Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po dědovi

Od: vnukk odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
děda mi dnes řekl že by mi rád odkázal byt jelikož jako jediný z rodiny jsem se o prarodiče zajímal nejvíce. To dnes říkal a je to i pravda, od mala jsem pracoval na zahradě a se vším jim pomáhal.
Co je ale problém tak jeho duševní zdraví není zrovna stoprocentní a bojím se aby kdokoliv z rodiny tento krok nenapadl nějak soudně že to bylo jednání pod vlivem nemoci či tak něco. Oficiálně nemá žádnou diagnózu. Podotýkám že vztahy v rodině jsou naprosto šílený. Moje rodiče každopádně tento krok velmi podporují a dost mě popohánějí abych ho k notáři vzal.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Ve Vašem případě bych ho vzal k notáři, nebo zaplatil, aby notář přišel za ním. Bylo by lepší, aby děda za života Vám majetek přepsal.

asd1
hodnocení

11x

Pokud je víc nepominutelných dědiců, tak ani závěť nezajistí že byt zdědíš celý ty.. Takže buď právně ošéfovat rzdělení majetku ty byt, ten druhej prachy, třetí auto apod., nebo ještě za života darovat (a nechá si věcné břemeno dožití)

Když to neklapne, tak se holt dědictví vypořádá podle nároků, byt se může prodat a rozdělíte si prachy, nebo ostatní podíly vyplatíš apod.

hodnocení

10x

domluv se s dědou aby na tebe byt přepsal ještě za jeho života stím že ve smlouvě bude dodatek o doživotním užívání bytu dědou pak máš jistotu že tě o něj nikdo nepřipraví

hodnocení

5x

Dedicstvo nie je dobry napad, ovela lepsia je darovacia zmluva za zivota, to potom dedici maju nulovu sancu. Notar pride za poplatok overit podpis a zmluvu aj domov, vam este odporucam dvoch svedkov, ak by niekedy bola snaha zmluvu napadnut. Dosvedcia, ze stary pan bol pri zmysloch. Tu zmluvu potom date na kataster.

O celej veci je dolezite mlcat, nikomu to v rodine nespomenut, potom vam staci prezit mierny cirkus po smrti stareho pana. Ziadny narok na vyplatenie dedici nemaju, aj ked vam to samozrejme budu tvrdit. Poslete ich potom tam, kde slnko nesvieti.

re4zon
hodnocení

3x
S timhle vezmi dedu k notari. Napadnout se da leccos a zvlast pokud ma deda vic deti a malo majetku krome bytu, tam vstupuje i neopomenutelnost.

Preto mu vsetci radime darovaciu zmluvu.

re4zon
A sem mi to pises proc? Co s sebou nese darovaci smlouva oproti zaveti vim taky. Ale to by prave nekdo profesionalni a nezucastneny = notar mel vysvetlit obema, vnukovi i dedovi, protoze ani jedno nema pouze pozitiva pro obe strany.
Fakt nekdy nechapu, kdyz se zepta deda, kazdy mu napise nic nedarovat, at si to podedi. Kdyz se zepta vnuk, hned vsichni vytahnou dar..

km
hodnocení

2x

No, jen jestli to neni tak, že děda už tak úplně při střízlivých smyslech skutečně není a pamatuje si maximálně 1–2 měsíce zpět. Stáčí pár návštev od vnukua, pak návštěva s notářem a byt je jeho. Rodino smolík pacholík, přišli jste 2 měsíce s křížkem po funuse.

vnukk
hodnocení

Tak děkuji všem za odpovědi a nejspíš tedy půjdu cestou té smlouvy.

hodnocení

0x
Souhlasím s ostatními, dědictví lze napadnout, ale když daruje za života, bude to jen vaše a hlavně to netrvá roky. Něco to bude stát, ale i dědictví se platí a trvá hodně dlouho.

gev
hodnocení

0x
Necháte-li to dojít až do dědictví, počítejte absolutně jistě, že se vynoří ze svých nor a z nejtemnějších hlubin, kde byli roky skrytí a o kterých nikdo neslyšel, všichni možní dědici, kteří budou svým neomylným čenichem vetřit majetek. A je-li ve hře byteček a další věci, zcela jistě nebudou líní vytáhnout lovísky na různé posudky, aby docílili, že z dědy udělají blázna, aby majetek nešel k Vám, nýbrž k nim. Kdepak, jde-li o peníze, lidé neznají vlastního bratra, natož vzdálenějšího příbuzného. V případě nároku na majetek a peníze je odjaktěživa nejlepší příbuzný ten, který je eliminovaný z dědictví. K notáři ho vemte, ale zase dostatečně citlivě a pomalu mu vše před tím postupně vysvětlete, aby nezískal dojem, že se nemůžete bytu dočkat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]