Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislost na Cole

Od: rccola odpovědí: 22 změna:

Dobrý den. Chci se anonymně podělit o svou zkušenost se závislostí na colových nápojích. Není to taková trivialita, jak to může na první pohled vypadat. Rozhodl jsem se, že s tím seknu, protože konzumace coly samozřejmě extrémně škodí. Nedopadlo to. Přesně jsem věděl, co se stane a také se to stalo: První den abstinence začala bolet hlava, konkrétně nad levým okem a pár centimetrů "dovnitř". Dal jsem si Ibalgin 400 a den přežil. Druhý den už hlava bolela fest, dva Ibalginy (postupně) bolest částečně zahnaly, ale ne úplně. Třetí den přišlo peklo: Ibalgin téměř nezabral a bolest hlavy už začala pomalu vyvolávat brzké zvracení. Mávnul jsem rukou, protože kdo to nezažil, neuvěří a běžel do sklepa pro RC Colu. Vypil jsem asi půl litru a během půl hodiny opatrně "rozdýchal"možnost zvracení. Pak se povedlo usnout, po probuzení asi za dvě hodiny jsem si připadal jako v ráji. Bolest pryč, skvělá nálada, životní optimismus a už jen samá pozitiva a sociální jistoty. Ale nechci se s tím smířit, proto bych ocenil nějaké tipy, jak bojovat dál, návštěvu lékaře samozřejmě zvažuji. Díky.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

8x
Vždyť kolové nápoje nejsou vůbec dobré. Je to slazený koktejl chemikálií, v čele s kyselinou fosforečnou. Nechápu, jak to někdo může pít...

mate59
hodnocení

4x

Rada jednoduchá.Nepít ji.Vydržet.Je to jen o síle vůle.Nic víc.V případě nutkání se zabavit něčím jiným, napít se vody nebo čaj.Tak to překonáte.Ale nebude to ze dne na den.A nebrat prášky.

rccola
hodnocení

To je rada hraběcí. Nebrat prášky vede ke zvracení, mám s tím dlouhodobé potíže. Ty dva dny jsem pil jako duha (vodu s trochou sirupu) a překvapilo mě, jak málo jsem chodil na malou. Pro druhého kolegu - Richard určitě nejsem.

ch

Když nezvládneš takový jednoduchý věci, jako se třeba osprchovat studenou vodou, jako vyřadit chemický koktejl, prostě si ho nekupuj, že to nezvládneš doma nevypít chápu, to je velmi těžký - když už ho máš koupený - tak ho vylej, daruj, dopij, ale vždycky si můžeš říct v obchodě : prostě tu sračku co mě zabíjí už nekoupím!

Tak zpátky když nezvládneš takový jednoduchý věci, jak chceš zvládnout normální život?

hodnocení

4x
Zkuste ji nevysadit naráz,ale postupně a prokládat třeba sodovkou.A ještě bych radila tu načatou láhev s colou dát po každém napití třeba do toho sklepa,aby jste ji neměl na očích a aby se vám pro ni nechtělo jít.Držím pěsti.

smode2
hodnocení

3x
Ona to není ani tak závislost na cole, jako jasná závislost na cukru a patrně také na kofeinu. Pokud s tím máte až tak velké problémy, jednou z možností je postupné snižování dávky a místo toho pít čistou vodu (bez sirupu). Mezitím se soustředit na jinou činnost, nejlépe sport.
rccola
hodnocení

Snižování vyzkouším. Odolat pouhé chuti je poměrně snadné, nejsem malé dítě. Často se říká, že závislost je "v hlavě", bohužel v mém případě jde o nomen omen. Udělám to tak; dám si denní limit a budu ho postupně pomalu snižovat, dejme tomu v rozsahu tří týdnů, max. měsíc. Týden je málo. Pil jsem colu léta, měsíc bez ní už mě nezachrání, takže zkusím, uvidím. Děkujeme. *palec*

lynch
hodnocení

1x

Jaká abstinence a proč?

zační snižovat dávku až na úroveň doporučené denní dávky, která je pro dospělého člověka 0,25 l ... Už to napsané na každé láhvi. No a pak samozřejmě i řekni, jestli to chceš nebo nechceš mít až přijdeš na tuhle doporučenou dávku.

No a pak samozřejmě i řekni, jestli to chceš nebo nechceš mít až přijdeš na tuhle doporučenou dávku.

Vysadit ze dne na den, to pocítíš těžké abstinenční příznaky a je to hloupost.

doplněno 09.11.24 13:59:

Ps: Co nemáš doma, to nesežereš / nevypije. Proč máš ve sklepě colu? Zkus colu bez cukru - jestli budou projevy stejné...

