Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se socializovat a otrkat jako introvert

Od: njd86 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

předem říkám, že tento dotaz bude delší než obvykle, ale doporučuji přečíst až do konce.
Začal bych asi tím, že jsem celý život introvert. Do mých asi 14-15 to tak bylo doslova. Lidí jsem se stranil, neměl jsem je rád, a měl jsem pár svých nejlepších kamarádů a ti pro mě znamenali všechno. Zkrátka klasický introvert. No cca od toho 15. roku se to začalo radikálně měnit a naopak jsem po těch lidech začal toužit a cítil jsem velký nedostatek lidí. Začal jsem být jako většina mých vrstevníků. Najednou mým největším cílem nebylo být nejlepší v jednom nejmenovaném sportu, ale naopak mít velký okruh přátel a být populární v nějaké partě, najít si holku ... Takže od toho 15. roku jsem to všechno začal trochu hledat. Nicméně od 16. roku mi doslova šiblo a od té doby jsem rok a třičtvrtě nedělal vůbec nic jiného, než že jsem hledal lidi a holku. Zkoušel jsem to převážně přes internet, ale několikrát jsem byl i venku oslovovat. No výsledek je ten, že si o mně teďka špitá a zná mě asi 3x více vrstevníků než předtím a přijde mi, že mě zná tak půlka města, ve kterém žiju xD Nyní mi bude za chvíli 18 a musím říct, že konečně začínám dospívat. Nyní už mi nepřijde tak důležité mít ty lidi nebo tu holku. Jasně, pořád mě to láká, ale už se dokážu celkem ovládat a kontrolovat svou mysl. Prošel jsem si slušnou transformací především kvůli tomu, že jsem v posledním roce zažil (pro mě osobně) 3 velké tragédie v mém osobním i rodinném životě a to mě hodně zlomilo. Naučilo mě to mnoha věcem a jsem díky tomu, troufám si říct, naprosto nezlomný.

Ačkoliv jsem se od dětství extrémně zlepšil v komunikaci, očním kontaktu a celkově jsem prostě socializovanější díky určitým zkušenostem, které jsem nasbíral na randech (nejenom), tak stále pociťuji takový ten pocit, že nejsem dostatečně dobrý v interakci s ostatníma. Bavit se jen tak umím v pohodě. Jasně, není to na úrovni extroverta nebo nějakého řečníka, ale na to, že jsem pořád vlastně introvert, tak kecám velmi slušně, což mi potvrdilo v poslední době mnoho lidí. Nicméně co neumím jsou takové ty pohotové reakce nebo když to člověk tak úplně nečeká. Také neumím jen tak něco říct, když mě něco napadne a je to uvnitř třídy, šatny atd. Jsem zkrátka tichý a plachý a ačkoliv mluvit umím, nikdo to vlastně neví, protože se neodvážím spoustu věcí říct. Přitom si troufám říct, že kdybych byl jako ostatní, byl bych dost možná za třídního šprýmaře. A už dobrej 1-2 roky přemýšlím nad tím, jak na tomto zapracovat. Ono je fajn být introvert, ale když vás to ve skoro 18 omezuje např. zavolat na nějakou brigádu a představit se a musíte se překonávat dlouhé minuty a pak se vám stejně občas klepe hlas, není to žádná výhra. Už jsem upřímně vyzkoušel několik věcí. Začal jsem chodit více mezi lidi na různé společenské akce, zápasy atd., ale to mi vůbec nepomáhá. Setkávání s přáteli je celkem dobré, ale celkově ten problém taky neřeší. Pak jsem zkoušel na pravidelné bázi oslovovat holky a brát si Instagram nebo telefonní číslo. Vyzkoušel jsem to jen párkrát, ale zaznamenal jsem obrovský úspěch v mém sebevědomí, komunikaci a celkově jsem se cítil strašně dobře.
Jenže zde narážíme na rozpor: to oslovování by celkem šlo. Je to ideální výstup z komfortní zóny a zároveň to až tak těžký není (je pro mě jednodušší oslovit cizí kolemjdoucí slečnu, než zavolat na číslo nějaké firmy) . Jenže holky a obecně lidi si tady toto oslovování většinou vykládají buď jako někoho, komu se říká úchyl, nebo jde o balení. A tím pádem nevím, jestli je to ten nejlepší nápad. Protože já bych to především dělal z toho důvodu, že se potřebuji otrkat mezi lidma. A jak jinak než takhle že? No jo. Jenže co dělat pak s těmi všemi čísly a Instagramy? Když každý den oslovím 3 holky (jednu cestou do školy a 2 cestou ze školy) a o víkendu třeba 6 (během každonedělní procházky) , tak to se najednou během týdne dostáváme cca na číslo 21. To mám s 21 holkami jít na rande? Asi těžko. I když mě některé odmítnou a jiné budou mít přítele, furt se dostátávme třeba na číslo 8. Jít s 8 holkami na rande? Celkem blbost, nemyslíte?
Výsledek mého přemýšlní ohledně této tématiky je to, že lidi nehledám a jsem rád sám, jelikož jsem objevil, že to má mnoho výhod (a já jsem zrovna ve fázi, kdy se mi tento čas na sebe velice hodí). Nicméně mi nepřijde správné v 18 letech být tak moc introvertní, a proto hledám způsob, jak se toho zbavit a být více společenský. Klasické metody mi nezabraly, a tak mě jako jediné další napadají ty holky. Jenže zde narážím na problém, který je vlastně podstatou této otázky: rád bych oslovoval, protože je to skvělý výstup z komfortní zóny a opravdu to pomáhá (aspoň mně subjektivně), ale na druhou stranu mi přijde divný oslovovat jen proto, že se chci v něčem zlepšit. Holky se oslovují především proto, že je někdo chce sbalit. A pak mi přijde divný a hlavně blbý, že bych v mnoha z nich mohl vyvolat falešné naděje a já bych se s nimi pak ani nesetkal.
Takže bych opravdu potřeboval vyřešit tady tuto otázku. Snažím se na to přijít třeba už rok a prostě na to nedokážu přijít. To jak jsem introvertní, je hrozné. Ale jak už jsem říkal, nejsem úplně nejhorší a bavit se umím. Ale furt je tam ta plachost, která je extrémní a taky tomu chybí pohotové reakce.
Nemám se komu moc svěřít a hlavně jsem to ještě nechtěl nikam ani nikomu psát/říkat. Ale už je to přes rok a já jsem furt na místě, tudíž napsat sem je nyní nutnost. Snad mi někdo pomůže nebo mě nasměruje správnou cestou. Myslím, že takovýto problém řeší v generaci Z stále více a více lidí, takže to třeba pomůže více lidem.
Na závěr bych chtěl říct, že rozhodně nejsem žádná fetka, zoufalec ani troska, i když to tak vypadá, když jsem napsal tento dlouhý dotaz. Jen mě to trápí a chtěl bych to mít už vyřešené.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Odporucam navstivit psychologa, nech vas diagnostikuje, mozno mate nejaku poruchu osobnosti z autistickeho spektra. Vy totiz pristupujte k nadvazovaniu vztahov s ludmi ako robot / stroj a hladate nejaky fungujuci algoritmus a techniku.

