Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byt prodat nebo dál pronajímat?

Od: karellll odpovědí: 26 změna:

Zdravím, rád bych se zeptal na vaše názory. Jsem sám, mám navíc byt (3+kk) v paneláku po prarodičích starý skoro 50 let, rekonstrukce byla prováděna naposledy před 15 roky s tím, že byly opravena pouze 2/3 bytu. Rozhoduji se, jestli byt prodat nebo dál pronajímat byt se nachází 100 km od Prahy v lokalitě, kde nájmy nejsou tak vysoké (14 500,-), plus je to v krajském městě. Vzhledem ke stavu v jakém teď byt je bude časem potřeba udělat celkovou generálku bytu, na kterou ale nemám dostatek financí, jelikož jsem před nedávnem zařizoval svoje vlastní bydlení, takže otázku co se týče bydlení mám vyřešenou tudíž mám v Praze vlastní byt s minimálními výdaji. Rodinu nemám a ani neplánuji, takže by byt stejně nikdo s příbuzných nevyužíval. Také jsem přemýšlel, kam případě investovat peníze po prodeji, jestli do zlata nebo do akcíí.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Potřebujete nutně peníze? Tak prodat.

Jinak nevidím důvod, zbavovat se majetku. To, že nemáte teď peníze na rekonstrukci, múžete je mít pak.

karellll
hodnocení

Mnoho lidí mi řeklo, že paneláky už nejsou v dnešní době investice s velkým přínosem

Karle, nevím kolik lidí je mnoho, ale jen vím, že se to vyplatí. Samozřejmě ne vždy.

hoho

Investice je když do něčeho investuješ s očekáváním zhodnocení, Karlovi to spadlo z nebe, takže opravdu, pro Karla to není žádná investice ale zátěž :)

I kdyby to Karel prodal na vrcholu a dal na spořá jak, tak za těch 30 let může z toho pohodlně čerpat, co z toho bude Karel mít když si to nechá? Jen starosti, za chvíli nebude schopen řešit nájemce

Karel si neudělal spoustu vnoučat Jakovy pane cukrářů

Já bych to dal do ETF a po 3 letech začal Čerpat rentu do nuly vypočtenou do 82 let. Když teda neplánuje rodinu

Ono totiž rozhodně nemovitosti nemají větší zhodnocení než za posledních 20 let měli ETF, i když vlajkové si to mohou myslet, ale je to blbost! Nemovitosti mají akorát výhodu páky, to znamená když do nich nalejt chcete prachy, výhodu odpisů, ale tomu nehrozí

Ty paneláky za poslední tři roky slušně zhodnotily nebo aspoň si udržely krok s inflací, zatímco peníze na účtě přišly o třetinu hodnoty. Pokud tedy nemáte jinou výnosnější investici, neprodával bych.
hoho

Člověče ETF sap500 za poslední jenom rok udělalo 34% + :))

Já nevím jestli tady tvrdíš, že výkon nemovitostí bude vyšší?

karellll Mnoho lidí mi řeklo, že paneláky už nejsou v dnešní době investice s velkým přínosem!

Tak nevím nevím, ale od prvního ofiko odhadu, přes rekonstrukci jádra (po 1,1 milionu) po dnešní cenu za círka 20roků vzrostla cena bytu o dobře víc jak půl mega a držím se spíše při zemi! Okresní město.

hoho

V sap500 Bez jakékoliv rekonstrukce, práce a zdanění tj v čistým je zhodnocení průměrně dvojnásobek každých 7 let, To je statistika za posledních cca 80 let

Ještě to přeložím pro ty méně šikovné na čísla: máš 1 000 000, za 7 let máš 2 000 000, za dalších 7 let máš 4 000 000 - A za dalších 7 let máš 8 000 000, no ale to už může být dost jedno, protože bude cucat brčkem. A to jen prostým během času. Říká se tomu efekt sněhové koule.

