Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pracuju pro firmu X, kde jsme se dohodli na 40 000 hrubým plus k platu ´´neoficiálně´´ 20 000 v čistém. Šéfová mě po dvou měsících vyhazuje (protože jsem dráhá) firmě se nedaří. Výpověď ze dne na den. Na pracáku, dostanu max 60 procent ze 40 000 hrubého. Navrhuju jí, že budu pracovat tedy za méňě peněz. Její návrh je 10 000 FIX.
Co mám dělat? co by jste udělali vy, na Vašem místě?
Jde o nekorektní jednání.
Práci si hledám, ale nechci to šéfové tak ulehčit a jen tak odejít.
Děkuji,
Petra Š.
Ve výpovědní době, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě, vás nadřízená může vyhodit ze dne na den. Stejně tak vy můžete ze dne na den odejít. Toto není neférové nebo nekorektní jednání.
Buď se s ní domluvíte, za jakých podmínek budete ve firmě nadále pracovat, anebo půjdete na pracák a budete hledat jiné zaměstnání. Ona firma nemá povinnost vás zaměstnávat, a vy nemáte povinnost pro ně pracovat.
Měla byste se zamýšlet, proč vás nadřízená vyhazuje. Jste drahá a firmě asi nepřinášíte zisk. Aby vás nevyhazovali i v další firmě, za to samé. Co firmě přinášíte, když chcete 40 000 Kč hrubého za měsíc + 20 000 Kč v čistém "neoficiálně"?
šéfová věděla, že do oboru, do kterého mě vzala, jsem neměla žádné zkušenosti, proto jsem začala pracovat pro tu almužnu. Líbily se jí moje zkušenosti v jazycích, ale nyní mě vyhazuje, jelikož jsem pro ní drahá. Nic jsem na začátku neslibovala. Umím dost nabídnout, ale kdo kdy něco předvedl během dvou měsíců? nedostala jsem ten prostor, i když šefová ví, že jsem na dobé cestě a naše cíle jsou v brzké době dosažitelné.
40 000 hrubého + 20 000 bokem čistého bez dokladu to bude cca. 50 000.To zas moc taková almužna není.
Petro, slyším od vás jen samé výmluvy. Šéfová vás přijmula, protože očekávala, že její firmě budete přinášet zisk. Ona vás nezaměstnává pro vaše pěkné oči. Zkušenosti v cizích jazycích jsou v dnešní době samozřejmost. Jak přinášely ty zkušenosti z cizích jazyků firmě zisk? Kolik jte jim vydělala? Předvádět máte od prvního dnu zaměstnání, svoje znalosti, zkušenosti a dovednosti, které přináší firmě zisk a peníze. Za to vás firma platí. Prostor jste měla a eviděntně jste firmě nic kloudného a cenného nepřinesla, akorát jste pro ně drahá. Firma potřebuje zisky teď, ne plané slibi o tom, že vaše cíle jsou v brzké době dosažitelné.
Pochopte, že ve zkušební době se maká, jakože hodně maká, protože vás v ní mohou ze dne na den vyhodit. Bez výpovědní doby. A maká se i po konci zkušební doby, tak aby z vás firma měla užitek a zisk. Protože jinak jen za vás dává peníze a co z vás má? Nic. Pak nemá žádný důvod vás zaměstnávat.
ano, ale nemusela mi hned hodit klacky pod nohy. Jde o firmu, která se má ozvat do zítřka. Spíš mi to přijde, že jsem udělala první kroky co potřebovala a teď už si to dotáhne sama. Jde o hodně peněz, kdy jsem opravdu vynaložila spousty práce. Je to složité. Nechci se vymlouvat, pouze mě to mrzí.
pro mě ano. Nevrítit se z ciziny sem, nikdy bych za 2000 euro nepracovala. Moje rozhodnutí, že tu jsem a pro to bojuju. Ale takové jednání od české firmy mi přijde nefér
Petro, opět jen samé výmluvy a nekonkrétní žvásty a bláboly. Přestaňte se vymlouvat. Firma vás zaměstnávala, abyste jí přinášela zisk. To nečiníte. Jste pro firmu moc drahá. Jen se vymlouváte a slibujete, co vlastně ani nesplníte. S vašim jednáním se nadřízené vůbec nedivím, že už vás nechce nebo vám bude platit více, až jí přinesete skutečné peníze a hodnoty do jejich firmy. O žádné neférové jednání ze strany firmy se nejedná. Buď se s ní domluvíte na podmínkách, nebo si budete hledat jiné zaměstnání.
Minimální mzda v r. 2024 je 18 900 Kč. Nevím co je FIX 10 000.Práci si hledáte a šéfové to nechcete ulehčit a jen tak odejít.Takže víte že půjdete tak jako tak a jen děláte natruc zbytečné problémy.
Tak to bych prchal pryč.Jak to jednou sníží,tak se zpátky nevrátí.Z těch deseti si budete všechno platit a to se už nevyplatí vstávat.To mám důchod větší a jsem doma.
U některých profesí je standardní 50 000,- čistého a bez podvodu ve vyplácení peněz bokem načerno a bez FÚ.
No,ale protože tazatelka petra1298 to už proflákla,že dostává od firmy +20 000,- k platu bokem načerno,tak aby se možná časem nedivila.Ono ne všechno se má psát někam na net.
Nechápu, na co si stěžuješ. Dostala jsi padáka ve zkušební době. S tím nic neuděláš.
Návrh 10tisíc je jasně nezákonný, protože je pod minimální mzdou. Jestli tam chceš dělat nelegálně, tak záleží jen na tobě, jestli 10t je pro tebe dost. Taky se může stát, že tě tam bude mít 6 měsíců za desítku a pak tě ze dne na den (nemůžeš mít smlouvu na 10t, leda by to nebyl plný úvazek nebo DPP/DPČ) vyhodí. Opravdu si ceníš svoje zkušenosti na 10tis/měsíc?
Od člověka, který dělal v zahraničí, bych čekal větší pracovní flexibilitu a respekt ke svým schopnostem. Nechce tě tam, chce tě nově urazit desítkou a ty se přesto chceš drápat zpátky, místo abys to zabalila a hledala si svých nových 50t, kde uplatníš svoje znalosti?
Musíš si ujasnit, jestli tvoje znalosti odpovídající 2000€ v cizině nejsou náhodou znalosti odpovídající jen 1500€ v Česku.
Pro upřesnění - ona dostává plat 40 tisíc, ale k tomu má dostat "na černo" jen 10 tisíc, místo původně slíbených 20 tisíc.
Petro, jak jste si to domluvila, tak to máte, Ve zkušební době vás může propustit kdykoliv jí napadne, takže vás asi nepotřebuje (Tedy určitě né za ty náklady co s vámi má) a vy opravdu chcete se nutit tam, kde vás nechtějí? Nerozumím tomu.
Nebo jste jim dala nějaké know-how a cítíte se být podvedená? No to jste si pak měla vyjednat manažerskou smlouvu třeba, Anebo si to nějak lépe ošéfovat. Také vás nikdo nenutil jít prodávat svůj čas jako zaměstnanec, založte si živnost, založte si firmu, převezmete odpovědnost
Případně nám napište co spatřujete nekorektního na tom, že zaměstnavatel může ve zkušební době propustit?
60 000 je fůra peněz a vy musíte vydělat aspoň 100 000 a vyděláte firmě 100 000 za měsíc? Abyste se vyplatila?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.