Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení zkušební doby

Od: janek99 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
mám dotaz jestli má někdo zkušenosti stím ,že dostal z úřadu práce doporučenku podepsal smlouvu,ale po týdnu 14 dnech zjistil ,že mu ta práce nevyhovuje například 12h směny,noční,svátky,nebo zákaz odejít od stroje na WC,chování nadřízených,...Navíc práce ,která byla na doporučení úřadu práce nebyla v oboru vyučení.
Jak by v tomto případě úřad práce na vás pohlížel jakože by ocenil aspon snahu nebo ,že podle nich chcete práci sabotovat a vyhodil vás...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Od toho zkušební doba je. Aby si to člověk vyzkoušel a zjistil, zda mu bude práce vyhovovat, zda na ní bude stačit atd. Takže když v práci skončíte a vrátíte se na Úřad práce, zaevidujete se opět jako uchazeč o zaměstnání, měli by Vám to umožnit. Vyřadit z evidence Vás mohou, pokud nespolupracujete a nedocházíte na sjednané schůzky, nedostavíte se s doporučenkou kam Vás pošlou atd..

hodnocení

0x
Zaregistrují Vás. Pokud ale před zaevidováním na úřadu práce bez vážného důvodu ukončíte zaměstnání (jedno jestli dohodou nebo výpovědí), dostanete pravděpodobně nižší podporu v nezaměstnanosti (posoudí ÚP).
doplněno 11.10.24 10:02: Pokud před zaevidováním ukončíte bez vážného důvodu(!) zaměstnání na doporučenku(!), může se jednat o překážku pro registraci (důvody opět posoudí ÚP).
Podrobnosti (včetně popisu vážných důvodů) jsou uvedeny v poučení uchazeče (viz soubor pdf v příloze).

Základní poučení UoZ 2024.pdf 196.57 kB

janek99
hodnocení

Dnes jsem byl odezvdat smlouvu na ÚP a bylo mi sděleno ,že půl roku musím dělat v té práci a pokud nastane situace
,že sam nebo na základy dohody se zaměstnavatelem ukončím vhodné zaměstnání nebo hrubé porušení nebudu přijat na úřad práce .Nejlepší na tom je ,že i když máte písemní důkaz ,že firma porušuje zákon tak to mají na salámu a at to řeším přes inespktorát ,ale jak to můžete řešit přes inspektorát nebo advkoráta ,když ta firma se vám bude logicky mstít dá vám výpověd a na ÚP vás nevezmou...Příjde mi to hodně zvláštní,že Úp vědomě posílá lidi, na pozici kde se porušuje zákon a člověk je v takové pasti ,že se nemůže ani nijak bránit a můžou s sním dělat co chtějí ...a facinující argument mi příšel to dělají skoro všichni takže když pojedu v obci 90 a chytnou mě policsté se budou vymlouvat,že to dělají všichni? Zákon je Zákon a májí ho doržovat všichni a příjde mi hodně zvláštní ,že státní správě je to totálně jedno už mi to začíná připadat jak kdyby to byla nějaká chobotnice .Jen moc nechápu k čemu je zákoník práce,když ho ani úřad práce nerespektuje a navíc je to jeden ze základních bodů toho zákona.

Tak ono je to poměrně složité vysvětlování. Pokusím se, aby to bylo alespoň trochu přehledné, ale bude to dlouhé. Zároveň pro zjednodušení používám pojmy jako "neregistrace"apod.
x
Pokud se podíváte do Poučení uchazeče, najdete zde:
-
" Překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání je, pokud:
- fyzická osoba bez vážného důvodu ukončí sama nebo na základě dohody se zaměstnavatelem vhodné zaměstnání zprostředkované Úřadem práce ČR,
- zaměstnavatel s fyzickou osobou ukončí vhodné zaměstnání zprostředkované ÚP ČR z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jí vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
. V těchto případech může být fyzická osoba zařazena na základě nové písemné žádosti do evidence uchazečů o zaměstnání po uplynutí 6 měsíců ode dne sjednaného jako den nástupu do zaměstnání, zprostředkovaného Úřadem práce ČR."
-
Tzn. nikdo Vás nemůže nutit tam pracovat.
.
Pokud ale odejdete bez vážného důvodu, může Vás ÚP odmítnout registrovat po dobu 6 měsíců. Těch 6 měsíců se počítá od nástupu do oné práce na doporučenku.
.
Co je vážný důvod:
-
" Vážnými důvody jsou důvody spočívající v
nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II, III, IV, pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s ÚP ČR při zprostředkování zaměstnání,
jiných vážných osobních důvodech, např. etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,
okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce."
odkaz na přesné znění zakonyprolidi.cz/...
-
Jelikož nejsou důvody vyjmenovány taxativně, ÚP Vám registraci odmítnout může, ale nemusí. Posoudí Vámi uvedené důvody a celkové okolnosti (viz níže).
x
Teď k Vaší situaci:
.
Práce na doporučenku nemusí nutně přesně odpovídat Vaší kvalifikaci. Zásadní otázka je, jak dlouhu jste na ÚP a kolik zaměstnání Vám bylo nabídnuto - to platí pro doporučení práce odpovídající kvalifikaci i možnou neregistraci.
Jestli jste tam krátce (dejme tomu 2-3 měsíce), máte to jako první/druhou doporučenku a šikovně uvedete "vážný"důvod skončení, dá se snad předpokládat shovívavost a registrace (já bych to očekával). Pokud jste tam déle, je to třetí či další doporučenka nebo nemáte s pracovníkem ÚP zrovna ideální vztahy, může dojít k neregistraci. Bohužel. Proto jsem se unáhlil a v první odpovědi napsal, že Vás zeregistrují, a neuvedl možné komplikace pro případ, že to bylo na doporučenku (což je to nejpodstatnější sdělení a asi jsem ho nějak vytěsnil z hlavy při odpovídání, za což přijměte omluvu). Ale sám vidíte, jak rozsáhlá problematika to je, takže podchytit detaily není na pár řádků.
x
Jaké máte možnosti:
- Zaměstnání skončit sám, uvést vážný důvod (viz vážné důvody výše) a jít na ÚP. Důvodem může být i stěhování apod., zkuste se zamyslet. Pokud jste si jistý tím porušováním zákoníku práce, je to určitě vážný důvod. (!) Pokud ho uvedete, ÚP ho řešit musí - musí se totiž zabývat posouzením uvedených důvodů.(!)
- Dohodnout se na skončení se zaměstnavatelem - tedy zaměstnání skončí zaměstnavatel. Jako důvod by bylo možné uvést např. neodpovídající/nedostatečnou kvalifikaci (např. není vyučen v oboru).
- Najít si jiné zaměstnání (záleží na Vás, na jak dlouho). Pokud takové zaměstnání ukončíte (třeba ve zkušebce), podmínky pro registraci budou jiné. Ovšem pokud např. vztahy s ÚP nejsou vůbec dobré, může být i tak problém s registrací (pozor na to, aby Vám nepředhazovali tu předchozí doporučenku). Podpora by Vám pak mohla být (v případě nároku na ni) krácena na 45 %.
- Skončit zaměstnání, nejít na ÚP (popř. být na ÚP odmítnut) a hledat si jinou práci sám (platíte si zdrav. poj. 2552 Kč/měsíc jako OBZP a nejde Vám to "na důchod", což není až taková tragédie).
- Zůstat v zaměstnání a zároveň si hledat jinou práci.
- Zůstat v zaměstnání, časem si vybudujete nějakou pozici a může se změnit přístup zaměstnavatele.
x
Pokud si ještě na něco vzpomenu, tak doplním.

