Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce a nedoručení dopis

Od: pavel odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

v pátek mi do přišel dopis s modrým pruhem. Když sem jej otevřel byl sem celkem překvapen, co bylo v něm. Přišla mi exekuce na 800 (300.- pokuta + 500.- řízení). Že bych se chtěl rozčilovat kvůli pár stovkám a nezaplacené pokutě to bych si řekl, že sem blbec a že sem se na to vykašlal.

To ovšem není tento případ. Když sem volal na úřad odkud pokuta přišla, tak mi paní sdělila, že mi byl zaslán dopis poštou. Žádný dopis mi nepřišel a pokud ano měl bych jej doma mezi dopisy. Na to mi úřednice sdělila, že mi byl zaslán obyčejnou poštou bez jakékoliv doručenky pouze do schránky a že to tak dělají normálně, protože si lidi ty modré dopisy nepřebírají. Což mě celkem zarazilo, protože veškeré pokuty mi vždycky přišli tímto způsobem a s tímhle sem se potkal úplně poprvé.

Nejde mi až tak o peníze, ale o ten princip toho, že musím zaplatit za něco co mi ani nebylo oznámeno. U nás na uřadě to mají úředníci celkem na háku a moje poslední stížnost na úřednici za podaní mylných informací skončila slovy "paní jsme poučili a příště se to už nestane". Prostě se udělalo tytyty, bububu a zametlo se to pod stůl. Pro mě v tu dobu šlo o celkem vážnou věc a nejsem právník abych znal všechny předpisy. Od té doby se snažím si informace dohledat jinde a připadně v nejvyšší nouzi obratit se s radou na právníka.

Zajímalo by mě jestli jste měl někdo podobnou zkušenost a jak v tomto případě postupovat, protože vedoucí to ve výsledku zamete pod stul stejně jako případ minule, ale tentokrát se nechci jen tak nechat.

Budu rád za vaše odpovědi a případné zkušenosti.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vvv
hodnocení

3x

Smůla, máme rok 2024 a jen nezodpovědný občan si nezařídil datovou schránku.

Pokud máš datovou schránku FO, Pak můžeš zpochybnit doručení a neschopné úředníky napadnout :)

Jinak máš smůlu, nedoručení listovní zásilky jde k tvojí tíží, odesílateli stačí pouze prokázat, že zaslal na poslední známou adresu. Což je ovšem neplatné, pokud bys měl datovou schránku, Úředník by ti to poslal dopisem, tak jde všechno za ním...

Jediný co můžeš dělat, požadovat prokázání, že ti bylo zasláno. Pokud se to ztratilo na poště, tak s tím stejně nic neuděláš, stejně jako kdyby ti to pošťačka neoznámila a vrátila. Soud to nezajímá, pokud je prokázáno odeslání, máš smůlu. Takový dopis se považuje za doručení 3. pracovním dnem po datu odeslání!

Orgán veřejné moci však má povinnost doručit do datové schránky pokud fyzická osoba disponuje datovou schránku - Takže se tak zařiď a měj datovou schránku, pak nemůžeš nic prošvihnout :)

Ps: Za hloupost a tvrdohlavost se platí. Pokud jsi neměl datovou schránku fyzické osoby, na 99% nedocílíš nic, A buď rád, že jsi nepřišel třeba o barák. Značí prošvihnout jeden dopis a klidně se to může stát

pavel
hodnocení

Datovou schránku mám pouze jako podnikatel.

vvv

Tak to máš Pro tentokrát smůlu. Do PFO nemají OVM povinnost zasílat soukromé věci! Musíš mít schránku jako FO - Nepodnikající fyzická osoba. Nechápu, proč se tomu lidi brání, když Česká pošta moc nefunguje.

