Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umí ČNB přijímat okamžité platby?

Od: 2222 odpovědí: 43 změna:

Dnes jsem chtěl odeslat okamžitou platbu z Monety do ČNB a šlo zadat pouze platbu standardní s nejbližším datumem splatnosti na zítra 18.11.2024. Zajímá mne jestli ČNB umí přijímat okamžité platby a nebo to byl nějaký problém s odesíláním okamžitých plateb což se občas v bankách stává. Je dost divné, že by ČNB která je hlavní bankou a přes kterou všechny platby včetně okamžitých prochází neuměla přijímat okamžité platby.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ne.

Zde seznam které podporují. top.cz/...

Dokonce i ČNB vydala seznam

cnb.cz/...

2222
hodnocení

Je ale divné, že zrovna tato banka přes kterou tyto okamžité platby jdou je neumí přijímat.

No je to divné.

Banka která provozuje a zajišťuje systém CERTIS,(okamžité platby) tak v něm sama není.

Ostatně jak píše je to dobrovolné.

cnb.cz/...

2222
hodnocení

Je to něco podobného tak jako kdyby někdo provozoval např. restauraci, ale stravovat se chodil do jiné restaurace ke konkurenci. ČNB je tu pro lidi a navíc je to banka státní a tak v zájmu samotné banky, ale i státu by mohlo být aby to sloužilo těm lidém co nejlépe což ty okamžité platby by mohly k tomu přispět. ČNB se ale zabývá především tím jak snížovat úroky z vkladů a zdražovat kurzy cizích měn tak abychom my obyčejní lidí na tom příliš nezbohatli.

No vidíte, lidi nadávají na vysoké úroky, vysoké sazby, drahé euro, ale sami jsou proti euro přijmout. Tak čemu se divíte?
2222
hodnocení

stir: Lidí nadávají na to, že mají na účtech vysoké úroky? To jsi zjistil jak? Ano lidí jsou proti přijmutí eura, protože jsou v této věci moudřejší než naší pomatení politici kteří nás k tomu chtějí dotlačit i proti naší vůli. Lidí dobře ví, že euro by pro nás nebylo dobré. To, že je drahé euro ale nemá nic společného s jeho přijetím.

Samozřejmě úroky na hypotékách, jak jinak. Sazby jdou sice pomalu dolů ale sazby na hypotékách dolů nejdou a Češi splácí víc než by museli. Firmy si umí vzít úvěry v eurech, protože mají nižší úrok. Sazby na spořicích účtech nemá vůbec smysl zmiňovat, protože inflace je vždycky vyšší, takže kdo má peníze na spořicích účtech, peníze ztrácí. S tím eurem je to tak, že jsme se zahrabali do nory tak hluboko, že z ní nemůžeme vylézt a svět se před námi uzavírá. Samozřejmě že je problém, když je euro silnější, jelikož nám to zdražuje úplně vše, přes ropu, energie, potraviny nejen z dovozu, ale i vlastní, jelikož energie a paliva nám slabá koruna prodražuje, tak i vstupy na výrobu, taktéž náklady na konverzi. 90% Slováků je z eurem spokojeno, přineslo jim to nejen stabilitu a to se na naší labilní koruně neděje. Koruna oslabí, okamžitě je to poznat na čerpačkách či jiném zboží. Také se můžete podívat na inflaci za poslední roky u nás a porovnat se zeměmi s eurem. Proč myslíte že řada Čechů letí na dovolenou přes německé či rakouské cestovky? České jsou drahé a zčásti se vymlouvají právě na kurzové náklady plus slabá měna. A to se právě líbí vládám, že nás můžou ovládat, ČNB má také velký vliv na to, kterým směrem půjdeme a právě tím přechodem na euro by politici a ČNB o tento vliv přišli. Nezapomenout na silnou lobby ze strany bank, stačí se jen podívat, jak si mastí kapsy. To že tady prezident a posléze i Fiala zmínil lehce euro nebylo tím, že by ho chtěli, ale tím, že si chtěli jen otestovat lidi a jejich názory na euro, protože každý volič se počítá a podle reakce veřejného mínění najednou utnuli a euru už dále nemluvili a teď, rok před volbami zmínili, že se s eurem nepočítá. To jsou prostě politické hrátky na které lidi slyší, nicméně ty nevýhody zůstávat u koruny nikdo nedokáže pochopit. A proto je Česko tam kde je - nemocný muž evropy!
To je i odpověď na to, proč ČNB nechce okamžité platby.
2222
hodnocení

