Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice do akcií/ Revolut

Od: bjk odpovědí: 6 změna:
Zdravím, už nějakou dobu využívám Revolut k občasným platbám a všiml jsem si, že v tamní je v nabídce mj. i možnost nákupů akcií různých spol. Chtěl bych se zeptat, jestli s tímto máte někdo zkušenosti, resp. Jak se řeší daně z případného zisku apod.?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

1x

Revolut sice používám, ale jen k převodu menších částek z CZK na EUR k brokerovi. K investicím/nákupům aktiv tento neužívám, tedy k daním: pokud otevřete+uzavřete obchod časově kratší než 3 roky, daň je 15% ze zisku. Pokud jste ve ztrátě, nedaní se nic, ale už musíte uvést do daňového přiznání částky - v takovém případě se bude rovnat zisk ztrátám (nula) - ať už je skutečná ztráta jakkoliv vysoká. Pokud otevřete obchod a uzavřete jej více než za 3 roky, jste od daně osvobozen. Říká se tomu Časový test.

hodnocení

0x

Přesná pravidla zdaňování neznám, ale vím, že v případě Revolutu neplatí tříletý test. Nejste totiž vlastníky "nakoupených"akcií, protože Revolut nabízí obchodování s akciemi prostřednictvím CFD - viz cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x
Kromě časového testu tři roky platí ještě hranice 100 000 Kč ročně- celkový příjem z prodeje. Nad tuto hranici je třeba podat daňové přiznání i když není žádný zisk. Dále je vhodné si u brokera zjistit, jak daní případně dividendy, zda ma smlouvu o dvojím zdanění a se kterými státy. Na české akcie je nejlepší český broker, já osobně mám Fio. Na nějaké pravidelné měsíční investice třeba do ETF nebo akcie v menším množství používám XTB, protože poplatky jsou nulové. XTB má podporu v češtině a teď má akci 30 eur pro každého za doporučení. Takže přes můj odkaz lze založit XTB a hned získat akcii nebo frakci v hodnotě 30eur. Revolut nemám, nepoužívám,takže neporadím, nicméně akcie v nabídce má, jen nesmíte kupovat nic s přívlastkem CFD, to není investice, ale spekulace. Člověk může mít prakticky neomezený zisk, ale ztráta může vyluxovat účet.

hodnocení

0x

Obecně investování u banek nepatří mezi nejvýhodnější možnosti.

jendad
hodnocení

0x

U akcií bych byl opatrný .

Banky mají obrovské nerealizované ztráty , kde rok 2007 (hypoteční krize ) jsou drobné .

Americké domáctnosti mají obrovské dluhy (18 bilionu ) . A uroky budou klesat velmi zvolna.

Rizikové z krátkodobého pohledu. Přežil jsem-26% za rok 2022, také pokles za 2020, 50% pokles 2008 anebo předtím americké věžáky v 2001. Ale těch ziskových let je daleko více a umí růst také velice slušně. Volatilita není riziko, dlouhodobě pořád trhy rostou a překonávají inflaci . Riziko je mít peníze střednědobě nebo dlouhodobě na spořicích účtech , protože inflace ukusuje každý den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]