Tak a teď mluv A předved mi to s tím bytem. Samozřejmě, může to být podobné ale taky nemusí, no ale hlavně je s tím spousta práce, on to zdědil, takže k tomu přišel jak slepý k houslím. Za mě: na vrcholu se toho zbavit

A ty tu mluvíš o nějakém půl mega za 20 let? Asi tě vůbec nechápu, ale třeba rozumíš dieselům

hoho

A ty tu mluvíš o nějakém půl mega za 20 let? Asi tě vůbec nechápu, ale třeba rozumíš dieselům Když já ti udělám z jednoho mega za těch 21 let 8 mega :))

Je dost nepravděpodobný, že z jednoho bytu uděláš ode dneška za 21 let 8 bytů - A to pouhým seděním na prdeli. Už mě chápeš? Vlastně mohl bys to udělat, že je ceny nemovitosti půjdou dolů díky vymírání, zaměstnává the za tel je toho příkladem, neplánuje ani založit rodinu jako spousta dalších šikulu, takže jak se bude snižovat populace tak ceny nemovitosti půjdou dost dolů

Pokud by tazatel měl víc než těch 21 let času tak by samozřejmě nabalil daleko větší objem, Vem si že někdo tohle zná už ve 20 letech tak kolik je schopen naakumulovat do důchodu

hoho, pokud máte takovéto informace, "Karel si neudělal spoustu vnoučat Jako vy pane cukrářů", tak raději neraďte. Páč já si vnuky nedělal,.

A nebo jo, klidně raďte dále, ale já vím, jak většinou pronájmy vydělávají. Páč pronájmy budou stále a je nedostatek bytů na pronájem.

Hoho já vím kolik udělalo sp500, i kolik udělal nasdag nebo technologické etf. Také vím, kolik udělala meta, Nvidia nebi Tesla za poslední rok či další firmy. A moje portfolio překonává i letos sp500. Ale je také nutno dodat že akcie nejsou pro každého a z důvodu volatility je vhodné na dlouhodobé držení. Podívej se na index od roku 2000-2012= ztracená dekáda. Kdo pravidelně nedokupoval, čekal na “své” přes deset let. Kdo pravidelně dokupoval na nižších cenách, přišel si na své mnohem dřív. Naopak ale také platí, že lidi ten tlak nevydrží a prodají v té nejvyšší ztrátě a už se na trh nevrátí. To ale samozřejmě platí i o těch nemovitostech, třeba roky 2008-2010, hypoteční krize z us , možná déle, kdy nemovitosti byly mimo zájem a byl problém prodat 3+1 za milion. V podstatě je to vcelku jedno, protože obojí dříve nebo později dožene inflaci, proto teď trhy silně rostou, dohání inflaci z posledních let a to ještě přikrmuje snižování sazeb, i když je pomalé. A také je fakt, že dolarové aktiva výrazně přidávají českým investorům díky stále oslabující koruně.
hoho

No a kolik byjsi udělal na tom bytu 2000 až 2012 co? Dám zase byly jiný dekády kdy to padalo

Nechci Tě opravovat, ale index fakt nejsou akcie, No akcie se musíš starat, o index nemusíš.

Hlavně deotto že ten barák nestojí sám osobě, musí se do něj cpát peníze, a jednou spadne, a pokud jde o nájem, no tak s tím jsou neobyčejný starosti

To bych se tedy rozhodně zděděný ho bytu zbavil, protože tam není žádný výnos, nemůžeš uplatnit odpisy, jeden byt pronajímat, to se nevyplatí (Potřebuješ víc bytu aby se to vyplatilo řešit) a tak dále

hoho
Páč pronájmy budou stále - jo? A komu se bude pronajímat když vymíráme? Tak vymírání stačí že matka porodí 3 děcka a dnes je to 0/1 ... A jak teda frčí pronájmy na Ukrajině co myslíte pane? Víte kolik je tam nájemních bytů v procentech? Skoro nula že? A proč? Že by protože tam uteklo 13 000 000 lidí už od revoluce? U nás se zatím jenom nemnoží

Páč pronájmy budou stále - jo?****ano, budou.

Nechci Tě opravovat, ale index fakt nejsou akcie, …… index nejsou akcie? A co to teda je? To jsou stovky akcií! Samozřejmě je to bez práce, bez zdanění, bez údržby a také akcie mají vyšší výnosy. Je ale třeba si uvědomit, že je to dlouhodobá investice. Trhy můžou jít dva roky dolů a to kde kdo nedá a prodá ve ztrátě. Pro jiné je to zase velká příležitost dokupovat ve slevách. To je zase ta výhoda, protože byty ve slevách obvykle nebývají a také to vyžaduje velkou jednorázovou sumu. Pronájmy jak kde, jsou to spíše nižší jednotky procent a když od toho člověk odečte výdaje, opravy, zdanění tak moc nezůstává, takže byt může být i prázdný a nějakou hodnotu si udrží a je to lepší řešení než spořicí účet.