p23®
hodnocení

2x

Dobrý den.

Myslím, že na tom nejste tak špatně. Takto se cítí dost mladých lidí. Starostmi a věkem se vše změní. Hlavně žijte. Jste, mladý, svobodný, tak také svobodným byste se měl cítit. Ujasnila bych si, co vlastně chci. Více klidu nebo společnost?

Někdy stačí dobrá rodina, sourozenec, dobrý kamarád a budete spokojený. Ti Vás rádi vyslechnou. Je třeba mít někoho s kým si mohu kdykoliv popovídat.

Vždyť se stále socializujeme, již od školky, ve škole, v zaměstnání. Kde stále trénujeme odvahu, telefonování a podobně. Že se snažíte oslovovat spoustu dívek, asi není to pravé. Pak sám nevíte, co s nimi. Někdy je třeba jen žít a nechat čas v klidu plynout.

Věnovala bych se více škole, nebo zaměstnání. Hlavně se zklidnit. Zvládnete vše. Jen si věřit.

Zdravím.

hodnocení

2x
Řekl bych, že nejste introvert, ale máte nějaký jiný problém v hlavě.

ltz
hodnocení

1x
Vždyť to tak hrozné nemáte. Žijete si celkem hezký, slušný zivot. Ani za rok nemusíte na dvouletou vojnu. A pocity, myšlenky, názory máte jako spousta náctiletých. A jak se socializovat - život vás postupem let naučí, socializuje a i hodně otrká.

darsi
hodnocení

1x
Proc si na ty holky beres tel.c. nebo Instagram kdyz s nimi stejne nikam nechces jit? Vzdyt je muzes oslovit a pokecat si jen tak bez vymeny kontaktu... Ja si takhle pokecam s kymkoliv cizim treba na nadrazi - o pocasi, psech, detech, vesmiru, atd... A je jedno kdo s hovorem začne. Treba i daruji cizimu cloveku knihu, kterou uz mam prectenou a druhemu udela radost.. Netreba se videt znovu. Lide prichazeji a odchazeji. Domnivam se, ze se zbytecne moc hrabes ve sve hlave .. ano, sebelaska je dulezita, Ty jsi strujcem sveho sveta, tak ho proste prijmi :) s pokorou dekuj za vse, co Ti zivot nadeluje. Kazdy jsme nejaky, nekdo tlusty, hubeny, stary, mlady, krasny, osklivy, zdravy, nemocny, introvert, extrovert, kluk, holka, ... Je na kazdem z nas jak s tim svym osudem nalozi.. je to jen muj pohled na Tva slova - jako by pes vykladal, ze chce byt kockou.. chapes
ha

Kolik ti je?