stir: "Sazby na spořicích účtech nemá vůbec smysl zmiňovat," Zníňovat to smysl určitě má. Hodně lidí kteří se o svoje peníze dokážou starat zajímají úroky na spořících a termínovaných účtech a někteří řeší i každou korunu kterou na těch účtech na úrocích dostanou nebo nedostanou a proto přesouvají svoje úspory nezi bankami a účty podle toho kde je třeba i o nějakou desetinu % větší úrok.
Pokud jde o přijetí eura tak by to pro Česko nebylo příliš výhodné. Měli bychom s tím přechodem na euro určité zbytečné náklady a tím bychom nadělali náklady i dalším generacím které tu budou po nás s přechodem z era zpátky na koruny když se celá EU rozpadne. Když je euro dražší tak samozřejmě mnohé věcí dovážené ze zemí EU zdražují. Třeba se ale dívat i na to, že naopak firmy které svoje zboží vyvážejí do zemí EU na tom více vydělají. Né všechno se ale platí v eurech a mnohé věcí ze zemí mimo EU např. ropa se plati asi většinou v USD a tam má na ceny u nás také vliv kurz toho USD což nějaké euro nevyřeší.
Jinak jsme s tím už hodně v OT a daleko vzdálení od tématu této diskuze.

Jaký vliv ná euro na to jestli ČNB chce nebo nechce okamžité platby?

Tříletá inflace za této vlády je 35% takže lidi přišli za tři roky o třetinu svých úspor, v čem jim tedy ten spořicí účet pomohl? Možná tu ztrátu snížil jen na 30%. Hotovost je tedy nejrizikovější měna a ti i méně chytří drží úspory v eurech čí dolarech. Můžete tedy vysvětlit, jak zadlužíme budoucí generace? To už jsme na koruně udělali a opět opakuji, srovnejte si inflaci v zemích s eurem a u nás, protože opakujete stále stejné nesmysly. S eurem nás předběhli Slováci, Chorvati a budou přibývat další pobaltské země, jen Češi jsou stále stejně zatvrzelí a tím také trpí celá ekonomika, kterou tady právě ti mladí zdědí. 1.3bilionu dluh který ještě tahle vláda příští rok navýší o dalších 400miliard, protože do rozpočtu na příští rok nemá započteno 40mld solárníkům a další kostlivci se objeví ještě poté, protože ODS čachruje s čísly a Stanjura neumí vůbec počítat, není to ekonom. Další zadlužení viz v jiné otázce- okrádání důchodců, nejen těch současných, ale právě těch budoucích, kteří už snad ani důchod mít nebudou. A proto se politici eura bojí jak čert kříže, protože by tyhle zlodějny nemohly dělat, ČNB by přišla o své postavení, stejně je úplně zbytečná, protože když mohli zabránit tak vysoké inflaci, neudělali vůbec nic. Těmi nasyslenými devizovými rezervami z let 2013-2017 mohli posílit korunu a držet inflaci v rozumných mezích. Stát též nekonal a nezastropoval cenu energií včas po vzoru Slovenska, Polska či Maďarska.
2222
hodnocení

stir: Vidím, že se tu snažíš prezentovat jako velký tzv. eurohujer a tuto diskuzi měníš na diskutování ohledně eura a spořících účtů. To všechno by ale bylo na jinou samostatnou diskuzi, protože zde to je původně o něčem jiném a to se už tu snad dostatečně prodiskutovalo. Nemám zájem o diskuzi zde s tebou ohledně tvého pokřiveného politikaření.

