Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
je mi 30 let, mám lehce nadprůměrnou mzdu, žiju sám v podnájmu a před čtyřmi lety, kdy jsem dokončil VŠ jsem začal investovat. Nijak extra (jelikož mám drahé koníčky a rád cestuju), ale dejme tomu, že v průměru nějakých 5000 Kč měsíčně jde do investic. Diverzifikuju hlavně do akciových ETF, krypta (z 95% BTC), Portu Gallery, cenných kovů či specifičtější věci jako LP desky.
Teď dost uvažuju, že bych koupil investiční garáž, samozřejmě na hypotéku (na nějakých 10-15 let). Cca půlku měšiční splátky hypotéky by pokryl nájem od nájemníka, kterého bych samozřejmě musel sehnat.
Rád bych se Vás zkušenějších zeptal na rady ohledně tohoto typu investice, na co si dát pozor apod. Je mi jasné, že můžou být problémy s nájemníkem, napadlo mě si prostudovat záplavovou mapu, celkový stav garáže, potencionální opravy do budoucna apod. Zkrátka a dobře, už to není "ťukání v appce" a na poměr mého portfolia docela větší investice.
Někdo může namítat, proč platím nájem, ať si koupím radši byt. Jenže problém je v tom, že na hypotéku potřebujete alespoň 10% z ceny nemovitosti, což by bylo u vyhlídnutých bytů někde u 300 000 Kč. To bych při výběru akciíí a krypta skoro měl, ale dělat to nechci. Možná by se to vyplatilo, taky mi to občas hlodá hlavou, ale nevím... Navíc vím, že jednou zdědím po rodičích velký rodinný barák a investování (ikdyž v menších částkách) mě baví.
No zkrátka a dobře, budu za každou radu rád.
Díky
Prestižní garáže? Ale nechci působit jako každej..., Odrazovat, ale že tohle frčelo před 5 až 10 lety, viz Kazma a spousta dalších. Když ty garáži nesmyslně vyletěli,... Můj názor je, že dobrý investor kupuje když ostatní prodávají, špatný investor kupuje když masy chtěj nakupovat. Resumé: Teda že jsou obecně předražený, máš malou šanci koupit rentabilnější garáž..
Děti nemám, přítelkyni taky ne, takže to není úplně aktuální a po pravdě po posledních pokusech seznamování, teď nemám ani chuť někoho hledat...
Ne nadarmo se říká, že rodina je základ státu, podobnými asociály jako smode2 časem dojde k rozvratu společnosti
Nakonec budou pracovat akorát přistěhovalci z východu, no ale myslete na to, kdopak se o vás postará v těch úložištích pro nemohoucí ...
PS: kupovat nemovitost s tím, že se vám zaplatí jen polovina splátky, je hloupost, normální výnos je 10%, takže to vám dnes v téměř žádnou nemovitostí nemůže vyjít...
Masa má vždycky tendenci jet mnoho let za trendem (ke škodě masy).
Garáž ano, ne ale na dluh. Odhaduji, že nájemné, snížené o daň, bude zhruba srovnatelné súroky, takže ve výsledku to bude spekulace na růst ceny nemovitosti. Na to jsou nejlepší propachtovaná pole.
No, propachtované pole kde je zemědělec bere 10 000 a vyplácí třeba 500 Kč nájem, tak to se "vyplatí" Jen U pole, které se stane zastavitelným. To se nevyplatí vždyť to ani ti zeměděl si už nekupuji za ty nesmyslný ceny.
Samozřejmě ta garáž teda spočítat celkem přesně stejně jako byt a další. Pan investuje 5000 měsíčně a hovoří o diverzifikaci, musím se smát. Vydělávat tak málo? Skejvin dává 70% na inv. a to pracuje v akademické sféře.
za 5000 Řešit nějakou diverzifikaci mi přijde úsměvné, doporučuji investovat do sebe, zvýšit kvalifikaci a vzdělání a příjem a založit normální rodinu a samozřejmě investovat pak z dostatečného příjmu. Jenže tohle člověku ve 30 nedojde, pětačtyřicet ní pak mlátí do hlavy, že mu to nikdo neřekl včas...
"že na hypotéku potřebujete alespoň 10% z ceny nemovitosti, což by bylo u vyhlídnutých bytů někde u 300 000 Kč. To bych při výběru akciíí a krypta skoro měl"
1) Jen tak to není pravda, dokážu nakoupit byt za 7 000 000 s vlastní investicí nula (Nemusíš mít 10 ani 20% ze svého, jde to šikovně obejít když umíš)
2) Tobě je 30 let a nemáš ani 300 000? No promiň mi, ale to jsem měl já ve 20 letech. Já chápu že chceš život pro konzumovat takže většinu potřebuješ, nebolí úplně zbytečně propálíš v požitcích (Když nemáš ale ani byt ani bábu tak docela nevím jak, buď hodně málo vyděláváš a nebo velmi náročně žiješ) ... No, je to na zamyšlení, když někdo ve 30 letech kdo tvrdí, že investuje, nemá malou rezervu (cca 8-násobek prům. mzdy?)?
