Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde platit danň za krypto

Od: franta256 odpovědí: 6 změna:

Dobrý deň, predstavte si situáciu, že máte nejaké kryptomeny, ktoré chcete predať a zo zisku zaplatiť daň. Situácia je taká, že som slovák (slovenské občianstvo), ale s trvalým pobytom v ČR a s tým, že o české občanství mám zažiadané (snáď do 12 mesiacov bude vybavené). Mám český daňový domicil a i daňové rezidentství v ČR. Otázka je, kde mám platiť daň z krypta? Pýtam sa preto, že na Slovensku je daň vyššia (platí sa i +15% na zdravotné poistenie) a hlavne preto, že na burze, kde som krypto kúpil som sa overoval pomocou slovenského OP. Mám za to, že tá burza tieto transakcie nejak reportuje finančnému (daňovému) úradu a teda v tomto prípade by sa asi jednalo o slovenský daňový úrad. Podľa daňového domicilu v ČR by som ale mal platit v ČR, som ale Slovák (pričom na Slovensku sú dane/poplatky výrazne vyššie) tak len aby to nevypadalo, že sa snažím o nejaký podvod. Vie niekto poradiť, ako to má byť správne?

Ďakujem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

1x

Daň platíte tam,kde máte daňový domicil,teda v ČR.Ak by sa náhodou ozval DÚ zo Slovenska,stačí potom predložiť potvrdenie o domicile z fin.úradu v ČR,ktorý vám vydajú za popl. 100 Kč.

Pokiaľ nebudete spadať do kategórie,že můžete mať oboje občianstvo,musíte požiadať o vyviazanie zo slov.občianstva,predložit potvrdenia zo soc.poisťovne,zdr.poisťovne,colnice,daň.úradu atď. a až potom vám slov.občianstvo zrušia.Toto sa ale netýka vašej otázky ohľadom kryptomeny.

hodnocení

0x
V tomto přímo neporadím, ale krypto je lépe držet prostřednictvím ETF, kde platí jiné podmínky, takže zdanění se lze oficiálně vyhnout.
vada

Představ si, že jsem v roce 2010 vytěžil ~10 000 bitcoinů. No, tak až je budu chtít převést na Fiat, počkám si až bude cena 1 000 000 za Bitcoin, ale dolarů, no tak kde jsi asi tak zařídím ten domicil co myslíš :)

Drže to prostřednictvím ETF nevím nakolik je vhodný, nutno počítat docela s vysokým TER, Takže na Lon docela nevhodný, stejně tak nevhodný na short. Vzhledem k vysoké spekulativnosti aktiva je to otázka, Zda má tak to smysl držet dnes koupené BTC. Může to jít klidně na skoro-nulu za 3 roky, to nikdo neví...

Tak pro miliardáře to není žádný problém, nakonec dělají to všichni:)

Ne, nemůže to jít na nulu. A možná už ani pod 40tisic $, pak už ani pod 100, pak ani pod 200, pak ani pod 500 :). To je matematika. To je spíš pravděpodobnější, že lidstvo vynalezne teleportaci, než že Bitcoin umře :) ale ty etf jsou nesmysl pro smrtelníka který měsíčně investuje 2000kč..

vada
hodnocení

0x

Správně to budeš řešit, až budeš realizovat příjem podle daňového zákona, takže je naprosto nepodstatné, kdy a kde jsi to koupil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]