Jediný co můžeš dělat, požádat o nahlédnutí do spisu, požádat o doložení, kdy a kam bylo odesláno, jedině že bys dokázal, že oni ne odeslali, ale stojí to za to pro pár stovek se tímhle vůbec zabývat? Česká pošta uchovává tracking pouze jeden rok. Nejspíš by ses jenom dozvěděl, že pošta zásilku ztratila nebo listonoška nedoručila ale na věci to nic nezmění

Já myslím že si DS FO zařídíš i přes bankovní identitu nebo přes tu podnikatelskou schránku i bez návštěvy pošty během jednotek minut? Hlavně si nastav, aby ti chodila notifikace na mail, případně aby se ti neměnilo automaticky heslo, a už nic neprošvihneš.

pavel
hodnocení

jo už jí mám i s upozorněním na mail. Datovka určitě po letech už funguje, ale vše co jsem kdy s datovkou potřeboval odeslat nebo přijmou byli pouze soukromé věci, přepis auta i jako FO a nebyl s tím problém... Přijde mi nesmyslné si základat x statních služeb abych pokaždé něco někam dostal. Ale chápu žiju v tomto státě tak to musím respektovat.
Uřednící si u nás dělají poslední dobou co chtějí a májí spoustu věcí na háku protože "to není jejich povinost"... Lecos si sem schopný dohledat, ale opravdu nemám zapotřebí poučovat dospělé osoby o jejich vlastní práci, když už za to dostávají plat. Já si tam klídně spoustu, když mi to někdo zaplatí...

vvv

Prostě to tak je, oni mají povinnost doručit fyzické osobě do datové schránky fyzické osoby.

Nemají povinnost doručit fyzické osobě do datové schránky podnikatele (PO, PFO).

A že úředník málokdy udělá něco, co není jeho povinnost, no tak to nemá smysl řešit. Samozřejmě tam můžeš zajít, toho konkrétního úředníka si vyhledat, a konfrontovat ho s tím, proč ti to nezaslal do PFO. Ať už to byl úmysl nebo chyba, tak stejně ti řekne že to není jeho povinnost :)

Ono by totiž takové doručení bylo neplatné, protože kdybys na to PFO nereagoval - tak bys nakonec ty mohl tvrdit - že je to neplatné :) A patrně by jsi u soudu uspěl. Tohle je docela složitější a pro tebe je naprosto minimální náklad si zřídit datovku FO, Protože jsi tu schránku zavedeš do aplikace Datovka, a je jedno jestli jich máš 10 (z zoho 8 na PO - firmy) anebo jednu, obsloužíš je všechny najednou.

pavel
hodnocení

No paní úřednice by si měla přečíst správní řád. Zde jí bohužel vyplívá povinnost zaslat dopis do vlastních rukou což tomu tak nebylo. Jelikož paní zde pracuje delší dobu, tak nejspíše uvízla v dobách minulých a jede vše po staru...

hodnocení

2x
Jedná se skutečně o exekuci? Když přijde exekuční příkaz, tak už bývá zablokovaný účet v bance (pokud dotyčný má).
Nepíšete, o jakou pokutu a řízení jde, ale doručovat "obyčejnou poštou" (jak uvádíte) podle mne nelze. Neměla úřednice spíše na mysli vhození obálky do schránky po skončení úložní doby?

yx
hodnocení

0x

"... veškeré pokuty mi vždycky přišli ..."

Určitě je lepší se chovat zodpovědně než platit pokuty.

Samozřejmě se může každému stát, že udělá nějaký přestupek, za který je pokutován, ale vy jste zřejmě pokutován hodně často, tak se zamylete nad svým jednáním a ne nad jednáním úřednice.

kdosi

Když jsem si jako OSVČ dělal daně a přiznání sám, tak i když jsem se snažil, tak mi tam na úřadě vždycky našli nějakou drobnou chybu a zaplatil jsem stovku nebo dvě.

Záležitosti to byly spíš bagatelní a určitě ne ze špatného úmyslu či lenosti, ale bylo to rok co rok.

Na druhou stranu za stovku nebo dvě vám žádná účetní účetnictví neudělá ani omylem ...

pavel
hodnocení

Bezejmený chytrák...

Myslel za celou historii x let co vlastním řidičský průkaz... Ono když v Praze blbě zastavíš a nevšimneš si značky u který stojí dodávka se zásobováním, tak se to nědky stane, ale chápu že člověk co nevytýhl paty od mamý tohle vysvětlovat je marné...

hodnocení

0x

Nevím ale můj názor je ten, že pokud prokážete věrohodně že jste noc nedostal, žádnou upomínku atd, což dokládá sam úřednice že to polsala jen jako obyčejný dopis, dokonce ani ne doporučeně, pak se můžete zbavit minimálně penále ... ale bez záruky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]