Má závislosť na kofeíne a nie na cukru.

tvl

Určitě?

množství kofeinu v nápojích Coca‑Cola nebo Coca‑Cola Light je mnohem menší než v kávě

Nevíme, kolik toho za den vychlemtá ani kolik váží

Určite, lebo telo funguje na báze spaľovania cukrov,tak nie je tam závislosť na cukru ale na kofeíne. To,že niekto vypije veľa kávy je nepodstatné,lebo každé telo reaguje inak.

tj
hodnocení

1x
Věřím vám. Jak už tady někteří rádci napsali, přidávám se k radě s postupným snižováním dávky. Nejste závislý na Cole, ale na kofeinu. (Cukr, voda, oxid uhličitý v nápoji, ani kyselina fosforečná nemají jak takovou závislost způsobit.) Dejte si na to pozor. Přestat pít colu a přejít místo toho třeba na kafe by nemělo žádný efekt. Je to vážné v tom, že lidé normálně nemívají bolesti hlavy (vlastně žádné projevy) když Colové nápoje přestanou pít. Musel jste toho vypít opravdu mraky. Myslím, že postupné snižování dávky, aby si toho tělo nevšimlo, by mohlo být po 100 ml denně. To vychází cca na ten měsíc jak sám píšete. Je důležité spotřebovat za tu dobu nakoupené zásoby (aby už doma nic nebylo) a více již nekupovat, protože vědomí, že máte kousek od sebe to, na čem je mozek závislý, by bylo jako podrážet sám sobě nohy.
Držím palce.
tvl

Jezdit stále nevíme kolik toho dotyčný vyžahne, kolik váží, já jsem vypil za den klidně i 5 litrů coly nebo Pepsi a nic ani závislost ani tik z kofeinu ...

Podle mýho názoru závislí lidé si dokážou vytvořit závislost na čemkoliv, souvisí to s nějakými slabými vlastnostmi a hloupost nebo kombinace.

hadrt
09.11.24 12:23
hodnocení

0x
Richarde?

ltz
hodnocení

0x
Najednou to useknout asi ne. Když budete mít chuť na Colu, napijte se vody, úplně až do utišení žizně, třeba i se štavou a na to ještě trochu coly. Jenom na utišeni chutě. Na tu vodu vám už třeba bude stačit jenom i to menší množství coly. Chce to i výdrž.

hodnocení

0x

Pij vodu, ta je zdravější.

halamus

I s vodou se musí opatrně, hrozí otrava vodou. Menší množství je bez problémů, při opravdu velké žízni ionťáky.

tvl

Jo, voda jedovatá, může tě i zabít :) Buď utopí nebo přepiješ.

hodnocení

0x

Tady vidíš, jak funguje placebo. Nejen jako lék, ale i jako potravina. Všechno je v hlavě a když si necháš poroučet něčím, staneš se otrokem, pak to takhle vypadá. Záleží jen na tobě, jak to vnímáš nebo chceš vnímat a jak dalece si dovedeš poručit, ukáznit se. *hej* Je zajímavé, jak lidé dovedou lísknout dítě nebo psa za to, že neposlechl, ale sám sebe poslechnout, lísknout přes celou hubu, neumí. Divné, ne?

tj
Říkáte, že závislosti na různých látkách nejsou reálné a lidé si je vymýšlejí?
.
Tyto látky ovlivňují mozek a vytvářejí závislost, která přechází v případě nedostatku i ve fyzické projevy v podobě třesu, nevolnosti, až bolesti. To je vědecky doložené a každý lékař vám to jistě potvrdí.
.
Tento fakt vylučuje tvrzení, že jde pouze o vůli. Je pravda, že je to pouze v hlavě, ale přestat s tím naráz chce velikou dávku sebezapření a schopnosti snášet bolest a v jistém smyslu i sebeubližování, jelikož si toto peklo způsobujete dobrovolně sami. Existují ale výjimky, kterým se tyto abstinenční příznaky zcela vyhnou.
Rozhodnou se nekouřit ze dne na den a jsou v pohodě a už nikdy nekouří.
Většina lidí ale ty příznaky má, rozhodnou se nekouřit ze dne na den, ale jsou totálně v háji a opět se k tomu vrátí.
Postupné snižování ale funguje na 100%. Ti co to touhle metodou nezvládnou jsou prostě vnitřně slabí a spíše přestávají kvůli druhým, než kvůli sobě. Jim to chutná a chtějí kouřit dál. Takže se to nepovede a opět se k tomu vrátí.
Kofein, naštěstí pro tazatele, nemá takový brutální účinek, co se závislosti týče, jako třeba tabák (nebo něco silnějšího), proto to tazatel může bez problému zvládnout.

tj, vím, co to je závislost. Jasně, že to vím. Ale chápavost a politování nikomu nepomůže. Zkrachla mi 2 manželství na mužově alkoholismu, kterého v jejich předsevzetích nápravy, podporovaly rodiny z obou stran, děti i já. Já sama jsem po 35ti letech přestala den ze dne kouřit. Jsem stále abstinující kuřák, vím to, už od r. 2005. Jestli chceš pro závisláka něco udělat, nesnaž se ho chápat a pomáhat mu. Nedělej nic! On musí sám. Musí na to přijít a sám za sebe zabojovat. Nesmí tě zlomit jeho pláč a stěžování si: Buď chce nebo ne.

lu
hodnocení

0x
Jak uz tu padlo, zkusit snizit množství koly, nebo si koupit pro zacatek treba sirup s příchutí koly, redit si dzusy s vodou apod. Ale napadlo me s tou bolestí hlavy - koupit si kvalitní horcik, ja mam vyukouseny od Naturevia (tusim, ze to je 1420mg) a teda bolest hlavy je pryc, pusobi i na unavu. To by mohlo za me docela pomoci .. Drzim palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]