Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První brigáda

Od: kikirin odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

potřeboval bych radu k hledání první brigády. V tomto směru mě dlouho držela zpátky sociální fobie, ze které jsem se ale postupně vyhrabal a teď se to nějak snažím dohnat. Docela se ale bojím případných otázek ohledně pracovní minulosti. Je mi 21 a studuji VŠ, dosud jsem ale nepracoval. Navíc to s lidmi neumím a nedokážu moc dlouho předstírat, jaký jsem to vstřícný a příjemný člověk. Nejlépe bych se to asi naučil v zaměstnání, kde se musí komunikovat, ale to by mě nejprve museli najmout. Napadlo mě v CV uvést nějaké brigády, které nemají s takovým zaměstnáním nic společného a říct, že mám zájem zkusit i něco jiného, protože by to asi vyznělo lépe než "ahoj, zaměstnáte nervózního mamánka?" Nebo to mám říct na rovinu?

Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Otázkou je spíš, proč hledáš brigádu (práci s lidmi), když nemáš lidi rád, způsobují ti fóbii a celkově s tím nejsi komfortní. Jsou přece pracovní pozice, kde moc lidí nepotkáš, například práce ve skladu, noční vrátný, psaní a korektury, překlady, datová analýza, úklid ve firmách mimo provozní dobu, tester softwarů, grafik, stříhání videí, apod.

Zaměstnání není primárně o tom, že tě tam něco učí. Ty učíš je, jak dělat věci efektivně, přinášíš firmě zisk svými schopnostmi a dovednostmi. Jako vedlejší efekt tě trochu naučí, specifika v dané firmě, jejich postupy, know-how, ale základní dovednosti musíš už umět.

Silně nedoporučuji lhát v životopise a celkově. Provalí se to a budeš za tydýta. Protože oni se tě budou ptát na detaily těch tvých lží, a do toho se prudce zamotáš. Mohou chtít taky nějaký telefonní čísla, na které zavolají, aby si ověřili tvoje reference, a to budeš tuplem v loji.

kikirin
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Takovou brigádu mi navrhoval psychiatr. Mezi lidmi se teď cítím normálně i bez anxiolytik, jenom nejsem zvyklý komunikovat mimo svojí sociální bublinku. S tím jsem pozadu o x let, takhle bych to asi dohnal nejrychleji.

hodnocení

1x

Ahoj,

lhaní nemá smysl a je to jen ke škodě. Buď na to přijdou hned a dají ti to případně i vyžrat nebo na to přijdou dodatečně a opět to asi nenechají jen tak. Nehledě na to, že tím ztratíš jejich důvěru. Byť tam teď půjdeš jen brigádu, za pár let tam můžeš hledat místo na hlavní úvazek a pokud budeš mít smůlu, natrefíš na někoho, kdo si tě bude pamatovat.

Byť je to 21 a ještě jsi brigádu neměl, tak na tom není nic špatného. Nejsi první ani poslední ;)

Záleží, co tě baví a co umíš. Ideálně sehnat brigádu v oboru a bude se ti hodit i jako praxe do budoucna. A třeba to pomůže i při studiu.

Nebo zkusit např. brigádu v rychlém občerstvení - tam se komunikaci nevyhneš a současně nebude moc čas o tom přemýšlet. Nebo třeba doplňování zboží v nějakém marketu. Komunikace méně ale i tak se občas zákazníci poptají, kde je to či ono.

MysteryShopping taky není špatný - komunikace vesměs přes maily s agenturou a ve firmách vystupuješ jako potencionální zákazník. Tak je to případně mix obojího. Na jednu stranu je to časově volnější ale je pro toto lepší, když máš k dispozici auto - některé návštěvy jsou více od sebe, třeba i v různých městech, tak je to jednodušší. Cesťáky bývají proplacené. Když auto nemáš, tak počet MS se trochu sníží, ale také se to dá zvládnout.

Případně brigáda v call centru. Pokud se tam dostanete, je tam výhoda, že je tam spousta komunikačních školení a ta využijete v budoucnu kdekoli. Navíc budete mít možnost si v praxi vše vyzkoušet v telefonátech.

Osobně bych zkusil jít primárně cestou studovaného oboru. Ale je to o prioritách a možností je spousta.

asd1
hodnocení

1x
Jednej na rovinu, prostě hledáš první brigádu, bojujes se sociální fobii kterou chceš překonat. Obor co tě baví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]