Nejste přihlášen/a.
Dobré "ráno", chtěl bych se takto zeptat. Jsem mladý student, studuji teďka řemeslo, a už v lednu mi bude 18 a koncem školního roku, tak budu skládat závěrečné zkoušky. A mým snem bylo žít v USA. Ale jak rostu a vše kolem, tak sám vím že to není jednoduché, hlavně když tam nikoho neznáte. Chviličku jsem zkoumával, a chtěl jsem zkusit výměnné pobyty, a takovéto věcičky, konec konců, upřímě, toto si jen tak dovolit nemohu, 200 000,- a větší částky, nejsem z úplné rodiny, žiju s jedním zákonným zástupcem, a né vše si dovolíme. Takže jsem pak dlouho přemýšlel, jak tam vlastně začít, chci tam dosáhnout toho, že bych tam chtěl doopravdy žít, a že jejich občanství získat, fakt není jednoduché. Jakože jsem slušný člověk, pracovitý, takže nevidím problém, abych tam ukázal, že jsem schopen, ale stát se může cokoliv. No, dále jsem takto pomyslel, kde tam sehnat práci / brigádičku.. tak abych se ze začátku uživil. Ale takto, původně jsem chtěl studovat, ale vlastně, z čeho. A jak tam vůbec vlastně funguje studium? Jak tam začít studovat jako "Turista snažící se o občanství"? Máte někdo prosím vás zkušenosti nebo tak nějak? Popř. děkuji moc za vaše rady.
Doufám, že umíš dostatečně anglicky, aby sis mohl sám přečíst informace z amerických stránek. Protože jestli ne, tak na to bez hodně peněz zapomeň.
1. přečti si o dočasných pracovních vízech. Jako nejlepší je Summer Work Travel, ale ten je jen pro plnohodnotné studenty VŠ/VOŠ. To vizum stojí pár dolarů ($100?), když si ho vyřídíš sám. Agentury v ČR dříve chtěly strašné pálky za "kompletní servis". Nevím jak teď.
2. podávej si pravidelně v říjnu (letos do 7.11.) přihlášku do Diversity Visa Lottery. Trvalé imigrační vizum úplně zadarmo. Přečti si ty instrukce. Nečetl jsem letošní, ale dříve chtěli tuším dokončenou SŠ nebo 2 roky pracovní zkušenost, takže to bys nesplňoval. Až tedy příští rok.
3. Občanství získat jednoduché je. Je to lehký test, jehož odpovědi ty řeknou předem (obdoba testu v české autoškole). Trošku obtížnější je získat to imigrační pobytové vizum, abys v USA mohl žít a jít po té zákonné době na ten test.
4. práce se shání tak, že vlezeš do firmičky nebo pracující party a zeptáš se: Are you guys hiring? Jsou tam na to zvyklí. Není to nic divného. Až jich pár obejdeš, tak zjistíš, co firmy v oboru práce, kterou hledáš, v té konkrétní oblasti od zájemců o práci čekají. Jestli je to životopis s tím, co jsi předtím pracovně dělal nebo jestli jim stačí, že jim řekneš, že máš workboots and a toolbelt.
Sto odmítnutí v řadě tě nesmí odradit. Tak to tam prostě funguje. Dont like it? Suck it up and deal wiith it!
5. studium je v USA bezplatné pro místní jen do konce SŠ. Vše ostatní je placené. Těžce. Moc bych o tom nepřemýšlel, než se tam pořádně rozkoukáš a zabydlíš. Tak 2-3 roky.
6. Na Internetu bývaly weby a blogy Čechů, kteří pracují nebo přesídlili do USA. Tam budou nejlepší informace. Google se musí stát tvým nejlepším kamarádem a je zadarmo, což nejde říct o většině věcí v USA.