janek99
hodnocení

děkuji za upřesnění já to právě pochopil tak,že ,,nebo ukončí na základě dohody se zaměstnavatelem vhodné zaměstnání zprostředkované Úřadem práce ČR,, že když mi dá ve zkušební době zaměstavatel výpověd ve zkušební době 3 měsíce tak mě taky nevezmou...
jinak jsem veden 5 měsíců a je to první doporučenka ,všechny termíny jsem plnil nic jsem nezmeškal chodil jsem sám na pohovory a nechával si dávat i razítka z vlastní iniacitivy od firem,že nekecám cca před měsícem jsem si taky našel firmu ale to co mi síbili ústně mi ne že nechtěli dát do smlouvy, ale přestali komunikovat a tak jsem hledal dál ale neni příjemné dostávat jeden email za druhým vybrali jiného kandidáta,další kolo nepostupujete,ignor atd JInak jsem vyučen skladník/řidičák na VZV vozík (skladové programy, základy účetnictví,eshopy,a vče co k tomu patří.atd )
Ano no paní na úřadě práce jsem to oznámil ta řekla ,že to dělají skoro všechny stylem to nic neni a když jsem řekl ,že to porušuje zákon tak jen řekla aha to musím inspektorát a jen ,když tak ten bod v té smlouvě bude neplatný...
a hned mi dala podepsat překažku pro zařazení a vedení v evidenci UOZ
Ted aktuálně jak to vnímám z pohledu ,že nesmím si dovlit dostat výpověd
tak nemůžu ani kontaktovat inspektorát ani právníka prootže co by se stalo řekli jo máte pravdu,ale ta firma by mě za týden nebo měsíc z nějakého důvodu vyhodila a uřad by mě nevzal
Navíc mě může vyhodit i tak je to zkušební doba takže každé ráno se probouzet ve stersu jestli nedostanu vyhazov a co pak.
Úpřímně ,když to tak vezmu tak těch 5 měsíců bylo akorát odpovězte na jeden inzerát na ,který jssem už odpovídal a napišete si další schůzku a ted mi akorát hazí klacky pod nohy co jsem si nenašel a neobchodil sám tak nic
když to vezmu jediné co udělal,že zaplatil zdravotní a sociální a tod vše i podporu jsem odmítl
ted aktuálně se snažím domluvit pohovor na brigádu v penny abych si přividělal a získal praxi do životopisu no a pak ještě jednu HPP ale paní má ještě dva zájemce tak tajně doufám,že si vybere mě a jinak pořád co jsem dělal obcházím práce.cz,jobs,easy-práce,volná místa,práce za rohem,a volná místa úřad práce a sem tam nějaké fb skupiny ...a když nedopadne to co mám rozjednané nebo něco nenajdu jiného tak jsem totálně torálně v prdeli.

A Vy už jste z té "doporučenkové" práce odešel?
Kdy?
Prac. poměr jste ukončil jak - zrušení z Vaší strany ve zkušebce? Uvedl jste důvod?
Tu překážku registrace UOZ jste jim podepsal?

janek99
hodnocení

nezrušil jsem smlouvu/nedal výpověd...překážku jsem podepsal dneska

Tak to bylo zřejmě jen poučení o tom, že by překážka mohla nastat.
Pak máte stále možnosti, které jsem uvedl výše. Záleží, jak moc jste ochoten "tlačit na pilu".
Pokud uvádíte, že podporu jste odmítl, tak v případě neregistrace na ÚP byste tratil jen na tom zdrav. poj. Není to zanedbatelné, ale není to katastrofa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]