Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Potřeboval bych poradit se soudní žalobou. Je to občansko právní spor ohledně bydlení.
Do datové schránky mně byla doručená žaloba. Přečetl jsem si tu zprávu až za několik dní po doručení. Do 15 dní se mám k té žalobě vyjádřit. Potřebuji vědět, jestli se těch 15 dní počítá ode dne doručení nebo ode dne přečtení. Kdyby nastal soudní spor, a kdybych ten soudní spor prohrál a odvolal se k vyššímu soudu, mělo by to odvolání odkladný účinek?
Může žalující stáhnout žalobu kdykoliv nebo je to možné jen do určitého datumu?
Ještě bych případně potřeboval doporučit nějakou dobře fungující online právní poradnu.
Za odpovědi předem díky.
Já jsem to popsal nesrozumitelně. Tu zprávu v datové schránce jsem si přečetl hned. Ale myslel jsem tím první dotazem to, jestli se ta lhůta počítá ode dne přihlášení do datové schránky a otevření zprávy nebo ode dne doručení zprávy soudem do datové schránky. Takže je to tak, jak jste napsal, že lhůta se počítá ode dne přijetí zprávy.
Ještě bych se chtěl zeptat, za jak dlouho může být případně nařízeno hlavní líčení. Myslím tím řádově, jestli např. za týdny nebo případně za měsíce.
Díky za odpověď.
Zdá se to jen mně, že tato věta nedává smysl?
"Samozřejmě že se lhůta počítá od přihlášení do DS a přijmutí zprávy protože se samozřejmě ( logicky ) předpokládá že si tu zprávu hned nebo co nejdříve ( samozřejmě ve lhůtě několika hodin ještě ten den ) přečtete a dle toho se rozhodnete."
Děkuji.
Fikcí by byla zpráva doručena tehdy, když by se do datovky nepřihlásil. Desátý den je zpráva doručena fikcí bez ohledu na to, že příjemce do datovky nechodí, i se všemi důsledky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.