Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žaloba v rámci občanského zákoníku

Od: pavel1® odpovědí: 11 změna:

Zdravím.

Potřeboval bych poradit se soudní žalobou. Je to občansko právní spor ohledně bydlení.

Do datové schránky mně byla doručená žaloba. Přečetl jsem si tu zprávu až za několik dní po doručení. Do 15 dní se mám k té žalobě vyjádřit. Potřebuji vědět, jestli se těch 15 dní počítá ode dne doručení nebo ode dne přečtení. Kdyby nastal soudní spor, a kdybych ten soudní spor prohrál a odvolal se k vyššímu soudu, mělo by to odvolání odkladný účinek?

Může žalující stáhnout žalobu kdykoliv nebo je to možné jen do určitého datumu?

Ještě bych případně potřeboval doporučit nějakou dobře fungující online právní poradnu.

Za odpovědi předem díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ked je to cele vo faze, ked vam chodia zaloby, tak urcite nepiste do poradni na webe, ale zaplatte si advokata, bude to v konecnom dosledku lacnejsie.

zalobce
hodnocení

2x
Samozřejmě že se lhůta počítá od přihlášení do DS a přijmutí zprávy protože se samozřejmě ( logicky ) předpokládá že si tu zprávu hned nebo co nejdříve ( samozřejmě ve lhůtě několika hodin ještě ten den ) přečtete a dle toho se rozhodnete. Proč by úřad mělo zajímat že si to přečtete až za 3 dny nebo třeba i za týden a především jak by to měl vůbec vědět kdy došlo od vás k přečtení? Proto se odesílateli vždy ukazuje přijetí zprávy příjemcem. Jinak když už došlo až na žalobu doporučoval bych si sjednat co nejdříve konzultaci u advokáta za kterou zaplatíte průměrně 2 000 Kč za hodinu a buď se alespoň poradit co vám doporučí a jak vidí vaše šance nebo si rovnou nechat sepsat vyjádření. Vy máte lhůtu 15 dní na vyjádření, pokud se vyjádříte a to jakkoliv ( většinou samozřejmě nesouhlas s celkem nebo jenom s částmi žaloby ) pokud tak učiníte bude oběma stranám sděleno datum na hlavní líčení na projednání této věci. Pokud se nevyjádříte nijak tak se to bere tak že s žalobou souhlasíte a prohrajete. Pokud jak píšete nastane soudní spor a dle vašeho textu nejspíše bude i bez vašeho právního zástupce a vy následně prohrajete tak je i poté velmi vysoká šance na odmítnutí odvolání k vyššímu soudu , pokud vůbec takovéto úkony zvládnete. Případně pokud nemáte na advokáta a chtěl by jste se vyhnout tomuto sporu tak vám velmi doporučuji co nejdříve kontaktovat advokáta žalobce a pokusit se dohodnout o smíru a nějakou dohodu o narovnání problému. A ano žalobce může žalobu stáhnout až do vyhlášení rozsudku ale opět doporučuji, pokusit se o smír ještě před začátkem soudních jednání, nebudete muset platit tak vysoké poplatky za zastoupení advokátem a poplatky za soud, které samozřejmě se soudními jednáními narůstají.
hodnocení

Já jsem to popsal nesrozumitelně. Tu zprávu v datové schránce jsem si přečetl hned. Ale myslel jsem tím první dotazem to, jestli se ta lhůta počítá ode dne přihlášení do datové schránky a otevření zprávy nebo ode dne doručení zprávy soudem do datové schránky. Takže je to tak, jak jste napsal, že lhůta se počítá ode dne přijetí zprávy.

Ještě bych se chtěl zeptat, za jak dlouho může být případně nařízeno hlavní líčení. Myslím tím řádově, jestli např. za týdny nebo případně za měsíce.

Díky za odpověď.

km

Zdá se to jen mně, že tato věta nedává smysl?

"Samozřejmě že se lhůta počítá od přihlášení do DS a přijmutí zprávy protože se samozřejmě ( logicky ) předpokládá že si tu zprávu hned nebo co nejdříve ( samozřejmě ve lhůtě několika hodin ještě ten den ) přečtete a dle toho se rozhodnete."

