Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odškodnění za kousnutí kočkou v autobuse?

Od: jira* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

v meziměstské lince autobusu kousla moji známou kočka do ruky. Podle výpovědi řidiče se mu do autobusu dostala nejspíš ve vozovně, kde vozy parkují a kočky se tam běžně pohybují. Známá šla po tomto incidentu na lékařské ošetření, ale doteď má nějaké zdravotní následky (necitlivost jednoho prstu na ruce). Zajímá mě, jakým způsobem a zda vůbec je možné po dopravci vymáhat odškodnění. Řidič tu kočky z autobusu nevyhodil, ale řekl, že ji doveze zase zpátky do vozovny. Takové zvíře podle mě nemá v autobuse vůbec co dělat a je odpovědností řidiče, příp. dopr. podniku, zajistit, aby nezpůsobila cestujícímu újmu. Nebo je tato úvaha mylná? Děkuji za odpovědi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

7x

Nárok má, vymáhat to musí na dopravci (firmě), pokud se nedohodnou mimosoudně tak soudně. S řidičem si to pak vyřídí firma. Jenže počítejte s tím, že až dojde na lámání chleba, tak řidič začne vypovídat, že to nebyla jeho kočka a že vůbec neví, jak se tam dostala a že zřejmě byla nějakého cestujícího, takže se případ odloží pro nedostatek důkazů.

borovice
Ta kočka nebyla řidiče. Pokud to jsou kočky tzv. ničí, oficiálně patří městu. Pokud patří městu, je třeba řešit to (že ženská strčila prst do tlamky neznámého zvířete) i s městem.
halamus

Přesně tak. Pokud unese důkazní břemeno, má šanci, jinak ne.

makk

Viníci jsou tři: Město, že má toulavé kočky, dopravce, že je nechá v depu a nenahlásí to na obec a řidič, že ji pustil do autobusu. Jenže když všichni budou vypovídat: "Já o tom nevěděl a to je přeci starost XY" (za XY s dosaďte vždy zbývající dva viníky), tak nikdo nikomu nic nedokáže a odloží se to.

hodnocení

5x
Která linka, které město?
Prosím.

Pane Juro, odpovědi se nedočkáte. Že víte proč?

Pane Milane vím.
Proto ten neškodný dotaz na doplnění, ode mne *
jira*
hodnocení

Šlo o autobus dopravního podniku Bítešská dopravní společnost na lince Brno- Mokrá Hora. Je to k nečemu důležité?

Je to dulezite. Pan se snazil eliminovat riziko, ze tam nasedne a ta kocka jezdici nacerno skrabne i jeho.

Juro, že tam nic neví žádný dispečer...

Milane, asi jako ta nedávná otázka.
"Ji Vietnamci kočky"?
Slyšel jsem, nebyl sem u toho ale vím.*nevi*

Pane Juro, je vidět, že se vyznáte. Není nad pravdu, kterou slyšel Pepík, jak to říkal Josef v hospodě Toníkovi, když mu to předtím sdělil Jan.

riva
hodnocení

5x

To máte těžké. Občas vletí do autobusu i vosa a není možné jít americkou cestou, že si na každou nesnáz najdu bohatého sponzora, který mě odškodní.

asd1

Jo to sedí jak p. na hrnec... "Ve vašem autobusu mě kousla cizí kočka" a "Ve vašem autobusu mě bodla cizí vosa" je prakticky to samé... Btw u vosy hrozí anafylaktický šok, takže oproti kočce to vůbec není banalita...

ltz
hodnocení

4x
Neumím si představit, že by kočka šla a někoho jen tak kousla, pokud by ji třeba někdo nedráždil. Jinak kočka spíše vytasi drápky, sekne packou nebo začne pchýkat, syčet. I řidič se myslím zachoval dobře, kdyz řekl, že ji zaveze zpátky do vozovny. Kdyby ji měl vyhodit z autobusu někde na rušné silnici, tak může být do 5 minut přejetá.

