Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké dokumenty schovávat z minulých zaměstnání?

Od: karosar® odpovědí: 11 změna:

Dříve jsem hodně střídal zaměstnání a mám plnou bednu papírů například smlouvy, ukončení prac. poměru a jiné, které papíry určitě nevyhazovat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Schovej všechno. Ničeho se nezbavuj.

hodnocení

4x

Já bych se přihlásil do ČSSZ a tam zjistil jestli mají všechny papíry (započťáky) a podle toho se zařídil.

I když já schovávám vše.

Mužete použít

eportal.cssz.cz/...

mll

Že je mají evidované teď nemusí znamenat, že je budou mít i za 30 let.

hodnocení

3x
Osobne taky pro jistotu archivuji vsechno. Urcite by nebylo na skodu vsechno naskenovat nebo nafotit a nekde mit. Ja tu energii jeste nenasel, ale aspon jste me motivoval.. Diky.

hodnocení

2x

Kupte si v papírnictví větší složku s uzavíráním a tam všechno, co má má váš podpis a razítko spojené se zaměstnáním, ukládejte tak, jak to dostanete do ruky. Buďte na tu složku velice pečlivý a opatrný. *hej*Když jsem dávala do kupy žádost o odchodu do důchodu, bylo to po Sametce a někteří zaměstnavatelé se ztratili v propadlišti dějin, chybělo mi doložit půl roku. A také zápočtový list od předposledního zaměstnavatele, kdepak mu byl konec?! Myslela jsem že mě šlak trefí. Měla jsem problém v nějakém podivném skladišti dohledat. *alene*

Ano, devadesátky, to byl Divoký Západ. Šílené příběhy. "No já jsem dělal u kámoše... on mi platil na ruku... už 5 let jsem ho neviděl." Kámoš ho nepřihlásil, pojistné neodváděl. Zaměstnanci nepojištění. Hrůza. S tím se většinou nedalo dělat vůbec nic.

hodnocení

1x

Pokud máte zápočtové listy (správně Potvrzení o zaměstnání), na jejich základě by Vám jednou mohla být započtena chybějící doba zaměstnání pro vznik nároku na důchod. A o ELDP jsme už mluvili - uschovejte si je až do doby, kdy si budete vyřizovat důchod. Pak samozřejmě výuční list, maturitní vysvědčení, případně VŠ diplom... Pracovní smlouva sama o sobě nedokazuje, že jste skutečně nastoupil do zaměstnání a vykonával práci.

Nevím, kdy se dočkáte data nároku na starobní důchod, ono už za pár let může být všechno jinak než jak se dosud dělalo a započítávalo. Ale může se jednat i o invalidní důchod - tam jsou také podmínkou odpracované roky, i když ne tolik jako pro starovní důchod.

hodnocení

A copapíry o rozvázání pracovního poměru?

Tak... odpracované roky by to mohlo dokládat, ale pojištění ne - v ukončovacích papírech nemáte napsané, kolik jste si tam za tu dobu vydělal a že z toho bylo odvedeno pojistné. Takže nejspíš k ničemu.

Nejcennější jsou kopie ELDP podepsané a orazítkované zaměstnavatelem a absolutní jsou mzdové listy. Ty se bohužel zaměstnancům do rukou nedostanou, ale je to jediný dokument, z něhož lze zrekonstruovat chybějící ELDP. Zaměstnavatelé jsou povinni uchovávat mzdové listy 30 let (platit místo v některém z archivů) a tato úložní doba bude nejspíš prodloužena, protože se prodlužuje doba, po kterou je nutné být důchodově pojištěn. OSSZ mají k dispozici adresy archivů, v nichž lze dohledat mzdové listy "okresních" firem, i zaniklých. Jasně, je to teorie, ale zachránila jsem mnoha lidem pojištěné roky, když jsme dohledali archiv, klient si nechal najít a poslat mzdové listy a udělali jsme rekonstrukci ELDP.

jm
hodnocení

0x
Asi tak... Když šla tchýně do důchodu, zjistila, že na sociálce nemají doloženo určité období práce mezi porody. Přinesla jim výplatní pásky 20 let staré, včetně pracovní smlouvy, výměru, a spoustu dalších podkladů.
Teoretická potřebujete jen zápočtové listy z předchozích zaměstnání.

111®
hodnocení

0x

já schoval všechny výstupní listy, a jestě jsem si nechal vystavit potvrzení typu: "Byl u nás zaměstnaán od ... do..."Kydž si vyžádáš na ČSSZ výpis odpracovaných dob, budeš vědět jestli něco chybí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]