřízneš. Ta druhá varianta je samozřejmě osvobozující, ale to už je na každém. Hodně štěstí. Nebudeš to mít lehké. Tvůj táta chce něco přepsat, no hyena.

kdosi
hodnocení

0x

Rozčilovat se znamená ničit si vlastní zdraví kvůli cizí blbosti :)

Lepší je nebýt naštvaný a věci řešit.

Třeba dát dědovi na dveře cedulku s číslem na taxi, to ho taky zaveze kdykoli kamkoli a nebudou mít řeči a případné havárky jdou za nima, ne za tebou.

A když se dědovi nebude líbit, že by měl kvůli slevě 10 korun platit několik stovek, tak mu řekni, že ten taxík má stejné náklady jako ty, tobě ta sleva za ty výdaje nestojí, jestli jemu jo, tak ať si tu zábavu platí sám a nechce to platit po tobě v nákladech na auto a benzín a čas.

km
hodnocení

0x

Tak v první řadě buďte rád, že ještě můžete svý prarodiče někam vozit. Jednou ta doba nebude.

Dále nastavte si pravidla. Nákup max. jednou týdně v termínu po společné dohodě. Klidně to může být klouzavě podle toho, jak jsou zrovna akce a potřeby staroušků. Vysvětlete jim důvody, finanční i časové.

Vše co bude častěji buď nakoupíte sám a nebo ať si dohodnou zájezd do suprmarketu s někým jiným.

Pokud se řídí, patří k tomu čas od času taky hrazení různých oprav, i třeba těch, jako je tato. Chápu vás, do kapsy hluboko, bylo by logické, kdyby jste šli s otcem napůl nebo alespoň odklad než vyděláte.

Ale naštvanej nebuďte, nestojí to za to. Jde jen o peníze, který nejsou zas tak velký. To že dědu vozíte berte tak, že s ním můžete trávit čas. Děda je nevrlej, s tím nic ale nenaděláte.

milanb
hodnocení

0x

Tvuj otec je line hovado, to za prve. Dedu bych vozil dal, svym autem, a holt bych si k jeho nakupu prihodil vzdycky neco dobreho, co by mi udelalo radost. Urcite bych ale jezdil podle sveho casu. A s tou opravou, predstav si, ze bys tatovi naboural Audi A6 a ten naraznik te stal 50 tisic treba.

hodnocení

0x

Z celé úvahy bych prvořadě vyčlenil nehodu. S tou nemá děda vůbec nic společného. Z popisu lze tušit, že nezbytný nákup potravin byste byli schopni zajistit jinak, takže jde spíš o tradici, způsob zábavy. Nutit se k něčemu takovému je volovina. Pro další úvahu by bylo dobré znát věk a zdravotní stav dědy i babičky. Podle toho bych zvažoval, jestli by se nenašel jiný druh zábavy, který by bavil všechny.

asd1
hodnocení

0x

Nehoda je jen tvoje blbost a holt za ní musíš nést následky, za to nemůže nikdo jiný než ty sám. Ale nesedí mi to, kalila 70 a náraz v malý rychlosti... Holt když nevidíš tak ti musí někdo ukázat nebo vystrkukj čumák hooodně pomalu aby na tebe stihli reagovat..

Nákupy - pomoct dědovi ano a sytděl bych se něco po něm chtít, ale dělat jim sluhu, otroka a ještě to sponzorovat je už přes čáru. Nastavil bych pravidla a kvůli slěvě 10 korun bych teda nejel. Když je nechce vozit línej táta, tak ať ti přispěje na provoz auta, v první řadě je vozíš ty za něj.

Evidentně nemá jinou zábavu, kamarády, koníčky - tak dědovi zkus vymyslet nějaký jiný program než brouzdat po obchodech. Jemu nejde o nákup ale o nakupování, být v sámošce, probírat se zbožím, hledat tu slevu a když jí najde tak je to jak vyhrát na automatech. Taky na tom vzniká závislost. Turistika, cvičení pro důchodce, školy třetího věku, rybařen, kutura, nějaký řemeslo typu truhlařina atd. Třeba ho to chytne a do krámu půjde jen když opravdu potřebuje nakoupit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oprava nárazníku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]