Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odhlasit pritele me matky z meho bytu?

Od: hemanek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Po úmrtí mého otce jsem zdědil jednu polovinu bytu,druhou polovinu bytu na mě přepsala má matka.Nechal jsem jí zřídit věcné břemeno doživotního práva užívání bytu.Matka si našla po nějaké době přítele a nahlásila mu do mého bytu trvalé bydliště.Zřejmě to bylo v době kdy se ještě podílela na jedné polovině bytu.O této skutečnosti mě však neřekla,a dnes jí přítel dělá problémy ve společném soužití např.nepřizpívá na nájem na jídlo,chová se tak jako by mu vše patřilo.Proto bych se na vás chtěl obrátit s radou jestli mám nějakou možnost přítele mé matky z mého bytu odhlásit?Děkuji za odpověd.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Trvalý pobyt mu nezrušíte, dokud tam bude bydlet. Abyste Vy, jako vlastník nemovitosti, mohl na ohlašovně úřadu trvalý pobyt zrušit, musely by být splněny zákonem dané podmínky a jedna z nich je, že se tam dotyčný nesmí nějaký čas zdržovat. Takže byste ho musel nejdříve vystěhovat a za čas mu až zrušit trvalý pobyt.

atreus*
hodnocení

1x

Trvalý pobyt je jen evidenčního charakteru, nezakládá právo na bydlení v bytě.

Přítel se v bytě zdržoval na základě souhlasu majitele.

Tento souhlas teď můžete odvolat, tedy byt bude užívat bez právního důvodu. Vyzvat jej, aby se odstěhoval. Pokuzd to nepůjde dobrovolně, tak přes soud a exekučně.

Teprve až nebude v bytě bydlet, můžete žádat na matrice zrušení trvalého pobytu.

koukolik
hodnocení

0x

Atreus má pravdu - trvalý pobyt sám o sobě nezakládá žádné právo byt užívat. Nemá nájemní smlouvu, souhlas byl pravděpodobně ústní, takže je možné ho ústně i odvolat. Na druhou stranu, pokud nechtěný nájemník sám nechce, není úplně jednoduché ho odtud legálně dostat.

Krátká porada s právníkem, kterému sdělíte všechny okolnosti by možná pomohla nejvíc.

Anebo - před nedávnem tady poradte.cz/... někdo řešil velmi zapeklitý problém s vystěhováním matky. Povedlo se mu to sice způsobem, který u vás asi nepřipadá v úvahu, ale určitě bude mít z tohoto případu solidní znalost problematiky a třeba dá nějaký tip.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]