borovice
hodnocení

2x
Kočka na ni zaútočila nebo si ta vaše známá způsobila zranění tím, že na cizí zvíře sahala?
doplněno 09.10.24 18:53: Tohle mi fakt všechno přijde přitažené za vlasy. Bezprizorní kočka cestující autobusem,která tam vydrží celou dobu jízdy tam a zpět (předpokládám i dalsi lidské spolucestující, otevírání dveří na zastávkách), prokouslý prst...
Celá ta situace je k neuvěření. V první řadě, když vidím v autobuse cokoliv nezvyklého, oznamím to řidiči. V řadě druhé nesahám na cizí zvířata. A když už to udělám, tak po nikom nepožaduju náhradu za jakoukoliv újmu, protože to je moje blbost. Po řidiči bych nechtěla, aby kočku vyhodil, taky by ho mohla pokousat. Nehledě na to, že zvířata jen tak vyhazovat nelze. Incident měli řešit přivolaní měšťáci a hned. Byl by o všem záznam, kočka odchycena profíky a umístěna do útulku. A vše by bylo zalité sluncem. Tahle historka je prostě k neuvěření. Po kom by požadovala odškodnění, kdyby ji taková kočka vběhla domů?
jira*
hodnocení

Poprvadě nevím, jak k tomu přesně došlo. Jen zmiňovala, že ta kočka přešla přes celý autobus z přední části vozu až k ní dozadu.

asd1

Musela kočku lovit nebo na ní dupnout, proto kousla. Nevěřim že by kočka jen tak sama přišla a zakousla se... Takže vlastní blbost a žádný nárok i kdyby se řidič přiznal že kočku do autobusu strčil on sám. To už je jak Amerika a bába s kočkou v mikrovlnce...

= Požadavky na lampárnu.

hodnocení

2x

Kočka sama od sebe cizího člověka nekousne.Venkovní kočky jsou spíše plaché. Paní musela na ni šahat,třeba ji chtěla pohladit a vystrašila ji nějakým např. rychlým pohybem ruky a kočka se lekla a kousla.

hodnocení

1x
Cestující jsou pojištěni. Ale řidič to musí zapsat do výkazu a nahlásit dispečerovi. Jinak pochybuju, že by někdo po stížnosti vezl agresivní kočku ve voze. Tady se asi někdo chce zahojit.
jira*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Myslím, že řidič nic nikam nezapisoval a nejspíš ani nehlásil. Zahojit to ta paní pokud možno chce, i když já osobně bych to třeba taky neřešil. Ona je ale v jiné situaci a já to respektuji a rád bych jí pomohl, pokud má na něco nárok.Velmi pravděpodobně by šlo o relativně nízkou částku. I přesto to pro ni má význam...

Asi si nerozumíme. Řešit újmu v autobuse je naprosto vpořádku. Směle do toho. Dokážu si představit i tu kočku ve voze z počátku příběhu. Jen nevěřím, že by řidič vědomě nadále strpěl ve voze agresivní zvíře, které již někoho napadlo. To je prostě hloupost. Řidič by to musel aktivně řešit. To si musela panička něco notně přibarvit.

hodnocení

1x

Kočka zřejmě měla důvod (třeba strach). Ani zdivočelé kočky bez příčiny neútočí. Jak se dostala až do blízkosti Vaší ruky?

Ale máte pravdu, kočky bez doprovodu v autobuse nemají co dělat. Řidič si jí zřejmě včas nevšiml a vyhodit jí někde na silnici také není jen tak.

doplněno 09.10.24 14:24:

"...doteď má nějaké zdravotní následky (necitlivost jednoho prstu na ruce)".

Tak to už musela být pořádná kóča! Neměla náhodou na krku hustou hnědou hřívu ;)?

jira*
hodnocení

To by asi dopadlo ještě podstatně hůř... :D Je to svým způsobem úsměvná příhoda, přesto bych té paní rád pomohl :)

Tak jestli to byl rys... To je taky kočka :)

id
hodnocení

1x
To paní chodí po rukách?

paveldvorak
hodnocení

1x

Jen další hloupá provokace...Poznáte je vždy podle toho, že někdo popsiuje příběh někoho jiného ...známá, kolegyně z práíce, vzdálěná příbuzná...a nejlepší na všem je to, že člověk, který je přímo postižen se na nic nevyprává a vůbec nic ho nezajímá...:-P

hodnocení

0x

Když se to bude řešit, dopadne to pro ty kočky špatně. Zatím mají jakýsi úkyt a asi i občasné krmení. Při nějaké stížnosti na ně se bude postupovat cestou nejmenšího odporu. Likvidace koček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]