Nejste přihlášen/a.
Firma jede na manželovo IČO a pokud nemáte nějak smluvně ošetřeno, že se na řízení budete podílet, tak máte smůlu. Rozhodovací pravomoc má on a k ničemu vás pustit nemusí. Na druhou stranu je jasné, že tahle situace není pro vás komfortní, firma je součástí SJM a vy o této části SJM nesmíte spolurozhodovat, což není v pořádku. V případě rozvodu by vám manžel musel vyplatit polovinu hodnoty firmy, ale jak lze tuto nerovnováhu řešit nyní, kdy jste manželé, to je otázka na právníka.
Manžel nejspíš paní dobře zná a je mu jasné, že kdyby ji nechal mluvit do vedení firmy, asi by firma brzy zbankrotovala. Paní může být ráda, že firma prosperuje a díky tomu by si bez svých zbytečných starostí mohla vést spokojený život!
Firmu jsme pořídili spolu ze společných peněz, ale on to má na svůj živnosťák a já nesmím o ničem rozhodovat. Nakupuje sám, i když jsme to pořídili spolu.
Takže ve firmě pracujete (spolupracující manželka) nebo nepracujete? Takže živnostenské opravnění je na něho. Tak si udělejte také živnostnák. A budete sdružení 2 OSVČ.
Takže je to tak, že ze svého důchodu sama táhnete domácnost a živíte ho? Já bych se rozvedla.
Ne. Provoz domácnosti hradí většinou on. Jde o to, že ve firmě nesmím o ničem rozhodovat, přestože byl vklad společný.
Takže je to moje hloupost, že jsem při jejím založení souhlasila s tím, že to buder na jeho živnosťák.
No, taky se to tak dá říct. ta zkratka je osoba samostatně výdělečně činná, nikoli rodina společně výdělečně činná. Živnosťák má on na sebe. On taky za to nese zodpovědnost.
Kdyby jste spolu měli jiné osobní vztahy, klidně byste mohli fungovat společně, akorát by to podpisoval on.
Já to takhle měl, moje přítelkyně nikde oficiálně nefigurovala, ale věděla o všem, co dělám, ke všemu mohla mít své připomínky, často jsme se radili, jak nějakou věc udělat nejlíp, v podstatě jsme to vedli společně.
podniká manžel, vy jste mu k tomu sice možná dopomohla zapůjčením/darováním financí, ale to na věci nic nemění.
celé to je divné, a působí to, že máte mezi sebou špatný vztah. jak si myslíte, že by to mohlo fungovat? to i společníci, kteří mají např. s. r. o. se často rozcházejí, protože se po čase neshodnou na vedení firmy.
A mezi námi děvčaty o čem chceš rozhodovat? Založ si svou firmu a rozhoduj. Nepíšeš o jakou firmu se jedná, což je dost podstatné. Podniká jako FO, nebo s.r.o., jaké vede účetnictví. Jen si myslím, že pokud má manžel odbornou firmu,
nebo nějakou řemeslnou (třeba elinstalace ) a ty víš o elektrice ,že jezdí po Praze apod. utřeš nos. Bohužel tak to je.
(Myslím i před zákony
Maximálně , až budeš zakládat tu svou, můžeš požádat manžela, zda by ti nepůjčil (neinvestoval) také 1/2 jako ty jemu.
Tady jde o to, že mám jako manželka nárok na polovinu jeho platu a tedy když je plat ziskem z firmy, tak je logické, že o té polovině bych také mohla rozhodovat.
Pokud firma většinu zisku reinvestuje a manželovi vyplácí jen maličko, tak máte nárok tak na půlku z toho malička.
(A samozřejmě když firma=manžel, tak jak si to nastaví, tak to bude mít.)
Z vašich odpovědí jsem vytušila, že o fungování manžela jako OSVČ nic nevíte. Jde vám jen o to rozhodovat o tom, co se koupí. Nenapsala jste nic o tom, co se kupuje. Máte na mysli třeba zboží, jako potraviny, nebo např stroje a zařízení? Schválnaě nenapíšete nic a přitom chcete fundovanou odpověď. Přitom jste napsala, že doma platí manžel vše. Víte vlastně, co chcete?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.