Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to možné?

Od: finn odpovědí: 7 změna:
Ahoj, jak je možné že někteří lidé se hnedka v 18 odstěhují od rodičů a k tomu ještě studují? Nechápu to, kde na to berou peníze, já z brigády mám 7 tisíc a když se poštěstí tak 9 tisíc, ale určitě bych si nájem dovolit nemohl. Občas narazím na příběh jak se někdo odstěhoval od rodičů, protože jeho rodiče jsou takoví a takoví...prostě jak? Je tu někdo takový?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

8x

Studuješ VŠ, bydlíš na koleji, popřípadě s kámoši v pronajatém bytě.

lmgify

Dost často máš také zapsané minimální nezbytné množství předmětů, nechodíš na přednášky, máš cvičení a laboratoře nacpané do jednoho nebo dvou superdlouhých dnů a zbytek týdne pracuješ a vyděláváš. V podstatě "studuješ" při zaměstnání. Ale ta kolej/menza/MHD se dá utáhnout z běžných víkendových a nebo večerních prací bez šizení školy.

kancelarska
hodnocení

5x
Často náklady táhne z větší části partner. Pokud to jde, rozvrh si poskládají tak, že jsou ve škole dva/tři dny, zbytek týdne pracují. Nebo nebydlí úplně sami, ale bydlí ve spolubydlení s dalšími studenty (ev. na koleji) a náklady (hlavně nájem) se tak zredukuje.
U spolužáků jsem zažila, že když jsme měli první přednášku až v jednu, tak byli od osmi do dvanácti v práci, najedli se a odjeli do školy. Nebo naopak, když jsme končili brzo, tak měli domluvený, že přijedou do práce kolem poledního a budou tam do večera. Spolužačka třeba měla dvě práce a chodila tam tak, jak to vyhovovalo jí (resp. rozvrhu) a jejím zaměstnavatelům, bydlela sama a náklady utáhla.
Hodně je to ale o vstřícnosti zaměstnavatele a tvojí schopnosti nežít na vysoký noze. A hodně dělá i to, jestli máš partnera/partnerku, se kterými se o náklady dělíš.
Plus je samozřejmě možnost studovat kombinovaně, kdy ve škole většinou netrávíš tolik času jako u prezenčního studia.

hodnocení

0x

Ani věkovou hranicí 26 let vyživovací povinnost rodičů vůči studujícím dětem nekončí!

Pokud ovšem potomek ještě ve 30 letech studuje svou druhou vysokou školu, je otázkou, zda se už opravdu nedokáže uživit sám.

hodnocení

0x

Nechápu to, kde na to berou****umějí to lépe, jak Vy. Musíte se ptát těch studentů, páč je více možností, ja se o sebe postarat.

Je tu někdo takový***Já nikoliv, ale uměl jsem se postaral o celou rodinu a teď si to užívám.

hodnocení

0x

V nasom meste je veterina a medicina, plno zahranickych studentov si prenajima byty, byvaju 2 - 3 spolu. Stale ich to vyjde lacnejsie ako platit VS u nich doma.

jaj*
hodnocení

0x
V 18 je člověk často ještě ve třeťáku na střední. Protože aby člověk mohl do první třídy, tak musí mít ukončených 6 let života, takže 1.9 až 31.8 bude mít 7 let, tak v průběhu čtvrťáku na střední bude mít 19 let, buďto na začátku roku nebo na konci, nebo tam může být odklad nebo propadnutí, to je pak ještě starší. Takže nějaký skládání hodin na střední fakt nejde, ale v té době někteří chodí na brigády a šetří. Ale nevěděla jsem o nikom kdo by se živil úplně sám, ale třeba po dvouletým učňáku se člověk může živit dříve, zametání je taky potřebná práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]