@stir : obcas sa vyskytne obdobie, ked ceny bytov prudko poskocia, vtedy sa oplati drzat aj prazdny, ale stale to v horizonte povedzme 15 rokov nenesie tolko, ako ETF. Vela robia aj susedia, staci jedna zmena v okoli, napriklad umru rodicia alkoholika, ktori ho ako tak drzali pod kontrolou a razom je velky problem a tazko sa zbavit bytu, ked kupujuci pocuje hluk a citi zapach.

ttt
hodnocení

4x

Pokud jsou najemci slusni, dal pronajimat.

hodnocení

2x
Jestli nepotřebujete peníze, tak je blbost ho prodat, protože peníze rychle ztrácí hodnotu. Leda že máte jinou lepší možnost, jak peníze zhodnotit, například ty akcie. Zlato určitě nee, byt na tom bude líp, i kdyby byl prázdný.
doplněno 30.11.24 00:36: Peter souhlas, sám investuji jenom do akcií, jelikož nemovitosti nemají takovou návratnost. Jen jsem chtěl napsat, že většina považuje akcie za extrémní riziko a na nemovitost si můžou fyzicky sáhnout. Když se podívám na sp500 od 2010 tak dneska je na cca 5.5 násobku, cca 550% zhodnocení když pominu kurzové riziko. Nemovitost za těch 14 let na takovém násobku ani zdaleka není, ale. …. Akcie člověk většinou kupuje za své , ale nemovitost se dá docela dobře a levně napákovat levnou hypotékou , takže v podstatě stačí pětina kapitálu a poté kolísání ceny nemovitosti ničemu nevadí. U akcií je vcelku velké riziko kvůli kolísání takovou páku dlouhodobě držet. Nevýhoda u nemovitosti je, že čistý výnos se musí použít na splátky a mnohdy není ani dostatečný. I když už je nemovitost splacená, zhodnocení nedosahuje výkonnosti indexu. Takže záleží, zda se bere nemovitost na páku nebo zcela za hotové, což pak nevychází. Kdo se ale bojí volatility, nemovitost může být klidná voda, i když na úkor výnosu. Píšu sem, už nemám odpovědi.

youtu.be/...

hodnocení

1x

Musite si to spocitat : predaj a investovanie ziskanej sumy, bezpracny zisk povedzme 8% rocne, ked to podrzite dost dlho, tak ziadne dane.

Versus : prenajimanie, kde mate nejaky prijem, ktory musite danit, byt sa opotrebuva (naklady na dalsi rekonstrukciu vam znizuju zisk) a sucasne zohladnit narast ceny nehnutelnosti v case (kolko % rocne, zavisi od lokality).

Namodelujte si to v Exceli.

spu
hodnocení

1x

Určitě prodat. Vyhnete se zbytečným nervům.

hodnocení

1x

Prodal bych to. Byl jsem v podobne situaci, a je to akorat stres. A musite se starat. Radši bych ty prachy investoval někam, kde se nemusim vubec starat a ještě budu mít větší výnos. S&P500, nebo bitcoin. Zlato je nesmysl.

petrrr
hodnocení

O SP 500 jsem taky uvažoval.

haha

Někdo kdo do 50 let bydlel u rodičů se bude v 50 stávat investorem, HMM :) No a jak to tam nasype tak to půjde dolů, a v tu chvíli to prodá a rázem je minus 20 % :)

Však i v 50ti se dá investovat. Na tom nic složitého není a do důchodu to ještě slušně vydělá. Oproti těm nemovitostem se člověk vyhne i zdanění, nemusí nic opravovat, platit fond oprav, platit daně z nemovitostí či pronájmu a ještě se starat o nájemníky. U těch indexových etf nemusí člověk vůbec nic řešit, samo se to diverzifikuje, tedy žádné náklady ani starosti.

panpronajimatel
hodnocení

1x
Ja mam bytu nekolik a je s tim obcas oser, ale prilepseni je to dobre a prodat muzu vzdy. Mam je take asi 100 km od prahy a cena kopiruje stav, nektery je novy, nektery uz stary a jeden z tech starych planuji prodat a obmenit nejake veci v tech zbylych plus i sobe si koupit par veci.
Ja bych zatim neprodaval pokud vam to slape.

hodnocení

0x

Já bych neprodávala, zisk bych ukládala na účet a šetřila na rekonstrukci. Důl. je vybrat spolehlivé nájemníky a nastavit správnou cenu. Jinak, už desítky let pronajímám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]