Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna využití pozemku = změna výše daně?

Od: km odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
pokud pozemek změní formálně způsob využití na jeho kartě v katastru nemovitostí například z jiná plocha na zahrada, změní se také taxa, kolik za něj je třeba odvádět na daních v rámci daně z nemovitých věcí? A pokud ano, musím v takovém případě kontaktovat finanční úřad?
Nejsem si jistý, jestli je výše daně určovaná faktickým využitím a nebo tím co je napsáno v KN, a nebo kombinací obojího.

Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Výpočet daně se řídí tím, co bylo uvedeno v přiznání. FÚ daň nepřepočítává sám ani v případě změn v KN z důvodu revize údajů z iniciativy KÚ.
Pokud tedy změnu provedete např. letos, do konce ledna 2025 máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí a vypočítat si novou výše daně.
Částka se změnit může, i nemusí. Záleží na tom, co se změní - něco jiného je pole na zahradu a pole na parkoviště.
Výši daně si můžete zkusmo vypočítat zde adisspr.mfcr.cz/... . Můžete si libovolně měnit druhy pozemků a formulář Vám to bude přepočítávat.
Pokud odkaz nebude fungovat, najděte si na mojedane.cz příslušný formulář.
km
Moc dekuji za podrobnou odpoved. Odkaz mi nyni nefunguje, jeste zkusim pozdeji.
Pozemek se zmeni, pokud se podari, z ostatni plocha na zahrada a z orna puda na zahrada.
Zkuste toto adisspr.mfcr.cz/... , zvolit DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ a pod FORMULÁŘE zvolte DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ K DANI Z NEMOVITÝCH VĚCÍ OD R. 2024.
Nemusíte se ničeho bát, údaje se nikam samy neodešlou, takže tam můžete vyplňovat úplné bláboly.
km
hodnocení

Paráda. Děkuji!

Zjistil jsem: zahrada za 90 Kč, jiná plocha za 700 Kč, stavební pozemek za 7000 Kč, zastavěná plocha 700 Kč
Nedává mi to zcela smysl... ale vypadá to, že mi změna za pár let zaplatí i toho geodeta... :)

Pokud vyjdu z údajů v druhém dotazu, tak podle mého názoru scelovat nemusíte. Prostě jen tu 5x ostatní plochu přehodíte na zahradu. Chce to opravdu zjistit podmínky na místě, protože pokud by vyžadovali geodetický plán a nedejbože na všechny parcely rozhodnutí stavebního úřadu, tak se Vám to prodraží. Ale nechci strašit, nemusí to tak být. Ovšem jak uvádí rádce výše, co na jednom úředu projde hladce, jinde je to práce na týdny.
Jinak ty různé sazby (které jste zjistil) smysl dávají. Udělejte ze zahrady ochranný krajiný prvek a nebudete platit daň žádnou *frajer* .
* ...krajinný...
km
hodnocení

Ano, je varianta mít to 5× jako zahradu, ale mě jde hlavně o to zcelení. Dvůvodem je tvorba nového územního plánu a vycházím z toho, že když to bude jedna parcela, že je menší šance, že ji rozdělí do více různých ploch s různým určením využití (do různých barviček).

Souhlas stav. úřadu by snad měl být zdarma.
"Vydání souhlasu s dělením nebo scelováním pozemku je zdarma, pouze ve složitějších případech, kdy musí být ve věci vydáno územní rozhodnutí, zaplatíte poplatek ve výši 1000 Kč."
"Jinak ty různé sazby smysl dávají." Můžete mi je vysvětlit? Dalo by se pochopit, že stavební pozemek bude v daních drahý proto, že se na něm dá stavět, ale to jestli se na něm dá stavět přece neurčuje to, jestli je veden v KN jako zahrada, jiná plocha, stavební a nebo nádvoří. To určuje především územní plán, který se na KN zas až tak neváže. Proto mi to nedává smysl. Děkuji.

1. S tím územním plánem to musíte vědět Vy. Nemám tušení, kde bydlíte a jaký úz. plán a situace u Vás je. Ale s Vaší úvahou nesouhlasím.
2. Však také píšu ... nedejbože ROZHODNUTÍ stavebního úřadu..., to by bylo 5x1000,-, a to není málo.
3. Sazby daně stanovuje stát pro určitý druh pozemku, a to přímo částkou (třeba 2 Kč/m2), nebo % z ceny. Pak se to násobí tzv. místním koeficientem (1 - 5).
Daníte podle toho, co vyplníte do přiznání >> do přiznání vyplňujete, co je v katastru >> jako majitel pozemku máte odpovědnost za to, že údaje v katastru jsou aktuální a odpovídají skutečnosti. Takhle jednoduché to je.
Více o sazbách a výpočtu businessinfo.cz/...
km
hodnocení

"Sazby daně stanovuje stát pro určitý druh pozemku" Děkuji. To přece není vysvětlení. Tak to je, ale nevysvětluje to, proč je stavení pozemek za 7000 a jiná plocha za 700. Tedy já jsem taková nátura, že se snažím věci pochopit. Ne jen přejímat a souhlasit bez přemýšlení.

Tak na to Vám nedokážu odpovědět. Ale je to podobné jako jiné "sazby":
- proč je DPH 21 %
- proč je sazba daně z příjmu 15 %
- proč stojí přihlášení auta 800,- Kč
- proč je minimální mzda 18.900,- Kč
- proč musí děti chodit do školy
- proč se může souložit od 15 let
- proč...? *nevi*
km
hodnocení

pokud argumentujete, nesmíte plést jablíčka s hruštičkama, pokud to pletete dohromady, tak argument nedává smysl, tedy správně proč jablko odrůdy topas stojí méně než jablko odrůdy rubín = protože odrůda topas je plodná a méně žádaná

a i tak se na vaše všechna proč dá odpověď. jen jsme zřejmě jiné nátury.

"Jinak ty různé sazby smysl dávají." vám dávají proto, že to tak prostě je a jste s tím plně smířen, ale smysl neznáte. *smich*

i tak moc děkuji

hodnocení

0x
Platí se to, co je v katastru, pokud je změna je potřeba to nahlásit na finanční úřad.
km
Dekuji.
Pokud se plati to co je v KN, pak mi nejde do hlavy, ze kdyz jsem prikupoval cast zahrady, ktery je vedeny jako orna puda, proc mi urednice tvrdila, ze to pro ni neni orna puda, ale zahrada, jelikoz ten pozemek primo sousedi z nasi zahradou (ktera je vedena jako ostatni plocha)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]