Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Byla jsem na dovolené a soused si během toho postavil garáž u plotu . Má už ji skoro hotovou. Nemáme dobré vztahy, takže domluva nne možná žádná a když nějaká nastane jsou to samé lži od nich. Je to rodina s dětma. Je to dva metry od plotu ,ale je to 4 metry vysoké a stíní to zahradu .Nevím, zda je to možné i bez souhlasu souseda to postavit, oni se zákony ,rok od roku mění a tak mám strach, že si to nechaj schválit dodatčně stavebním úřadem a většinou, když stavby stojí tak se už nebouraj . Co byste dělali vy? Domluvy s nima možná není, jsou to tatální ignoranti.
máte pravdu, ale paní nevadí jestli tam bude mít/nebo nebude mít auto. je taky otázka, podle čeho tazatelka určila, že jde o garáž. radu "uveďte to jako dílnu" mnohdy dostávají stavebníci také přímo od stavebních úřadů...
Však v dílně se opravuje auto. Paní může být ráda, že to nemá 5 m na výšku ale jen 4. Pokud jí dochází k nějakému významnému zastínění třeba např. bazénu, stavbou té garáže, tak to by byla jiná věc, ale jakou vlastně námitku má?
Přece nemůže jen tak sousedovi bránit ve stavbě, pokud dodržel odstupovou vzdálenost!?
Jiná věc by byla, kdyby sama měla nějakou stavbu dříve než on, pak by musel Za určitých okolností dodržet odstup vzdálenost tuším 3,5 m id hranice anebo i 7 m od té stavby?
No, protože si většina lidí asi myslí, že nějaké spojení ze zemí je důležité, přitom já si myslím, že je úplně nepodstatné
Je snad mobilheim spojeny se zemí? A přesto je to normálně stavba ve většině případů...
Soused si v místě, kde ona má zelenou zahradu, postavil boudu, 2m od pozemku souhlas ani nepotřebuje. Já bych to prostě jen tak mezi řečí oznámil, že budu stavit boudu a nazdar. Ať se sousedka třeba na hlavu staví. Teda já se ze slušnosti ptám jestli jí to vadit nebude, ale kdyby byly špatné vztahy, tak se neptám ale oznamuji. Je to slušnost A nemohla by baba potom tvrdit, že si dělám co chci.
cc,
No, protože si většina lidí asi myslí, že nějaké spojení ze zemí je důležité, přitom já si myslím, že je úplně nepodstatné
Naprosto s Vámi souhlasím, ale už nemám sílu to deset let někomu vyvracet. Přesně tak, jako s maringotkou, taky často potřebuje svolení.
Odpověď je jednoduchá... tady na sebe naráží katastrální zákon a stavební zákon. Právě ten katastrální jako stavbu (která se zapisuje do katastru) definuje mimo jiné pevným spojením se zemí.
@milancukrar Jen jsem se pokusil vysvětlit proč někoho mohlo zajímat to pevné spojení se zemí. Mnoho lidí ty dva zákony zaměňuje.
Id, já jsem řešil mnoho let maringotky a mobilní domy domy na bydlení a rekreaci. A vyvracel, že nemusí mít povolení. Opak je pravdou.
nepíšete co to je zas stavbu, pouze její účel, výšku a vzdálenost od hranice pozemku, je ale také důležité, jaký má také půdorysný rozměr a jestli je pevně spojená se zemí
"Co byste dělali vy?" Navštívil bych stavební úřad s dotazem.
"Domluvy s nima možná není, jsou to tatální ignoranti." Špatné sousedské vztahy mají většinou dvě strany.
Je to spojené se zemí . Zem je vybetonovaná úplně u plotu. Ale, staví dva metry od plotu. Garáž staví z velkých betonových šedých kostek . Je to moc vysoké .
Já nevím co jsem jim udělala ,oni si myslí , že si můžou dělat, co chtějí .
Ano zaklad je k plotu a rozhodně to tam nebylo. Oni ta mají u baráku hned těsně vedle a já tam mám zahradu, barák mám dál. Jak mají velký pozemek, to nevím. Vyfotit radši ne, určitě by to někdo poznal.
Zajděte sama / sám na stavební úřad jako vlastník sousedního pozemku.
Zastínění zahrady nevadí - když vám nestíní obytné prostory.
---
O 5 minut jsem se zpozdil za předřečníkem @km
vzpomínám si na jednu situaci, kdy nechtěl soused povolit stavbu... - stačila maličkost. Majitel pozemku odprodal cca. 30 cm pásek podél hranice pozemku svému bratrovi - poté požádal bratra o umožnění stavby na hranici pozemku. Ten souhlasil ...
Takto se bez potíží zlegalizovala stavba jindy neschvalitelná.
Cest je spousta a pokud někomu vadí trochu stínu v určitou dobu, má většinou smůlu... ale kdo ví, třeba soud z vašeho popudu bude mít pro vás přijatelné stanovisko.
Nicméně další případ (soused tchýně se sousedem z druhé strany) - soudili se 10 let o černou stavbu (nádstavba na RD) bez stavebního povolení, lozili po rovné střeše souseda a dokonce jejich zateplení je 20cm nad pozemkem souseda. Každé nařízení se jeden odvolal a druhý pak musel v určité lhůtě opět reagovat. Jednou prostě lhůta propadla, celý boj byl prohrán a stavba třetího podlaží (podkroví) zlegalizována bez nutnosti řešit přesah izolace domu nad RD souseda.
Jsou sousedi, co po sobě i střílejí..
Jen mi je divné, kde a jak je sluníčko vysoko, když zastíní půl zahrady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.