No vidím to nápodobně. Lžeš si do kapsy jako Fiala. Stejně jako ty si neumí přijmout největší pokles životní úrovně u nás. S eurem by se to totiž nestalo.
2222
21.11.24 12:59
hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, je neděle a tak to nepůjde. Zdravím!
pckop1

V pondělí to také nepůjde. V úterý taky ne. Zbytek si doplňte sám.

ben®
pckop1 - takže ve středu . Moneta je na tom seznamu, který zde vložil kolega.
2222
hodnocení

ben: A ty si myslíš, že v neděli okamžité platby nefungují v žádné bance? :(

ben®
2222 - např. ČS a.s. přes víkend neúčtuje. Mimochodem, na platbu daně z nemovitostí nemusíte vůbec spěchat.
2222
hodnocení

ben: ČS přes víkend neúčtuje okamžité platby? Standardní platby přes víkend neúčtuje asi žádná banka v Česku, ale okamžité by snad měly banky účtovat i o víkendech.
Já na tu platbu daně z nemovitostí nespěchám, ale nechci s tím čekat až na poslední den. Rád bych si to vyřídil na úřadě už zítra v pondělí kdy je úřední den a tak čekám na to potvrzení.

ben®
2222 - já jsem okamžitou platbu u ČS a.s. o víkendu asi nedělal.

Ona je zítra splatnost daně z nemovitosti?

ourad
Jenyk - no je mozne, ze plati ve dvou splatkach a FU nejake datum nastavil. Ja to mam podobne, zaloha na dan, dan z nemovitosti, pokazde je to trochu jinak. Ale zajimal by mne duvod dolozeni potvrzeni. Dan je zaplacena az pripsanim castky na ucet a vse ostatni je zbytecne.
2222
hodnocení

Od letoška po tom obrovském zdražení mi daň z nemovitosti rozložili do dvou splátek kde první splátka byla do 31. května a druhá je stanovená do 2. prosince. Ano dáň je zaplacená až připsáním platby na účet FÚ. Úřadu pro který to potřebují doložít ale stačí potvrzení z banky, že platba z mého účtu byla odeslána. Neznám případ kdy nebo kde by vyžadovali potvrzení, že nějaká platba byla připsána na účet příjemce platby a nestačilo jim potvrzení z banky, že ta platba byla odeslána z účtu odesílatele platby.

ourad
2222 - jen jsem se zeptal, ze zvědavosti. Nechci Vám váš postup vyvracet, jen jsem tím chtěl říct, že dokládat nějaké potvrzení je zbytečné, protože finanční úřad si odškrtne splněnou daňovou povinnost až připsáním částky na jejich účet, a ne doložením nějakým potvrzením.
Také mám platby rozděleny na dvě plus další daňové povinnosti, tak to prostě zaplatím a až to úřad zpracuje, objeví se to v portálu mojedaně (eventuelně je možné na úřad zavolat a zeptat se, pokud někdo portál nevyužívá).
Ale že bych něco potvrzoval a nebo chodil na úřad, to opravdu ne, tam jsem osobně nebyl už léta.
Ale jak říkám, jen mne to zajímalo.
Já nevím, ale dokládat něco, co ještě nenastalo je k čemu? Když máte daň splatnou 2.12. ,tak k čemu potvrzení 18.11?
2222
hodnocení

ourad: Když nechodíš na úřady nic vyřízovat tak chápu, že nevíš jak to na úřadech chodí. Vyjádřuješ se ale k tomu o čem nevíš vůbec nic.

stir: Já jsem nedokládal nic co ještě nenastalo. Dokládal jsem to, že platba byla dnes odeslána z mého účtu v bance a to nastalo dnes. Ta daň je splatná do 2. prosince, ale to neznamená, že by to muselo být nutně zaplacené přesně toho 2. prosince. To potvrzení, že platba byla odeslána z mého účtu potřebují ale úřadu doložít do konce listopadu a tak nemůžu s tou platbou čekat až na toho 2. prosince. Nechápu co je na tom až tolik nepochopitelného, že to někteří nechápavci nedokážou pochopit.