ctenar
hodnocení

1x
Jdeš na to blbě. Být introvert není žádná "diagnóza" ani zlozvyk. Je to charakterový rys a dokonce takový, který považuju za lepší rysy. Tedy, není to nic, čeho by se bylo potřeba zbavovat. Něco jako "hraju dobře na klavír a trápí mě to, chtěl bych hrát hůř - co mám dělat?". To za prvé.
Za druhé máš na osmnáctiletého současníka překvapivě vysoké IQ, dobrou slovní zásobu i pravopis. Ale chybí ti ještě racionální, analytické myšlení, logika, dialektika. Proto hledáš problémy tam, kde nejsou - a přitom nevidíš ty skutečné.
---
Ochota většiny dívek ke komunikaci a rozdávání kontaktů, to nevím, jestli trochu nepřeháníš, ale i kdyby to byla "jenom" jedna za měsíc, tak i to už je časem pořádný dav lidí, vůči kterým bys měl vykazovat jakousi vstřícnost a zrcadlit jejich zájem ( pokud bude ). Tím si můžeš udělat nejen binec ve vlastní duši, ale můžeš spoustu lidí i zranit, až se ti začne plést s kým si o čem mluvil, co komu nasliboval, komu zapomněl odepsat, něco poslat nebo někam přijít, atd.
Tím si začneš zvykat na povrchnost, neserióznost a od toho už je jen krůček k promiskuitě a k životu prožitému jako neférový hajzlík, sobec a mizerný otec.
Proto se na ženění ( a na budoucí sex ) zaměř na jeden kontakt. Všechny ostatní ( a těch by nemělo být moc, řekněme 3 až 5 ), považuj za známé, se kterými občas prohodíš pár vět, ale nebudou z toho žádné schůzky v bytě, u vína.
Je velkou chybou mít v mobilu 20 nebo 30 kontaktů a pak na přátelství s nimi nemít čas ani energii.
---
Co se týče komunikace s úřady nebo firmami, tam taky nemusíš mít žádný "knedlík v krku", protože za těmi jejich stoly, displeji a telefony obvykle sedí namyšlená, paranoidní kravka s IQ houpacího koně, která dobře ovládá akorát svoje "ptydepe", protože ho používá každý den a na většinu lidí to zabírá. Ale když se předem seznámíš s tím tématem, které chceš s nimi řešit, tak pak ta komunikace bude méně stresující.
( Nicméně tím často zjistíš, že firmy i úřady rutinně porušují zákony a nikdo je za to nepostihuje, což sice není důvodem k radosti, ale aspoň se tomu nebudeš divit a uvědomíš si, jaké prasata máš před sebou. A proč by ses bál prasat nebo před nimi salutoval? )

id
hodnocení

0x
Tazateli, dotaz se pokládá ve 3 - 5 větách. Zkuste to znovu. Romány i pokec sem nepatří.
liska5

Ale to nekonečné pitvání zase o něm hodně vypovídá, jak se v sobě babrá a řeší své pocity, počítá kontakty, místo aby měl zdravého koníčka a byl zaneprázdněn smysluplnou činností, makal, tvořil, nebo pomáhal druhým.

ha

Přesně tak, bude to babral.

Nemám na to číst jeho litanie, pokud opravdu chce něco se naučit, tak to nejde jinak, než tvrdě jít proti konfortu a dělat přesně to, co mi nejde, co se mi nechce, otázka je jenom jestli to zlomí na 10. nebo 110. pokus

Většina babralů to vzdá při 9. pokusu a pak vypisuje jak to nejde (Neboli většina to vzdá těsně před cílem, že jích znám). Je marný jim vysvětlovat, že naučit se to lze pouze když budou opakovat déle ;)

Záleží i, jestli je z generace baví nebaví, bojím nebojím ...

spu
hodnocení

0x
Opravdový introvert nemá potřebu se socializovat,ale vyhledává samotu.

hodnocení

0x

Nedávno taková otázka tady padla. ODKAZ

hartmanr
hodnocení

0x

V dnešní době internetu a sociálních sítí je docela těžké být introvert. Je tam takových možností, pokud se chcete s někým bavit, nebo si najít přátele... Myslím že to dnes platí obecně u mladých lidí, které stále vidím s mobilem v ruce. Nevím, ale oslovovat několikrát denně holky na ulici, jim může připadat trochu divné. Tolik bych na to netlačil, pokud má nějaká dívka zájem, většinou vám to dá najevo nějakým způsobem, pohledem, nějakým gestem, nebo vás osloví ona, apod. Jste mladý člověk, psal jste že děláte nějaký sport, nemusíte být nejlepší, dělejte v životě to co vás baví, buďte jaký jste a nesnažte se měnit za každou cenu. Lidé to poznají a nepůsobí to pak přirozeně. Každý není řečník nebo bavič, ale má zase jiné schopnosti a přednosti o kterých třeba zatím ani neví... Nejsme všichni stejní a tak je to správně.

hodnocení

0x
Problém je v tom, že povahové/osobnostní rysy člověka nelze jen tak změnit pouhým přáním. Leda, že by jsi šel studovat herectví... Vzdycky, pokud se budes o to pokouset, tak se nakonec vrátíš ke své podstatě...leda by ti přeskočilo napriklad vlivem nějaké udalosti, která nemusí být vzdy negativní (laktační psychoza).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]