7. být tebou, pracoval bych na angličtině, získal praxi v oboru tvé školy (jestli tě bavila), jinak v libovolné práci, ať poznáš skutečný život, který je odlišný od chození do školy, gugluj jak o život a čti původní zdroje informací (weby vlády USA, ambasády USA v ČR, blogy a fóra Čechů, kteří tím už prošli, ...) místo webů překupníků a prodavačů snů, kteří jen hleedají dalšího datla, kterého by mohli obrat o prachy.
ad
2. šance mizivá
3. Zákonná doba bývala 10 let soustavného pobytu, dnes nevím, imigranti tam dnes mají dříve netušené možnosti, že, ehm ehm.
4. práce: Záleží jaká. Často tam cizinci začínají nekvalifikovanou prací jako uklízeč v hypersuper nebo zahradník-čistič bazénů. S manuálními dovednostmi se člověk ale neztratí nikde. Práce, kde berou hned, je řidič kamionů. Není to ale pro každého kvůli osamělosti a rutině.
Zajímalo by mě, jak se dá dnes získat sen žít v USA. Z filmů a seriálů? Tak to bude náraz na realitu hodně tvrdý. Doporučuji videa o životě v současných USA. Vrátí vás zpátky na zem.
ad 2: šance bývala asi 50:1. Už jsem ale pár let nekoukal na statistiky. Lepší je si ale podat přihlášku. Nic to nestojí (nestálo), štěstí sedne jednou za čas i na vola a hlavně se takto obejde všechen vopruz s imigračním a rovnou se získá trvalé pobytové povolení.
ad3: Nevím, kolik to je let, ale jestli tam žiješ, tak jestli čekáš 5 nebo 10 let, tak je to jedno. V reálu to moc výrazně neomezuje možnosti práce nebo života.
ad4: začne jako laborer, pak se rozkouká, najde si pomocnou práci v oboru, rozkouká se více, najde si skoropráci v oboru, rozkouká se více, najde si práci na úrovni své kvalifikace a bude si umět říct za ni běžnou sazbu. Nikdo tam na nikoho nečeká a nikdo ho tam nebude vodit za ručičku. Co si tam člověk neurve, to nemá. Není to pro každého. Když si o práci nebo přidání peněz neřekneš, tak je mít nebudeš. Je to tam všechno rychle proměnné. Jeden den práci máš, druhý už ne. Stejně tak naopak. Jeden den otáčíš poslední dolar a další den máš job, který platí $100 000 ročně (údajně řidiči Amazonu v Kalifornii).
Jestli umí řemeslo (proto jsem doporučoval získat doma praxi v oboru), tak by neměl mít problém najít pomocnou práci v oboru a rychle se v řádu měsíců vypracovat nahoru).
Důležité je hledat práci u menších firmiček a pracovních part (podle jeho oboru). Šance získat kvalifikovanou práci ve velké firmě je ze začátku pobytu podle mě nereálná. Možná až se rozkouká a pochopí, jak to tam chodí.
@adrian: Jestli už máš vybrané místo, kam bys chtěl jet, tak sleduj na internetu tamější tv a rozhlasové stanice (možná mají klipy i na Youtube) a čti místní noviny. Seznamy najdeš na Wikipedia stránce toho města nebo oblasti. Získáš tak úplně jiný (skutečný!) pohled na to, jaké to je tam žít. Třeba je to oblast plná Pakistánců, Salvadoranů nebo černých, kde budou běloši v menšině. Navíc zjistíš, jak jsi na tom s angličtinou. Když si o nic neumíš říct, tak je jedno, co umíš. Dobrou a dobře placenou práci najdeš těžko, když si ji nedokážeš vyjednat.
Já bych ti poradil takto:
Až přestaneš sledovat ta krásná a bezstarostná videa nějakých rádoby-youtuberů a do USA se pojedeš podívat třeba na měsíc v rámci výletu, uvidíš, kolik bezdomovců a asociálů se tam motá v ulicích, protože úřady už si s nimi neporadí, přičemž původně tam šli plnit si svůj americký sen, ale teď prožívají americkou noční můru (žádná bezplatná zdravotní péče, žádné příspěvky, protože tam nepracují a do kasy nic neodvádí), tak se ti ten tvůj internetem zplozený americký sníček pomalu rozloží na atomy a budeš rád, že jsi v ČR aspoň se svým jedním zákonným zástupcem .
