Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnikání manžela v OSVČ

Od: smire® odpovědí: 27 změna:

Manžel je OSVČ a podniká, mám nárok na jeho firmu?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

8x
Vzhledem k tomu, že firma = manžel, tak na polovinu manžela nárok nemáte. Na co máte nárok je polovina vydělaných peněz (ale on má zase nárok na polovinu vámi vydělaných peněz).
makk

Pokud máte SJM.

hodnocení

2x

Firma jede na manželovo IČO a pokud nemáte nějak smluvně ošetřeno, že se na řízení budete podílet, tak máte smůlu. Rozhodovací pravomoc má on a k ničemu vás pustit nemusí. Na druhou stranu je jasné, že tahle situace není pro vás komfortní, firma je součástí SJM a vy o této části SJM nesmíte spolurozhodovat, což není v pořádku. V případě rozvodu by vám manžel musel vyplatit polovinu hodnoty firmy, ale jak lze tuto nerovnováhu řešit nyní, kdy jste manželé, to je otázka na právníka.

Manžel nejspíš paní dobře zná a je mu jasné, že kdyby ji nechal mluvit do vedení firmy, asi by firma brzy zbankrotovala. Paní může být ráda, že firma prosperuje a díky tomu by si bez svých zbytečných starostí mohla vést spokojený život!

To je možné, ale klidně to může být i naopak, třeba má paní pocit, že manžel začíná ve firmě hromadit chyby a firmu poškozovat. Ne všechny ženské jsou použitelné jen v posteli a u sporáku ;)

plavest
hodnocení

1x

Rozveďte to. Rozvádíte se? Nebo se nepodílí na nákladech rodiny? Vy se podílíte jak?

hodnocení

Firmu jsme pořídili spolu ze společných peněz, ale on to má na svůj živnosťák a já nesmím o ničem rozhodovat. Nakupuje sám, i když jsme to pořídili spolu.

plavest

Takže ve firmě pracujete (spolupracující manželka) nebo nepracujete? Takže živnostenské opravnění je na něho. Tak si udělejte také živnostnák. A budete sdružení 2 OSVČ.

hodnocení

Jsem v důchodu, pracuji tam, ale peníze neberu. Zřejmě je to chyba. Kdybych měla živnosťák, tak jak by probíhalo sdružení OSVČ?

hodnocení

1x
Takže spolu jste založili firmu, nyní firmu táhne manžel, vaše vztahy nejsou dobré a on vás dobrovolně do rozhodování nechce pustit (zatím jste psala pouze o rozhodování a nákupech, není jasné, co obnáší vlastní práce ve firmě). Vy se snažíte najít nějaký právní důvod, aby vás do rozhodování pustit musel. Co si od toho slibujete? Jak bude fungovat firma, kterou povedou dva lidé, kteří se nedokážou domluvit? Nebo o to vám jde, chcete tu firmu poškodit? Čeho chcete dosáhnout, co by mělo být konečným cílem podle vašich představ? Když jsou tři. rozhoduje většina, ale když jsou dva, tak je problém.

plavest
hodnocení

0x

Takže je to tak, že ze svého důchodu sama táhnete domácnost a živíte ho? Já bych se rozvedla.

hodnocení

Ne. Provoz domácnosti hradí většinou on. Jde o to, že ve firmě nesmím o ničem rozhodovat, přestože byl vklad společný.

kdosi

Je to jeho firma, i když se na jejím založení podílely vaše peníze.

On vám asi taky nekecá do líčení, koupě spodního prádla, dámských vložek a nespíš ani do vaření ne, ačkoli ve společné domácnosti se i na tom podílely jeho penize *smich*

hodnocení

Tu firmu jsme založili spolu, jen on měl živnosťák, tak se jelo na jeho.

hodnocení

0x

Nechte si vyplatit svůj podíl a je to.

hodnocení

Jde mi o rozhodování v té firmě. Jestli mohu o ní rozhodovat, nakupovat atd..

km
19.11.24 16:46
Nemuzete
hodnocení

Takže je to moje hloupost, že jsem při jejím založení souhlasila s tím, že to buder na jeho živnosťák.

kdosi

No, taky se to tak dá říct. ta zkratka je osoba samostatně výdělečně činná, nikoli rodina společně výdělečně činná. Živnosťák má on na sebe. On taky za to nese zodpovědnost.

Kdyby jste spolu měli jiné osobní vztahy, klidně byste mohli fungovat společně, akorát by to podpisoval on.

Já to takhle měl, moje přítelkyně nikde oficiálně nefigurovala, ale věděla o všem, co dělám, ke všemu mohla mít své připomínky, často jsme se radili, jak nějakou věc udělat nejlíp, v podstatě jsme to vedli společně.

km

podniká manžel, vy jste mu k tomu sice možná dopomohla zapůjčením/darováním financí, ale to na věci nic nemění.

celé to je divné, a působí to, že máte mezi sebou špatný vztah. jak si myslíte, že by to mohlo fungovat? to i společníci, kteří mají např. s. r. o. se často rozcházejí, protože se po čase neshodnou na vedení firmy.

hujerbratr

A mezi námi děvčaty o čem chceš rozhodovat? Založ si svou firmu a rozhoduj. Nepíšeš o jakou firmu se jedná, což je dost podstatné. Podniká jako FO, nebo s.r.o., jaké vede účetnictví. Jen si myslím, že pokud má manžel odbornou firmu,

nebo nějakou řemeslnou (třeba elinstalace ) a ty víš o elektrice ,že jezdí po Praze apod. utřeš nos. Bohužel tak to je.

(Myslím i před zákony

Maximálně , až budeš zakládat tu svou, můžeš požádat manžela, zda by ti nepůjčil (neinvestoval) také 1/2 jako ty jemu.

hodnocení

Tady jde o to, že mám jako manželka nárok na polovinu jeho platu a tedy když je plat ziskem z firmy, tak je logické, že o té polovině bych také mohla rozhodovat.

kdosi

Pokud firma většinu zisku reinvestuje a manželovi vyplácí jen maličko, tak máte nárok tak na půlku z toho malička.

(A samozřejmě když firma=manžel, tak jak si to nastaví, tak to bude mít.)

km

kdosi má pravdu, navíc to že chcete participovat na jeho zisku/platu z firmy vám přece ještě nedává právo o té firmě rozhodovat

pokud máte špatný vztah kvuli tomu, že mu kafráte do podnikání, tak s tím přestaňte a bude zase dobře

hodnocení

Pochopitelně, že máme špatný vztah, když mi manžel nedovolí rozhodovat o firmě, do které jsem vložila svůj podíl financí.

pckop1

Třeba jen chce, aby firma dobře fungovala.

plavest
hodnocení

0x

Z vašich odpovědí jsem vytušila, že o fungování manžela jako OSVČ nic nevíte. Jde vám jen o to rozhodovat o tom, co se koupí. Nenapsala jste nic o tom, co se kupuje. Máte na mysli třeba zboží, jako potraviny, nebo např stroje a zařízení? Schválnaě nenapíšete nic a přitom chcete fundovanou odpověď. Přitom jste napsala, že doma platí manžel vše. Víte vlastně, co chcete?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]