ourad
2222 - asi si vazne nerozumime, mne zajimalo, proc to dokladate, to chcete vy, a nebo to po vas vyzaduje urad?
Ja mam splatnost take tusim 2. 12. a pak jeste neco 15. 12., to jsem vse zaplatil ted pres vikend a dal nic nikam neposilam, nevolam. Urad si platbu sparuje a priradi k me osobe a hotovo. A je jedno, jestli to posilam slozenkou nebo prevodem ze sveho uctu.
Tak mne zajima, kdo to po vas chce, osoba za prepazkou na uradu?
Jinak ano, ja na urady nechodim, ale osobne nechodim, vse resim online, takze s nimi komunikuji, ne ze ne.
2222
hodnocení

ourad: Už mne to pomalu přestává bavit pořád odpovídat na hloupé dotazy a něco co jsem už tu několikrát psal. A k čemu by mi to potvrzení mohlo být dobré? Já přece vím co a kdy jsem platil a pokud na něco zapomenu tak se na to mohu kdykoliv podívat do internetového bankovnictvi. Samozřejmě, že to po mne vyžaduje úřad což jsem tu už několikrát psal. Pokud jsi něco platil na účet v ČNB přes víkend tak jak jsi to zaplatil když se tu především řeší to, že ČNB okamžité platby neumí přijímat a tak tam přes víkend (nepracovní dny) nejde nic zaslat? Úřad kterému platbu zasílaš si platbu sparuje a přiřadí k tvojí osobě, ale jak jiný úřad zjistí, že jsi nějakému jinému úřadu některou platbu skutečně zaslal? To tomu úřadu je pak třeba nějak doložit např. potvrzením z banky, že ta platba z účtu v banve byla odeslána.
Online řešení záležittostí s úřady je dobrá věc, ale bohužel i v roce 2024 ještě stále ne všechny úřady v Česku nejsou až tak vyspělé, že by umožňovaly lidem záležitosti řešit online a stále ještě požadují různé papíry vyplňovat a nebo i tisknout a donést na ten úřad aby si to tam zkontrolovali zapsali do počítače a někde založili. Taková je realita, že když to asi žáden zákon úřadům nenařizuje aby vše umožnili vyřídit online tak těm některým úřadům se do toho online vyřizování příliš nechce.

michl
hodnocení

0x
Neumi. A celkove, kdyz posilam nejake dane napriklad, tak se mi platba zobrazi v portalu mojedane az treba za 4-5 dni (ale se spravnym datem, tj. odeslani platby max D+1 v ramci pracovnich dnu.
2222
hodnocení

Já bych potřeboval na zítra potvrzení pro úřad z banky z internetového bankovnictví o tom že ta platba z mého účtu odešla a byla tak zaplacená. Chtěl jsem si to proto už dnes připravit a vytisknout, ale bohužel budu muset s tím čekat až do zítra než se ta platba odešle a bude tak možné na ní vystavit to potvrzení. Kdy se ta platba zobrazí v portálu moje daně mne nezajímá.

michl
2222 - jo tak to budete muset pockat az do zitra. Jen nerozumim tomu, proc to chcete/musite dokladat?
2222
hodnocení

Platba do ČNB odešla dnes ráno a z internetového bankovnictví jsem si stáhnul potvrzení a vytisknul ho abych to mohl doložít na úřadu. Ty jsi asi nikdy nikde asi nic nevyřízoval a nemusel k tomu nic dokládat a tak tomu asi nerozumíš.

Desítky let platím daň z nemovitosti a nikdy jsem nepotřeboval potvrzení že platba odešla.
2222
hodnocení

jenyk: Tak to jsi asi desítky let nikdy nic nevyřizoval na úřadech kde by požadovali doložít, že máš daň z nemovitosti zaplacenou a v jaké výši.