No a pak zas můžeš fantazírovat o něčem jiném, třeba jak se stát milionářem s tisíci korunami někde na kryploměnových trzích (se kterými se dostaneš na ulici podobně, ale aspoň tě zákonný zástupce může kontrolovat).
Přeji krásný den a méně čumění na videa utržená od reality.
A az si prectes prispevek od Chlochydesse, ktery ocividne veskere sve sny prvne rozebral na atomovou uroven a vzapeti je zavrhnul, jelikoz se jich zalekl, tak Te poradim, at si jdes za svym snem.
Kdyz si plneni snu a cilu odlozis z tohotop zivota az na ty pristi, nemusel by ses jich take dozit.
-
lmgify
I Vy konspirátore.
Já své sny a plány nerozkládám, naopak je naplňuji a to se povede člověku, který se vyskytuje v lokalitě, kde je mu to zpřístupněno/umožněno.
Hrabat se někam, kde o mně není žádný zájem a kde nemám žádnou historii, natož práva nebo nárok na něco, je špatným plánem. To je pouze utopická představa a růžové brýle, které se mohou rozštěpit na atomy dříve než přijde první výplata z McDonaldu, kde tyto motivovaní, ale jinak nenaplánovaní dobrodruzi velmi často končí.
Napiš nám co nejenom studuješ za řemeslo, ale HLAVNĚ CO UŽ TEĎ V TVÝM VĚKU UMÍŠ!
Jsi dobrý elektrikář? Umíš zapojit rozvaděč? Poradit si s nějakým problémem? Jdi do toho
Studuješ tesařství? Pracuješ na tom i o svým čase někde v dílně? Baví tě to? Jdi do toho
Studuješ zámečnictví? Umíš svařovat A BAVÍ TĚ TO? Zajímáš se o to i mimo školu? Jdi do toho
Nevěnuješ svýmu řemeslu i volný čas a čekáš, ŽE TĚ TO NĚJAKÁ FIRMA VŠECHNO NAUČÍ? Vykašli se na cesty do zahraničí. Zahraničí a západní státy jsou plný NEKVALIFIKOVANÝCH DĚLNÍKŮ.
Schvaluji a obdivuji tvoje nadšení... i kdyby to mělo být na pár měsíců... tak do toho jdi, ale promysli a prostuduj si detailně všechny weby a zkušenosti ostatních lidí na fórech atd... Ideální je letní program pro VŠ studenty, dřív to bylo Work&Travel. Jako studentovi SŠ ti asi úplně neporadím, dostat pracovní vízum bylo vždy složité. Zkus si najít nějaké Čechy, kteří tam mají třeba stavební firmu apod. a přiletěl bys na jejich pozvání - tím bys mohl získat vízum. Toto vízum se vydává ale pouze pro dočasnou/sezonní práci. Ambasáda ti ho udělit může, ale nemusí. Po pracovitých a šikovných lidech v USA je obecně sháňka - znám lidi, kteří se tam uplatnili jako tesaři, zedníci, v oborech kolem stavebnictví, krejčovství (Amíci sí neumí ani zašít knoflík na kalhotách, radši je vyhodi. Byla bych pro zkusit sezonní brigádu a uvidíš. Život v USA se může zdát jako sen, ale vidíš jen to pozlátko. Úspěch tam je vykoupený dlouholetou každodenní dřinou, kdy tam jsi sám, a začínáš vlastně od nuly.
Tady jsou tři články na téma instalatér v USA:
V USA je každá střední škola "High School". A každý mechanik je "engineer". Až vysoké školy jsou "University".
Jako instalatér - "plumber"- nevím, zda budete mít dostatečný výdělek, abyste uhradil životní náklady (ubytování, stravování + potřebujete auto a řidičák, bez auta jste v USA nemožný /*)
Spíše byste měl naději v nějakém humanitárním oboru či neziskovce.