Snad není Bc. A to ještě nějakého směru pro úřad, takže na úrovni asi tak učiliště před 30 lety? My když bych se vůbec nedivil, kdyby měl magistra, To je úplně jedno, dneska je ta pětiletá meješ má hodnotu velmi malou, třeba jí významnější v influencer říká, že to bylo zmařených 7 let a jemu to úplně k ničemu, vydělává přes 3 000 000 měsíčně...
Na to abych vydělával peníze nepotřebuješ vůbec žádnou školu v realitě. Školu potřebuješ pouze, když seš vykonávat něco, na co potřebuješ razítko. Nikdo z nejbohatších lidí v realitě asi nevyužil tu školu na jinou věc, než na konexe ...
Ono je totiž fajn je v byznysu mít kontakty a na koho se obrátit, přesně jak je v těch Básníkách.
Ach jo, tady si zas někteří přišli nahonit ego, ale i tak díky za některé reakce.
K práci a vzdělání. Jsem inženýr strojař (pro rejpaly z VUT), beru asi 52k hrubého, což je v OL kraji na pozici konstruktéra mírně nadprůměr, nežiju v Praze ani Brně, kde jsou příjmy i náklady vyšší..Nemyslím si, že by mnou investovaná částka byla zas tak malá, dle článku níže "investuje"zhruba 2/3 lidí, z kterých 3/4 "investují"na spořák, takže v porovnání s průměrným vzorkem investuju ještě dost, ikdyž uznávám, že by to chtělo víc. Článek mi navíc potvrzuje to, co vidím ve svém okolí, neinvestuje zdaleka každý... A investuju i do svých znalostí, jako kurzů němčiny apod., což jsem do toho nezapočítával.
Zdroj: idnes.cz/...
Průzkum ukázal, že celkově se své prostředky snaží zhodnotit dvě třetiny lidí, z nich pak více než 73 procent volí právě spořicí účty, které ale s ohledem na malý výnos nelze považovat za investici. Hlavním důvodem, proč lidé neinvestují je nedostatek financí nebo nízké znalosti ohledně investic.
Co se té garáže týče, tak máte pravdu, že to s tou hypotékou asi tolik smysl nedává, zkusím si to ještě sám propočítat a zvážit alternativy.
Co se týče té diverzifikace, tak mi dává i u mých nižších částkách smysl. I ta nižší částka, když se pravidelně měsíčně odkládá, tak vlivem složeného úročení, může být po např. 10ti letech relativně vysoká. Vsázet na jednu kartu mi tedy přijde jako blbost. Navíc, pokud se mám s přibývajícím časem posouvat na vyšší příjmy a tím pádem i investované částky, přijde mi lepší si dobré zvyky jako diverzifikaci osvojit.
Záleží, jaký ti vyšlo výnosové%
Pokud pod 10% Tak bych do toho nešel, pokud bych já sám časem tu garáž nepotřeboval.
Takže je to čistě o tom za kolik ji koupíš a jaká je v místě pronajatelnost.
Pokud by to bylo jako u nás, že za Garáž mi nabízeli přes 700.00 A přitom mi sotva pronájmu za 2000 měsíčně, No tak řekl, uznej, asi nevyplatí Bohužel jsem ji ještě nemohl prodat. Protože to bylo jediný rozumný co by se s tím dalo dělat. Jelikož máš vysokou školu, tak spočítat si to umíš sám. Nevím jak to vychází u tebe? A teď si ještě představ sra** s nájemníkama. Já to aktuálně dělám tak, vy beru nájem na rok dopředu a to 3 měsíce před výročím. Cokoliv jinýho je totiž dost na houby A neosvědčilo se. Argumentace iDnesem, prosím tě, my tady jsme ti co radí, tedy ne průměr populace. Přestože se říká že investovat může každý, tak sám víš že kolik tě to stálo času než se k tomu donutil a Tomáš vysokou školu, takže předpoklady něco prolézt a zvládnout... A teď si představ tu spodní polovinu národa, těch 50%, který ani tou vysokou školou nedokázalo prolézt...
Jo a ještě: esempi za posledních 12 měsíců = více než +38,4% čistýho. Vážně potřebuješ diverzifikovat? )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.