Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejnižší důchod

Od: milka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,kvůli onko onemocnění jsem šla do předčasného důchodu 3 roky předem.Mám starobní důchod 3504 Kč -v tom je výchovné na 2 děti 207 Kč.V r.2024 byl základ 4400 Kč a nejnižší jakýkoliv typ 5170,-Kč.Můžete mi to vysvětlit?Resp. jak a kde se mám obrátit o nápravu.Děkuji Ludmila

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Minimální důchod činí letos 5.170 Kč. To je sice pravda, ale minimální důchod je něco jiného, než máte Vy. Vy máte normální běžný (zřejmě velmi nízký) důchod předčasný, čili s krácením za dobu předčasnosti.

Minimální důchod je stanovený pro ty, kteří měli velmi nízké vyměřovací základy (tzn. byli pojištění i z nízkého příjmu), odpracovali potřebnou dobu pojištění pro vznik nároku na důchod, požádali při dožití důchodového věku a jejich vypočtený důchod nedosahoval této zákonné minimální výše.

Jinak nevím - opravdu Vám to vysvětlí tam, kde vidí podklady pro výpočet, nejspíš tedy na Vaší OSSZ.

hodnocení

5x

My? Není nic snazšího, než se zajít zeptat na sociálku.

bramburka
hodnocení

2x

Obratte se primo na Ceskou spravu socialniho zabezpeceni. Tam dostanete kompetentni odpoved.

bramburka

Pani Milko, zajimalo by me, proc jste vlastne v dobe nemoci odesla do duchodu? Vzdyt jste mela moznost pobyvat na nemocenske anebo pozadat o invalidni duchod. A kolik let mate odpracovano, ze mate takovou almuznu?

@bramburka Je možné, že tazatelka měla vyčerpanou podpůrčí dobu pro výplatu nemocenské. Marodila by sice dál, ale bez peněz. V tom případě mohla zkusit požádat spíše o invalidní důchod než o předčasný starobní. Ale chápu, že to třeba již chtěla mít vyřešeno. Ty její vyměřovací základy musely být enormně nízké.

lmgify
hodnocení

0x

Důchod 3,5 tisíce je něco tak otřesného, že musím přemítat o lidstvu jako takovém ... :(

Můžete napsat, jaké práce jste v životě dělala?

Paní šla tři roky předčasně, to je skoro o 20 % krácení. Ale i tak musel být ten důchod velmi nízký.

qvik

Paní musela zřejmě celý život ne-pracovat. To by mě zajímalo kolik let odpracovala a kolik peněz odváděla, nejspíš OSVČ Nebo většinu života v domácnosti?

To ti samozřejmě nenapíše jak je práci dělala a kolik let, protože to vypadá že dělala tak maximálně 5 let v součtu

@qvik Aby jí přiznali (byť mizerný) důchod, musela mít odpracované (tzn. pojištěné) všechny povinné roky. Možná pracovala na DPČ za 4.000 Kč měsíčně, to je hranice, kdy už se odvádí pojistné. Tato hranice se v průběhu let zvyšovala, kdysi za starého zákoníku práce (přesněji vyhláška č. 165/1979, platila ještě do roku 2008) to byly 400 Kč měsíčně.

makk
hodnocení

0x

A proč jste šla do předčasného důchodu a nezažádala jste si o invalidní důchod? O nápravu se není kam obrátit, protože to je takto správně. Důchod se počítá podle přiznaných příjmů od roku tuším 1987. Pokud jste žádné příjmy neměla nebo nepřiznala, pak máte jen důchod základní, navíc snížený, protože je předčasný.

@makk promiňte, ale Vy vždycky "tušíte" a pak střelíte vedle.

Příjmy na důchod se počítají počínaje rokem 1985. Paní musela mít a přiznávat příjmy, jinak by ten důchod nedostala.

mn
hodnocení

0x

Důchod máte takový jaký si zasloužíte.Vysvětleno už to máte.

Teď ještě napište kolik dostáváte od státu na PnB , na hmotnou nouzi , kolikrát v týdnu jste v potravinové bance , pro oblečení zdarma ...atd... - 116,-Kč na den to není málo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]