Nejste přihlášen/a.
Řekněme že mám povolení ke kácení smrku mimo les od obce.
Co když ten smrk uříznu v půlce, tedy zkrátím? Bo se mi rozbila pila,.. no, ptám se na legislativu, jestli by mohl někdo něco namítat? Protože už to tak chci nechat, zkrácený strom už neohrožuje...
Prosím odpovídejte, pokud máte reálnou znalost, ne dojmy nebo pocity nebo názory. Případně pokud můžete zavolat někomu já nevím na životní prostředí nebo na na jinýho, nebo... Ale ani tam asi nebudou vědět si myslím ten hajnej jenom pokrčil rameno, Teda pokud to nebyl Polesný
Může se řešit poškození stromu.. Vypadá to jak pěst na voko a za pár let budeš řešit vylamování 20 cm tlustých větví rostoucích šikmo nahoru jako nový terminály..
Rozumnější je sundat to celý a zasadit novej (kterej měl vedle stát už tak 10 let)
No, proto se ptám jak to je legislativně, jak řešit poškození stromu, když na to mám "demoliční povoleni", tak shodit to můžu dodatečně vždycky ne?
co se týče terminálu, no pravda je že on se pak může rozvětvit a růst znova - Nepomohlo by tam nahoru přišroubovat železnou plotnu, aby z toho nemohlo nic růst?
Víš co - nechci čekat 15 let na to až zase doroste do potřebný výšky aby trošku stínil, Tak zjišťuji, jaký jsou možnosti
A právě proto že tomu nerozumím, tak mi nejde dost do hlavy poškození něčeho, co mělo být zničeno
Poškození nikdo řešit nebude, a když např. na udání, tak probíhá kácení a nic na tebe nemaj..
Smrk roste z konců zelenýho, větve převezmou funkci terminálu a žádá deska tomu nezabrání, leda fakt velká a to by strom celej uschnul.. Proti vyhnívání pomůže kmen seříznout šikmo aby se na něm nedržela voda, příp. i zatřít (např. Sanatex).
Nejrozumnější bude (nůžkama na tyči) zastříhat větve do kuželu aby to vypadalo aspoň trochu jako smrk, vedle zasadit novej nebo dva, z obou stran, až povyroste tak velkej sundat...
Dá se ob tři roky vylízt nahoru a větve zakrátit a udržovat tvar stromu aby to nevypadalo jak pěst na voko a zároveň neohrožovalo...
Větev která nemá zelenej aspoň kousek tak uschne.
Tak ono by asi stačilo rovně ve sklonu 2° jako kanalizace, Prostě aby tam jenom nestála voda
Přece jen - není nutný 45°
A zatřít by to mělo stačit třeba i latexem
Do povolení na kácení ale myslím že platí jenom dva roky, pokud vůbec, to bohužel nevím, takže s tím je nutno počítat
.
Bobane, je to tak. Zahradník měl na mysli prověřené pravidlo, že plocha řezu má být minimální, tedy v tomto případě kolmo na osu kmene. Navíc dřevo říznuté do špičky odumře, takže další problém se zacelením . Jak píše rádce přede mnou, je dobré, aby tam nestála voda, tedy nějaký minimální spád. Poslední, co jsme řezali, byl asi osmdesátiletý jasan. Pustil hodně větví, navíc na parkovací místo. Takže řez takřka"na pařez", zbylo pár větviček. Řez cca pod 10° a navrchu slušivá stříška z bonského šindele. Zatím to strom dává a vesele obráží, uvidíme za rok, za dva.
Ano šikmo jen aby to nebylo vodorovně a nestála tam voda, takže těch ca 10° Víc je zbytečný a zvětšuje to plochu řezu. Řeže se na větevní kroužek, takže těsně nad kroužkama od větví - nenechávat nad rozvětvením např. 40 cm pahýl - ten uschne a hnije celej. Větevní kroužky to maj snahu zavalit. Ale časem to tam beztak hnije a když jsou nový větve resp. nový terminály ca 15 - 20 cm silný, tam se to rádo vylamuje, typicky když nasněží a zvlhne to.
Natřít čímkoliv co brání vstupu houby, hmyzu a růstu mechů, prakticky jakákoliv barve. Sanatex je speciál pro lesáky, v podstatě akrylová barva s fungicidama. Piksla vydrží dlouho, drahý to nenivyužije se to na ovocný stromy atd. Odebírám do malýho balení aby mi to velký brzy nevyschlo (nebo se dá vyškemrat od lesáků nebo arboristů)
Tak tedy reálné zkušenosti. Netvrdím, že to jinde nemůže fungovat jinak. V povolení ke kácení uvádí náš obecní úřad, do kdy je třeba kácení provést. Je tam: V období vegetačního klidu od -do - konkrétní data, včetně roku. Z toho plyne, že naše povolení platí max. rok.
Další reálná zkušenost, naštěstí zprostředkovaná. Jedna ze sousedních obcí nechala na svém pozemku provést ořezání větví na lípách. Přesto, že na to měli odbornou firmu a snad i posudek, řešila se pokuta za poškození stromů. Výsledek nevím, ale právní postavení obce je poněkud silnější než fyzické osoby a došlo to až takhle daleko...
Co se týká praktické zkušenosti se zkracováním smrku, tak strašně záleží na tom, v jakém je stavu, jak je silný atd. U mladých stromů, kde jsou horní zbývající větve zelené až ke kmeni to není žádný problém. Pokud už nahoře vzniká "pařez" a větve mají byť jen kousek holý, bez jehličí, je to bez šance. Strom sice přežije, ale je z něj nevzhledný mrzák - poukázka na pokutu.
