Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská po výpovědi

Od: dombas odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, chci se zeptat, v září jsem začal pracovat a byl jsem ve zkušební době po dokončení střední školy, bohužel jsem si po 14 dnech zaměstnání zlomil obě nohy a byl jsem na operaci a jsem v pracovní neschopnosti, a dnes mi přišla výpověď, chci se tedy zeptat jak to teď bude s nemocenskou, po jakou dobu budu mít ještě nárok nemocenskou, když jsem odpracoval 14 dní, a poté jsem šel marodit? Protože budu marodit ještě minimálně 4 měsíce podle ortopedů.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

nemocenskou byste měl normálně dostávat dál, protože vám nárok na ni vznikl ještě za trvání pracovního poměru. akorát pravděpodobně bude nutné nahlásit se na zdravotní pojišťovnu, ale pokud doložíte, že pobíráte nemocenskou, tak pojistné platit nebudete, plátcem za vás je stát.

abdul
hodnocení

1x

Měli by zaplatit ještě 7 dní. Radši si zavolejte na pracák tam Vám poradí víc ...

boreas
hodnocení

Pracák? Vždyť je v pracovní neschopnosti, pracák s tím nemá nic společného. Jinak odpověď na otázku nevím, a taky by mě zajímala odpověď.
abdul

Zkončil mu pracovní poměr tak bych se na pracáku zeptal hlavně kůli zdrav. a soc..

dominik22
hodnocení

Pracák asi ne, tam mě nevezmou.

hodnocení

0x

A ten úraz byl prcovní a nebo ne?

Jinak dostat výpověď v pracovní neschopnosti je protiprávní.

Záleží ale jak ten úraz byl posouzen.

Nedostal výpověď. Pracovní poměr byl zrušen ve zkušební době.

Ale on píše, že mu přišla dnes výpověď.

A obávám se, že zrušit pracovní poměr ve zkušební době zaměstnavatelem z dúvodu jeho pracovní neschopnosti také není legální.

slavo - ve zkušební době může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr po prvních dvou týdnech nemoci (= nesmí ji zrušit v době, kdy sám vyplácí zaměstnanci náhradu mzdy za nemoc). výpověď dát nemůže, ale pochybuji, že by tomto případě zaměstnavatel dával výpověď, to spíš jen tazatel nevhodně zvolil slova.

hodnocení

0x

Zašel bych nebo kontaktoval Českou správu sociálního zabezpečení, tam odpověď vědět musí.

doplněno 10.10.24 13:03:

Tak ještě doplnění, tady jsem vám něco našel. Ale moc růžově to nevidím, chápu z toho, že po skončení prac. poměru vám bude nemocenskou 42 dní vyplácet bývalý zaměstnavatel, dál si už tak jistý nejsem, vypadá to, že pak už budete v evidenci ÚP a bude vám vyplácena podpora v nezaměstnanosti, nemocenská už ne.

Čerpám odsud: penize.cz/...

@ajvn článek, který jste vložil, je z roku 2007. Máloco prošlo tak turbulentními změnani jako nemocenské dávky, takže teď už jsme úplně jinde.

Tazatel nedostal výpověď, leda že by jeho zaměstnavatel byl negramotný, ale zrušení pracovního poměru ve zkušební době. To mohlo podle zákoníku práce nastat až po uplynutí prvních 14 kalendářních dnů nemoci, kdy zam-tel platí náhradu mzdy za hodiny, které by zam-nec podle rozvrhu směn odpracoval, kdyby nemarodil. Od 15. dne nemoci platí nemocenské dávky ČSSZ, bez ohledu na to, že pracovní poměr byl ukončen.

Tazateli bych doporučila, aby kontaktoval svoji zdravotní pojišťovnu a doložil tam, že je v pracovní neschopnosti - tak jej povedou v kategorii pojištěnců, za které platí ZP stát. Na ÚP se může zaregistrovat až po skončení nemoci (určí lékař), a tuto skutečnost opět oznámí na své ZP.

Na zdravotní pojišťovnu doloží, že je na neschopence, až dostane první výplatu nemocenské. Dříve to nejde. Jakmile obdrží první výplatu nemocenské, kontaktuje Českou správu sociálního zabezpečení a ta mu na jeho žádost vystaví rozhodnutí / oznámení o pobírání nemocenské dávky. Toto předá tazatel zdravotní pojišťovně. Až poté bude zdravotní pojišťovna vědět, že za něj platí zdravotní pojištění stát.

dombas
hodnocení

Už jsem volal na sociálku a nemocenskou budu pobírat i nadále, dokud mi lékař neukončí pracovní neschopnost, akorát pak musím na zdrávku doložit, že jsem v pracovní neschopnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]