Každou chvíli něco mám do činění s úřady. V naší obci na horách má koupeno mnoho různých objektů či apartmánů jak se u nás říká lufťáci. A kdo má u nás trvalý bydliště, tak tomu obec vrátí skoro 75% platby zpět. Ostatní mají smůlu. Dojdu si na obec pro papír, vyplním vše potřebné, u platby je zajímá jen kdy byla odeslána, žádný potvrzení z banky. No a dostanu korunky zpátky.
2222
hodnocení

jenyk: "u platby je zajímá jen kdy byla odeslána" A to dokládaš jak?

ben®
2222 - mám to podobně jako kolega @jenyk a nevím, proč bych měl něco po odeslání platby dokazovat, když to "ouřada" vidí na svém/úředním účtu jako připsanou platbu a tam veškeré potřebné údaje/informace.
Nedokládám, že jsem něco odeslal. Nikdy to po mě nechtěli. Jen napíšu datum, kdy jsem to poslal.
2222
hodnocení

ben: "to "ouřada" vidí na svém/úředním účtu jako připsanou platbu a tam veškeré potřebné údaje/informace." A ten "ouřada" např. na OÚ nebo kdekoliv jinam vidí i na úřední účet FÚ?

jenyk: Tak to mají nedostatečně zabezpečené, že někdo něco poslal. Takto můžou i neplatiči si vymyslet a napsat nějaké datum, že něco odeslali když nemí vyžadované doložení, že platba byla odeslána a dá se v tom i snadno podvádět bez toho aniž by to někdo kontroloval.

Nevím jak přesně to mají na úřadě zařízený, ale asi nějaký vzájemný propojení bude.

Při dnešní počítačový technice přeci nemůže být problém si udělat potvrzení o jakékoliv platbě. Tudíž je jistější ověřovat kdy platba opravddu došla a ne kdy ji někdo poslal.

2222
hodnocení

jenyk: Ano, na počítači se dá zfalšovat cokoliv včetvě potvrzení o platbě, ale pokud se takové potvrzení někomu na úřadě nezdá tak snad existuje nějaká možnost jak si to ověřit. Na faslšování takových potvrzení a klamání tak úřadů které mu pak nerprávem něco přiznají bude asi nějaký zákon a podvodníkoví se to pak nemusí oplatit. Jestli jsou úplně všechny úřady vzájemně propojeny tak aby navzájem si mohly některé věci online kontrolovat a zjišťovat to nevím, ale předpokládám, že asi všechny úplně propojené nebudou. Asi až tak hodně ta digitalizace úřadů u nás v Česku nepokročila. To by pak bylo zbytečné aby některé úřady požadovaly po lidéch různé potvrzení když by si to mohli zjistit sami a bylo by to tak i jistější. Kdy platba skutečně došla tak to mi bankovnictví neumožňuje zjistit a vystavit na to potvrzení a asi ani přímo v bance by mi to nezjistili a nevystasvili na to potvrzení a tak úřadům musí stačit potvrzení, že platba byla odesláná z účtu plátce. Je velmi málo pravděpodobné aby odeslána platba nedošla a nebyla připsána na účet příjemce platby.

Tak lustrace účtů už začala, projet účty vám může třeba úřad práce. Na tomhle si tahle vláda dala záležet. Jinak potvrzení o platbě třeba Fio banka umožňuje jednoduše přímo stáhnout v aplikaci.
2222
hodnocení

stir: "projet účty vám může třeba úřad práce." A co jiné úřady např. OÚ, katastrální úřad, ČTÚ, stavební úřad a mnohé další úřady? Ty také mohou všechny projíždět účty? Nevím, ale předpokládám, že takových úřadů které to můžou nebude mnoho a budou to asi pouze vyjímky mezi úřady.
"Jinak potvrzení o platbě třeba Fio banka umožňuje jednoduše přímo stáhnout v aplikaci." Tak to jsi nám tu napsal novinku o které asi předpokládáš, že o tom nikdo neví. Možná ale nevíš, že kromě FIO to umí i mnohé další banky. Vždyť o tom tu celou dobu píšu, že jsem potřeboval potvrzení, že ta platba odešla z mého účtu v bance, ale protože ČNB neumí okamžité platby tak jsem platbu nemohl zaplatit v neděli a musel jsem na to čekat až do pondělí kdy platba byla odeslána a v interrnetovým bankovnictví jsem si tak mohl nechat vystavit to potvrzení. Banky ty potvrzení umožňují ale vystavit na odchozí platby z účtu plátce, ale né na to, že ta odeslaná platba byla připsáná na účet příjemce platby, tak jak se mne tu někteří snažili přesvědčovat, že pouze takové potvrzení bych měl úřadu doložit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]