Samozřejmě není problém říznout špičku na podzim a zbytek shodit do konce období vegetačního klidu, tedy do 31.3.2025
Nepleťte si smrk rostoucí v lese a mimo les. Do stromů mimo les nemá žádný lesník co radit (tedy po právní stránce).
chtěl bych po něm, aby veškeré náklady na případné škody zlámanými větmi nebo vyvráceným stromem hradil on.
. Ne, že bych Vám nerozuměl a nedělal to obdobně jako Vy, ale chtít a mít nárok jsou dvě rozdílné věci. Ale v jednom máte pravdu. Po první (velmi negativní) zkušenosti každá moje žádost o povolení kácení začíná výčtem rizik, která hrozí, když povolení nedostanu nejlépe včera. Funguje to naprosto spolehlivě. Bez ohledu na zákonné limity mám povolení na stole v řádu hodin, maximálně nižších jednotek dní.
Tohle je dobrá taktika, ale moc nefunguje na takovém státním molochu, jako je třeba Krkonošský národní park. Měl jsem u baráku dva vysoké smrky, zasazené kdysi dávno dědou, nebo kým a na žádost o pokácení se přijeli čtyři úředníci osobně podívat, zdali to je opravdu potřeba pokácet, že je barák 15 metrů daleko je nezajímalo. Po dvou měsících ničeho jsem se otázal jak záležitost vypadá. Výsledem byla druhá návštěva čtyř úředníků a zase zkoumání a samý keci, tak jsem se jich zeptal, který z nich mě zaplatí škodu, až to spadne na barák? Ty protáhlý obličeje nezapomenu do smrti. pak zase několik týdnů nic. Až jsem vyrazil na park do Vrchlabí s papírem, kde se zavazují k zaplacení veškerých škod způsobených jejich liknavostí s vydáním povolení a i tak to trvalo ještě asi měsíc.
Od té doby se na nic neptám a kácím jak uznám za vhodný.
Já na poprvé žádal jako právnická osoba, což je ještě horší opruz. Taky několik kol jednání, místní šetření, pozvali si ochranáře a nějak nikoho moc nezajímalo, že sice krásné zdravé stromy, ale do dvou metrů od baráku. Naštěstí ten ochranář měl všech 5 pohromadě a prohlásil, že je to všechno krásný, ale 10 metrů vysoký stromy vrostlý do mezery mezi chodník a barák že by doma nechtěl a že borovice a smrky patří do lesa a v bytové zástavbě nemají co dělat a že by úředníci z životního prostředí taky mohli použít zdravej rozum a rozhodnout to sami. Občas člověk narazí na normálního...
@Jm - o povolení nemusíte žádat, když chcete kácet dřeviny o obvodu kmene <= 80 cm měřeného ve výšce = 130 cm nad zemí.
Leda snad že by to byla alej nebo pravidelné stromořadí
bývalo to na průměr kmene ovocného / jiného stromu - 30 / 40 cm - obvod 80cm znamená průměr 25cm
japonské rychlerostoucí stromy můžou mít za 10 let průměr kmene přes 40 cm - to však nevylučuje jejich nebezpečnost a křehkost.
Přitom je to plánovaný strom ke štěpkování... má smysl se pak hádat, jestli to má 24 nebo 25 cm? - resp. měřit obvod a při 79cm automaticky kácet?
@jenyk Zajímavý, víte co, většina obcí je spíš zpruzená, že to vůbec musí řešit a je jim to jedno, no V KRNAPU Samozřejmě většina zase jich bude mít strach, aby si nějaký ekolog nestěžoval...
takže ta vaše taktika, řádně to odůvodnit z bezpečnostního hlediska, A přitlačit s tím, ať si to přeberou na zodpovědnost je správná (Vyjmenovat všechny rizika od újmy na zdraví a životě, malé děti na zahradě, auta před barákem, barák), záleží kde a co to je... Pokud na stromy není moc vidět, či nehrozí nějaké udání od sousedů, tak bych to také shodil bez otravování se s lejstrama Nicméně pokud to neumíte nebo chcete na to firmu, no tak to samozřejmě povolení vyžaduje, a určitě vám to neseřízne, jen shodit to celý, a stojí to neskutečný prachy, většinou jako rizikový kácení...
pokud se vám podařilo získat povolení na kácení, doporučuji kácení dokončit i za cenu toho, že budete muset pilu nechat opravit a toho, že pár let nebudete mít stín, než naroste nový strom. jehličnany jako je smrk nesnesou seřezání, dokáží přežívat, ale je to hrozný pohled na takový strom. nikdo vás asi popotahovat za to nemůže, ale osobně jsem si myslel o sousedech, co toto svým stormům na svých pozemcích provedli, že jsou to tak trochu idioti.
A já si zas nemyslím, že to je hrozný pohled, přece to za pár let obroste a taky to vůbec nemusí být poznat.
Když jsem jako malý urazil špičku smrku, tak jsem dostal nařezáno, a dneska ten smrk má tak 30 m na výšku, prostě si s tím poradil v pohodě.
Navíc tady jsou rozporu plné informace, vy říkáte že nemůže nikdo popotahovat druhý zase říká pokuta 6000, proto je potřeba se na to podívat z více úhlů pohledu.
Jak dlouho bude trvat, než právě zasazeny smrk vyroste na 6 m třeba?
" O povolení nemusíte žádat v případě, že chcete kácet dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí. Je ale třeba si dát pozor také na případ, kdy sice dřeviny těchto rozměrů nedosahují, ale tvoří souvislý, tzv. zapojený porost dřevin. Souvislý porost dřevin můžete kácet bez povolení pouze, pokud celková plocha kácených porostů nepřesahuje 40 m2."
Více zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.