Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská

Od: jira® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Již od 23.7 2024 jsem byla nemocná. 26.9.2024 mne doma nezastihla kontrola ze sociálky (porušení vycházky) je zahájeno právní řízení. Obvodní lékařka mi následně ukončila neschopenku. 7.10.2024. Vzhledem k tomu že nejsem do léčená mám zánět šlach levé ruky se chystám navštívit svého ortopeda, který mi určil diagnózu. Aby mi vystavil novou neschopenku. Bohužel bude v ordinaci až 13. 10. Mezi tím jsem požádala svou vedoucí o týden dovolené. Ta mě mezitím odeslala k firemnímu lékaři na posouzení zdravotního stavu kde jsem prošla. Následně mě vedoucí oznámila že pokud půjdu opět od 13. 10 na neschopenku nemám prý nárok na žádné peníze, ohledně porušení vycházky. A celkem usilovně mě přesvědčuje abych podepsala dohodu a pak v ochranné lhůtě nastoupila na neschopenku, že prý tak peníze dostanu. A že prý mě potom klidně přijme zpět. (nejsem naivní ani hloupá) Pracuji jako vedoucí čerstvého servisu v Bille. Za celých 5 let jsem byla na neschopence asi 4 krát. A to především se zády ( léčím se s bechtěrovovou chorobou) A tuším že jsem pro ni nepohodlná a prostě se mě chce zbavit. Necítím se vracet do práce měla jsem mít měsíc klidový režim kontrolu mám, původní 4.11. Z toho důvodu chci požádat ortopeda o neschopenku minimálně do příští kontroly. V práci už je delší dobu hodně stresu, fyzicky je to čím dál víc náročné. Delší dobu přemýšlím o změně zaměstnání. Bohužel pokaždé doufám že bude lépe. Ale takový to způsob se mi tedy nelíbí. Já bych potřebovala jenom poradit jestli má pravdu že Pokud půjdu opět na neschopenku nemám nárok mé nemocenskou.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnd®
hodnocení

0x

Chci vidět lékařku 13.10. v neděli v ordinaci *smich* možná tak urgentní ve špitále.

Já bych potřebovala jenom poradit jestli má pravdu že Pokud půjdu opět na neschopenku nemám nárok mé nemocenskou.Na tohle se neptete tady jak získat peníze a NE/být doma při kontrole a trajdat venku po nákupech nebo kde...

hodnocení

Omlouvám se mělo být 14.10

hodnocení

0x

Nedokážeme Vám tady na Vaši otázku odpovědět, protože neznáme průběh Vašich podpůrčích dob během uplynulých 360 kalendářních dní před dnem, od kdy chcete být znovu uznána práce neschopnou.

Kdž začnete marodit, podpůrčí doba (doba, po kterou budou vyplácené nemocenské dávky) činí 360 dnů, od začátku nemoci. Tato podpůrčí doba se ale krátí o pracovní neschopnosti za těch uplynulých 12 měsíců. Takže pokud nevíme, od kdy do kdy jste v těch předchozích měsících marodila, nevíme ani, kolik Vám zbývá z podpůrčí doby.

Vaše vedoucí Vám nejspíš chce pokrátit nebo nezaplatit náhradu mzdy v prvních 14 kalendářních dnech nové nemoci. Je diskutabilní, jestli na něco takového má nárok. Zákoník práce mluví celkem jasně: § 192 odst. 5 říká:

(5) Porušil-li zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti povinnosti uvedené v odstavci 6 větě první, které jsou součástí režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, může zaměstnavatel se zřetelem na závažnost porušení těchto povinností náhradu mzdy nebo platu snížit nebo neposkytnout. Náhrada mzdy nebo platu nesmí být snížena nebo neposkytnuta, jestliže byla pro totéž porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce dána zaměstnanci výpověď podle § 52 písm. h).

Nejspíš se budete muset zeptat jí, co tím myslela, a ne tady na poradně, kde neznáme okolnosti.

hodnocení

0x

Nějak to vaše vyprávění nechápu. Kontrolu jste měla od sociálky, nikoliv od zaměstnavatele. Zaměstnavatel může a bude kontrolovat prvních 14 dnů nemoci. Vy píšete, že jste marodila od 23.7. a kontrola přišla až 26.9. Nechápu, jaké právní řízení s vámi bylo zahájeno? A taky nechápu, jak jste porušila vycházky. Šla jste ven mimo vycházky a to zrovna u vás byla kontrola, která vás nezastihla doma? V tom případě požadují vysvětlení ze sociálky z vaší strany. Na vás je vysvětlit, proč jste nebyla k zastižení (návštěva lékaře, prokazatelně berete silně tlumící léky, nebo jiný důvod)? Vaše obvodní lékařka vám ukončila pracovní neschopnost proč? Protože usoudila, že už jste práce schopná? Pak jste byla u firemní (závodní) lékařky a ta vás vyšetřila, a také jste podle ní práce schopná? Takže už dva lékaři říkají, že jste práce schopná a chcete jít za třetím, který řekne, co si asi tak myslíte? Tipuji, že řekne, že jste práce schopná.

Pokud sociálka oficiálně uzná, že jste porušila léčebný režim a trajdala jste venku mimo vycházky, tak budete sice na v dočasné pracovní neschopnosti (pokud vám ji nějaký lékař vystaví), ale nemusíte dostat peníze (tj. nemocenskou) nebo vám peníze budou kráceny. Můžete taky dostat pokutu až do výše 20 000 Kč. Pokud nebudete pobírat žádné peníze (nemocenské dávky), budete si muset sama platit zdravotní pojištění - aktuálně 2 552 Kč za měsíc.

Zcela jistě bylo zahájeno správní řízení ohlendě odebrání nemocenských dávek z důvodu porušení léčebného režimu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]