Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
obracím se na vás s dotazem ohledně práce na DPČ a jejího danění, hlášení na ČSSZ a tak dále..
V podstatě mi jde o to, že pracuju na HPP jako zaměstnanec, firma mi rovnou i dělává daně. Tento rok jsem nicméně chodil na DPČ k více firmám (4 rozdílné firmy, 4 rozdílné smlouvy na DPČ), nikdy jsem nepřesáhl u žádné z nich 3.999,- Kč a to ani součtem všech dohromady za jeden měsíc. Odvádí se mi tedy 15% daň, což se činí automaticky od zaměstnavatele DPČ.
Musím do daňového přiznání uvádět tyto příjmy? I když je řádně odvedená daň 15%, která se odvádí automaticky? Musel bych si tedy daně "dělat sám"?
Nejsou od července/srpna novinky, že se všechny DPČ smlouvy centrálně odesílají na ČSSZ k evidenci?
Existuje změna, že když bude mít například měsíčně hrubý souhrn všechny DPČ například 5.000,- Kč., což je tedy více než 3.999,- Kč, i když to nebude u jedné firmy, ale souhrn, tak musím sám nahlásit ČSSZ, že jsem tuto část přesáhl o odvést sám sociální a zdravotní? Zkrátka mi jde o to, aby mě poté někdo nepopotahoval, že mám nedoplatky na odvodech sociálního a zdravotního, když se všechno eviduje na ČSSZ, kde přepokládám bude i součet.
Budu moc rád, když mi toto všechno někdo objasní.
Musím do daňového přiznání uvádět tyto příjmy? I když je řádně odvedená daň 15%, která se odvádí automaticky? Musel bych si tedy daně "dělat sám"? NE. Jestliže jste u DPČ nepodepsal daňové prohlášení, jedná se o daň srážkovou, která je konečná, nezúčtovává se, neuvádí se v daňovém přiznání.
Nejsou od července/srpna novinky, že se všechny DPČ smlouvy centrálně odesílají na ČSSZ k evidenci? NE, to se týká pouze DPP.
Existuje změna, že když bude mít například měsíčně hrubý souhrn všechny DPČ například 5.000,- Kč., což je tedy více než 3.999,- Kč, i když to nebude u jedné firmy, ale souhrn, tak musím sám nahlásit ČSSZ, že jsem tuto část přesáhl o odvést sám sociální a zdravotní? NE. Zkrátka mi jde o to, aby mě poté někdo nepopotahoval, že mám nedoplatky na odvodech sociálního a zdravotního, když se všechno eviduje na ČSSZ, kde přepokládám bude i součet. NEBUDE.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.