Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše mzdy po dovolené

Od: tm odpovědí: 8 změna:
Vzhledem k tomu, že mě zaměstnavatel nutí vybrat veškerou dovolenou do konce roku, chtěl bych se pro zajímavost zeptat. Jak se počítá mzda za dovolenou? Vím, že za dovolenou je nějak víc, ale jak se to počítá... teď za listopad (tzn mzda, co přijde v prosinci) bychom měli mít nějaké odměny - je výhodnější si vybrat dovolenou v prosinci nebo až v lednu? Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Průměr za 3 měsíce bude činit tvoji dovolenkovou mzdu. Jestli ji máš vybrat do konce roku, jak ji chceš brát v lednu?

hodnocení

1x

Pokud si vyberete dovolenou v lednu, bude to už dovolená z příštího roku. Abyste se na přesrok nedivil, že už žádnou nemáte ;).

Výška výplaty se počítá z běžné měsíční mzdy. Případné odměny na to nemají žádný vliv.

tm

Asi jsem to nenapsal úplně štastně - chtěl jsem vědět, jestli se to bere jako průměr za poslední 3 měsíce. Vím, že dovolená se počítá jako průměr za 3 měsíce. A odměny na to vliv mají. Znal jsem borce, co byli schopni si vybrat téměř celou dovolenou po letních a vánočních premiích a měli tisíce navíc... Příklad: mzda, co přijde v prosinci se bere za průměr září - říjen a listopad?; mzda, co pijde v lednu se bere jako průměr za říjen, listopad, prosinec?

halamus

Přesněji, jde o průměr za poslední čtvrtletí, tedy měsíce 1, 2, 3, potom 4, 5, 6, potom 7, 8, 9,...Ve firmě, kde pracuji, je průměr uvedená na výplatnici.
Odměny jsou součástí mzdy, takže jejich výše se na průměru projeví.

Pokud zaměstnavatel chce, aby zaměstnanci vyčerpali dovolenou do konce roku a se zaměstnancem se na termínu nedohodně, může zaměstnanci dovolenou nařídit. Může se tedy stát, že dovolenou budete mít v termínu, který vám nebude vyhovovat.

V lednu si můžete vybrat z nové dovolené.

tm
hodnocení

Takže pokud dostanu ve mzdě, co přijde začátkem prosince za listopad odměny a v prosinci vyberu hodně dovolené, mělo by se to na mzdě projevit, když už musím vybrat (vždy jsme mohli převádět)

@tm Ne, listopadové odměny Vám prosincový průměr nijak neovlivní. Průměr pro dovolenou a další mzdové složky se počítá vždy z předchozího kalendářního čtvrtletí. Prosincový průměr je stejný jako listopadový a říjnový a počítá se z příjmů za odpracovanou dobu za červenec, srpen a září, které se sečtou a podělí se odpracovanými hodinami za tyto měsíce. Tak dostanete hodinový průměr pro 4. čtvrtletí.

Listopadové prémie Vám ovlivní průměr, který budete mít v prvním čtvrtletí nového roku.

hodnocení

0x
Náhrada za dovolenou je v podstatě stejná jako máš obvyklý plat... U mě to rezonuje +- s nějakou stokorunou... Mám fixní plat co se nemění s fondem pracovní doby. Ale pokud jsi měl poslední dobou nějaké přesčasy, tak se ti to promítne do průměru a nějakou korunu navíc to dělá...
Výhodnější je pro Tebe v lednu... Taky hlavně záleží jak obrovské ty odměny budou..

krtek6
hodnocení

0x

v lednu nebo únoru...protože pokud nafasuješ premie v prosinci...tak ti to zvýší ten průměr...;) kámoš, co dělá "pro Babiša" kde jedou 100% zákony, to tak má podchycený, že když dostanou vánoční premie a on si vezme dovolenou týden v únoru, že mu to udělá už pěknou částku navíc :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]