Nejste přihlášen/a.
Můj kamarád je trochu povolání syn. Rodíče ho sponzorovali a hlavně mu celé dětství museli říkat jak je nejlepší, protože je to neskutečný narcis a člověk který nikdy neuzná chybu. Nevím, kolik mají peněz a jak jsou bohatí, nejezdí autem za miliony, ale vždy mu dopřáli školu, s horkým razítkem na řidičáku mu koupili auto za 200 tisíc, pak za 300 tisíc. Prostě to chudáci nejsou. On teď pracuje, nevím kolik vydělává měsíčně čistého ale samozřejmě si dopřeje. Navíc má finanční rady jakože kdo nemá rezervu 300 tisíc tak není normální.
No ale kolegové v práci mu řekli, že prý žije jako milionář a evidentě asi utrácí peníze za něco, za co oni by je neutráceli. A on se diví, že se oni diví. Ale já se jim nedivím. Tak většina těch kolegů žije v pronájmu nebo platí hypotéku a mají náklady na živobytí. Jeho náklady jsou nulové, protože žije u rodíčů, kteří mu vyšperkovali část dvougeneračního domku. On kdyby odešel z práce tak nemusí řešit nezaplacené složenky, nezažil žádnej pád na dno. Když mu borka nepochválila nový auto tak to řešil dva týdny a mě pak vmetl do ksichtu, že mám starej krám na kterej mi plivl a že si mám koupit nový, když na něj mám.
Co si o tom myslíte? Já si myslím, že takovýho člověka brzo vymažu ze života.
Nez povolani syn mi to prijde jak ty rikas regulerni narcis. Povolani syn v 99% ani nepracuji protoze nemusi. Proste se dobre narodil a rodice si umeli zaridit nadstandartni zivot. Ano sice se chova jako kokot, ale na druhou stranu kdo by tak nechtel zit ze se nemusi o finance starat a ma je z pasivniho prijmu ja bych to bral hned.
Bydleni taky, co ja bych za to dal mit jistotu ze v budoucnu mohu nekde bydlet ve svym. Moje rodice se na to regulerne vysrl. V 90. letech mohly od mesta koupit radovy dum o 12ti bytech ktere sli prestavet na 3 velke bytove jednotky. (1. rodice, 2. prarodice a 3. ja nebo bratr). Nakonec z toho couvli a rozprodalo se to po bytech. Takze jedina sance je zdedeni a to bude za 20 neli vice let a jeste kdo vi komu to padne. Do te doby budu bud stale v najmu a nebo se mi mozna podari nasetrit abych se vubec dostal na nejakou slusnou hypoteku.
Financni rezerva aspon 300tis? naprosto souhlasim a snazim se tohle minimum dodrzet (proste castka na kterou nikdy nesahnu dokud nepujde do nejhorsiho). Kazdy si mysli ze mu staci par tisic na ucte a nebo zije z vyplaty do vyplaty, ale taky to tak pote vypada. Staci 2 mesice bez vyplaty a nebo jen na neschopence a je maler. Vsak se staci podivat na exekuce: 3,5mil exekuci na 650tis osob. To je 7% a dalsich nekolik procent je tesne pred exekuci.
A aby bylo jasno tak taky utracim i za blbosti o kterych by ostatni tvrdili ze jsem blazen a rozhazuji vetsi castky. Ale ja si to dokazu porozdelit a vim co si mohu dovolit z toho mrzkeho prumerneho platu v cr
Ja myslim ze tu trolis nesmysly. "Povolani syn" neni nekdo, kdo musi chodit do prace! To si trochu pletes. To popsane je tzv. mama tata hotel. Drtiva vetsina to tak ma protoze muze - a ty mu pravem zavidis. Protoze on nemusi vyhazovat za hypo nebo najem a ty penize muze uzit jinak.
rezerva staci na 3 - 6 mesicu zivota, pokud vyzijes za 20 tak ti staci 6x 20 na spořáku - Tedy méně než polovina, zbytek má rozumne člověk nainvestovano na long term..
Kdo ma jaky auto je jeho vec, kdyz uz hrozi ze bude nespolehlivy, tak si pripravuje na novy... Ale jestli ti flus nul na auto, tak ano, vymaž si ho ze života, protože ty jsi průměrem 5 lidí, se kterými se nejčastěji stýkáš. Takže, je jen na tobě, jestli chceš mít takovýhle manýry. Plivat někomu na auto? To je PRIMITIV a ne kamarád.
Jo jo, závist je holt věčná...