Děkuji.

zalobce
Pavel1: nejsem si tím sám úplně jistý, předem píšu nejsem žádný advokát ani nikdo s právním vzděláním , mám pouze malé zkušenosti s tímto, úplně nejlépe uděláte pokud si zaplatíte konzultaci u advokáta, on vám řekne jak vidí tu žalobu a ty nároky ( jako oprávněné nebo neoprávněně nebo špatně vypočítané nebo naopak něco nezapočítáno atd ) a buď by vám aspoň mohl poradit nebo rovnou sepsat vyjádření a pokud tam nebude mnoho dokumentů i s vyjádřením i vším za to dáte cca 6 000 - 9 000 Kč ale může to být méně i více záleží o co se přesně jedná. Můžete vyzkoušet nejlépe asi dostupný advokát stránka nebo na fb skupina - zeptej se právníka zdarma. Ale pokud by jste se rozhodl využít služeb advokáta aby poté nebylo pozdě a něco nedostačně sepsáno z důvodu málo času, ale ještě lépe by jste udělal kdyby jste s žalobcem který vás žaluje a jeho advokátem se spojil a pokusil se o smír a dohodu.
Km: Není na tom co k nepochopení, buď by měla být zpráva za doručenou pro soud až se osoba přihlásí do DS nebo až i přijme a otevře tuto zprávu. O toto zde ale nejde už teď běží tato lhůta a místo dohadování by měl protistranu kontaktovat a dohodnout se nebo co nejdříve si najít svého advokáta a ten mu vše vysvětlí a zastoupí ho. A pokud máte lepší znalosti a zkušenosti v tom to než já tak je zde napište a opravte mě.
km

původně jsem tu větu nepochopil, teď už ano. děkuji.

fikce
hodnocení

2x
Pokud se do schranky prihlasite do 10 dnu od doruceni, lhuta 15 dnu zacina bezet od nasledujiciho dne, kdy jste se prihlasil.
Pokud se do schranky neprihlasite vubec, lhuta 15 dnu zacina bezet od 11 dne po doruceni do schranky.

hodnocení

0x
1. Píšete, že jste si zprávu přečetl za několik dní... Takže je možné, že byla doručena tzv. FIKCÍ. info.mojedatovaschranka.c/... dostupnyadvokat.cz/... Na to velký pozor.
2. Pokud se u soudu odvoláte, tak rozsudek NENÍ PRAVOMOCNÝ, tudíž lidově řečeno se jím neřídíte.

Fikcí by byla zpráva doručena tehdy, když by se do datovky nepřihlásil. Desátý den je zpráva doručena fikcí bez ohledu na to, že příjemce do datovky nechodí, i se všemi důsledky.

romanh
@inzinyrka nevíte jak je to u dvou fyzických osob, které nejsou podnikatelé ani právnické osoby a já jako první osoba budu na tuto druhou osobu přes svého advokáta dávat žalobu, s tím že nevím kde má trvalý pobyt ale vím kde se dlouhodobě zdržuje, na občanskoprávní soud ( dluh, náhrada škody nebo podobně ). Pošlu mu před žalobní výzvu a následně žalobu s tím že si nic nevyzvedne , vrátí se to na poštu a poté advokátovi? Toto jsou pouze úvahy ještě to není ani ve fázi opravdu u advokáta ( konzultace, sepsání atd ) protože ten člověk bydlí na určité adrese ale nemá zde označenou schránku ani zvonek ale bydlí tam ( byt ) . Znám jeho zaměstnavatele,datum narození,tuto adresu i telefonní číslo na které jediné reaguje. U tohoto by taktéž soud uplatnil doručení fikcí a bral žalobu jako doručenou? Proč tato osoba nemá označený zvonek ani schránku netuším ale určitě ne z důvodu že by měl exekuce,dluhy nebo insolvenci. DS nevlastní a zkoušel jsem i hledat přes údaje a nic.

@romanh ne, to opravdu nevím. Nejlépe Vám to vysvětlí Váš advokát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]