---
/* Neplatí v situaci, kdy máte auto, garáž a vlastního řidiče. Řidiči musíte platit kromě mzdy také ubytování a stravu.
Jo, a nesmíte onemocnět.
Zdravotní pojištění je dobrovolné ovšem závisí na pojišťovně, koho pojistí a jak (liší se cena pojištění, výše spoluúčasti, procento hrazených nákladů i rozsah úkonů krytých pojištěním). Vy jako pacient hradíte přes 55 % výdajů za lékařskou péči ze svých peněz.
> nevím, zda budete mít dostatečný výdělek, abyste uhradil životní náklady
Situace s instalatéry je tam stejná jako v ČR - je jich nedostatek a jsou drazí. Jestli umí, tak se za pár měsíců rychle vypracuje na velice solidní plat. Jen se musí naučit ty jejich standardy. Něcco odkouká v práci, něco vyčte z nich. Později může složit nějakou jejich profesionální zkoušku nebo si založit vlastní živnost a dělat na sebe.
@boban 1.11.2024 20:45: To se tam nelze pojistit, aby pojišťovna zaplatila 100%? Třeba v případě úrazu?
V zásadě je to tak: Zdravotní pojištění pro všechny znamená v pojetí USA to, že každý si může pořídit takové zdravotní pojištění, jaké mu vyhovuje a na jaké má peníze (podstatný aspekt) - individuálně, nebo je platí zaměstnavatel (asi 60% Američanů má takové, zaměstnavatel uplatní pro sebe daňový odpočet), nebo kombinaci obojího.
Pojistné plány jsou velmi složité. Přesto lze říci, že většina pojistných plánů pokrývá značnou část nákladů na chirurgické zákroky, které jsou považovány za lékařsky nezbytné,tj. zákroky, které vám zachrání život, zlepší váš zdravotní stav nebo odvrátí případnou nemoc. Může se jednat o celou škálu zákroků od operace slepého střeva přes výměnu kyčelního kloubu až po srdeční bypass, ale může se jednat i o zákroky, jako je například plastika nosu, pokud se jedná o odstranění dýchacích potíží.
Dále jou bezplatné preventivní služby (s jedním háčkem: pouze pokud jsou poskytovány lékařem nebo jiným poskytovatelem vašeho pojistného plánu). Existují 3 sady bezplatných preventivních služeb. Výběrem odkazů níže zobrazíte seznam hrazených služeb pro každou skupinu:
Pro všechny dospělé - Pro ženy - Pro děti
---
Vaši otázku nelze úplně přesně zodpovědět. V případě úrazu buďte ujištěn, že dobrý právník může dokázat, že úraz jste si zavinil sám svou nedbalostí nebo nedodržováním pracovního postupu nebo nepoužitím předepsaných ochranných pomůcek.
Informační stránky připomínají: Pojem " hrazená služba"neznamená, že ji hradí zdravotní pojišťovna. Stále musíte platit povinnou spoluúčast na nákladech - spoluúčast, odpočitatelnou položku a/nebo připojištění - předtím, než zdravotní plán začne hradit jakoukoli část nákladů, a to i v případě hrazených služeb. A je pravděpodobné, že budete zodpovědní za alespoň část nákladů, dokud nedosáhnete ročního limitu zdravotního plánu.
---
Pouze v případě dostatečně bonitního klienta s příslušným sociálním postavením a zázemím máte 100% lékařskou péči plně hrazenou - a i to se opovažuji tvrdit jen "s vysokou pravděpodobností ". Přijdete o zaměstnání / postavení a máte po žížalkách.
Asi to není o tom něco umět , ale prodat . Navíc vládnutí je boj o moc a majetky . Stačí si přečíst něco od Kissingera a pochopíte jak s námi vydrbávaj . USA mají obrovskou výhodu ve státním zřízení . Evropa je postavena na feudalismu (postaráme se o vás)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.