Tak jestli opravdu nejde o závist (těžko mě přesvědčíte), tak Vaši otázku o to méně chápu. Jsou lidé, kteří mají jiný pohled na svět, jiný životní styl, jiné finanční možnosti, jinou povahu, jiné priority a životní cíle... Smiřte se s tím. A pokud mi někdo plivne na auto, protože je pod jeho úroveň, přestává být kamarádem a dál mě nezajímá. Není co a proč řešit. Mám důležitější starosti, než se zabývat podobnými malichernostmi.
Já nezavidím, naopak jsem spíš přející člověk. A nemám ani co závidět, mama hotel mám taky, max. s rozdílem že to není vícegenerační barák, takže nemám samostatnou jednotku se svoji kuchyní a WC, peníze na to abych si koupil co chci...jako třeba to auto..mohl bych si koupit stejný, ale zatím nemám tu potřebu a ani v tom nevidím smysl.
Já prakticky taky nemám výdaje za bydlení, ale dokážu si nastavit zrcadlo a mít pochopení pro lidi, co to takhle nemají protože ty výdaje mají. Tohle otázka byla možná špatně položená, neměla být o závisti ale spíš z frustrace z jeho chování. Když mu třeba kolega řekne názor, že on by nikdy neutratil přes víkend 6 tisíc v drahých restauracích, tak je podle něj blbeček co si málo užívá života. Dává totálně dementní investiční rady, který jsou dost rizikový ale on si to riziko může dovolit, protože i kdyby byl bez peněz tak na ulici neskončí a nebo ho rodíče založí.
Ano, jistě. Pokud se Vám jeho chování nelíbí, tak ho ze života vymažte. Hlavně klid.
Když na to mají, tak ať si to užívá. Hlavně neomezovat svým chováním. Pokud si rodiče za celý život nezajistí bydlení ani pro sebe, tak se musí děti snažit. Jinak to nejde. Někdo si jen užívá, někdo se snaží, pak má. Pokud nekradou. Každý svého štěstí strůjcem.
Hlavně nezávidět. Zdravím.
Zajímavé, jak někdo může mít tak vysoké sebevědomí, i když je na tom takhle. Ne, tento pán není nijak extra finančně zabezpečený, natož bohatý. Spíše typická část chudší střední třídy = nebuduje skutečné bohatství, ale místo toho se snaží kupovat jeho vnější znaky.
Existují, řekněme Rodinné ekonomické cykly, které se neustále opakují. Nemá-li rodina generační finanční plán, většinou to dopadá tak, že jedna generace prostředky střádá, aby se měla následující generace dobře, a ta následující generace, neboť neprošla svízelnými situacemi prací od nuly a nekonečného střádání koruny ke koruně v začátcích, neví jak obtížné to může být. Proto většinou nahromaděný majetek špatně spravuje a nakonec o něj přijde. To je přesně případ vašeho "kamaráda".
Bylo by dobré jej odstřihnout, pravděpodobně ho čeká v budoucnosti velký pád a tito lidé pak mají tendenci hledat "samozřejmou" pomoc od svých známých a kamarádů, už jen z titulu že "oni jsou přece lepší a zaslouží si automaticky péči".
Jinak 300k, určitě, ale také určitě NE na běžném účtu, kde to jen papá inflace. Někde kde to dává úrok a v případě potřeby lze ihned zlikvidovat a použít. A to by mě zajímalo: má tento kamarád tuto rezervu na BÚ, nebo někde zainvestovanou? Tipoval bych tu první možnost.
Skoro se to stává trendem, znám několik takových. Ten "váš" aspoň chodí do práce, to znám takové, kteří do práce nechodí a maminka táhne všechno.
Za nás se říkávalo, že vojna dělá z chlapců muže a ono na tom něco bude. Někdo se dokáže stát mužem i bez vojny, ale jak vidno, ne každý. Jen nechápu že jim nedochází (zvlášť těm, kteří nepracují), že maminka tady nebude věčně a že jednoho dne jim nezbude nic jiného, než se o sebe postarat.
To s tou vojnou je takový často omílaný nesmysl. A on to ani není nic víc než blábol. Vojna z nikoho chlapa neudělá. Buď takový je nebo není.
Tvrzení, že vojna dělá z někoho muže jsem slyšel spoustu, ale všechny historky, které to měly ilustrovat byly o tom, jak z někoho udělala mrzáka, nebo se aspoň pokusila a nevyšlo to jen náhodou.
S tím, že je to přece děsná legrace, protože to vypravěč přežil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.