Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším něco ohledně výživného a od exekutora mi přišla tato tabulka. Výživné jsem dostával pravidelně, jelikož jsem studoval, ale studium budu ukončovat, tudíž je mi jasné, že na výživné už nebudu mít nárok. Jenže mám také dluh na výživném, takže bych od exekutora měl dostávat ten dluh. Ale podle té tabulky mi to nedává moc smysl, kolik dostanu?
Předpokládal jsem že dostanu dlužné výživné mínus už vymožené výživné, což dává smysl, ale proč tam mám nárok ještě na běžné výživné ve skoro 100k - když odečtu vymožené? Myslel jsem, že běžné je to, co dostávám měsíčně a dlužné je prostě dluh...
Vlastně ani nevím, proč je část dluhu vymožena, když jsem doteď studoval bez přestávky, ale to se zeptám už na úřadu.
Neví někdo jak to funguje? Děkuji za info...
Pohledávky výživného dělíme na běžné výživné a dlužné výživné. Běžné výživné je pevně stanovená peněžní částka, kterou musí povinný do budoucna platit každý měsíc ve prospěch věřitele. Dlužné výživné tvoří všechno ostatní, tj. souhrn již dávno splatného výživného a veškerého příslušenství vymáhané pohledávky.
Znamená to, že na běžném výživném jste měl k 10/2024 dostat celkem 150.400 a dostal jste (bylo vymoženo) 60.437,94. Cca 90.000 se tedy přesunulo do dlužného výživného, které tím stále narůstá a obsahuje i další příslušenství (úroky, náklady exekutora apod.).
Kdyby dlužník splatil dnes všechno, co Vám dluží, dostal byste částku rovnající se součtu dosud nevymožených pohledávek a nadále by Vám náleželo každý měsíc běžné výživné, dokud bude trvat nárok (studium atd.). Protože to s největší pravděpodobností neučiní, bude jeho dluh vůči Vám dále narůstat a asi za půl roku dostanete od exekutora další tabulku.
Chlap, který neživí svoje děti, si u mě nezaslouží slušné jméno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.