Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola nemocenske z uradu prace

Od: grem odpovědí: 14 změna:

Kdyz marodim a jsem v evidenci uradu prace, tak muze mi prijit kontrola kdyz nebudu doma?A mohli by me vyradit kdyby me nezastihli doma?Sem myslel ze kontrola chodi jen kdyz mam praci a marodim.Diky za vysvetleni.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

pokud máte od lékaře vypsanou neschopenku, tak vám samozřejmě může přijít kontrola na dodržování léčebného režimu.ale pokud vím, nemoc nekontroluje úřad práce, ale správa sociálního zabezpečení - takže vyřadit z evidence úřadu práce nevím, ASI ne (ani zaměstnavatel vás nemůže ze zaměstnání vyhodit, když vás na neschopence nenajde doma), ale můžou vám sebrat nemocenské dávky.

hodnocení

1x

Když jste na ÚP, tak by Vám neměl lékař vystavovat neschopenku, nemocenskou Vám nikdo platit nebude. Myslím, že by mměl dát jen potvrzení pro ÚP, aby Vás v tu dobu neposlali někde do práce, ale po mých zkušenostech na ÚP, stejně moc nikam neposílají, neb práce moc není...

karelxii*

I na UP pokud chcete marodit,musíte mít neschopenku!

doplněno 27.10.10 21:03:

ps a kontrola Vám muze prijit kdykoli=hlásit Vám to dopředu logicky nebudou a pokud nebudete doma,budete logicky vyřazen z ÚP*palec*

coop*

1. Žádnou neschopenku mít nemusíte není k tomu důvod.

2. Není-li neschopenka, nemůže nikdo na kontrolu přijít - nemá kdo

vanilka81*

Nemáte pravdu.

Vloni jsem byla vedena na úřadě práce od 1. 4. do konce roku, z toho jsem byla cca 3 měsíce v kuse nemocná a měla jsem neschopenku, kterou jsem poslala poštou na ÚP, abych nemusela chodit na ty sezení s poradkyní. Každý rozumný lékař vám na neschopenku napíše vycházky podle nemoci, já je měla neomezené, protože jsem ambulantně docházela k různým lékařům a těžko by mě nějaká kontrola zastihla doma.

pt®

Neschopenku vystavuje lékař, přestože jste v evidenci úřadu práce. Kontrola Vám může přijít kdykoli z OSSZ. Pokud berete podporu v nezaměstnanosti, můžete být vyřazen s trestem na tři měsíce a pak se opět do evidence vrátit. Pokud již neberete podporu v nezaměstnanosti a jste v evidenci ÚP, nemělo by se stát nic. - stařenka

coop*

Proboha, kde na ty nesmysly chodíte. Co věta - to nesmysl. Nezaměstnaný (s jedinou výjimkou - onemocnění v ochranné lhůtě) není nemocensky pojištěn a logicky lékař nemá žádný důvod vystavovat nemocenský lístek. Tím pádem nemůže žádná OSSZ přijít na kontrolu (a ÚP na to nemá lidi). Může se stát, že jej nějaký zmatený lékař vystaví, ale to jen proto, že ví o celé problematice asi tolik jako vy. A ty báchorky o vyřazení a nevyřazení s podporou a bez podpory jsou už snad z jiného světa.

pt®

Coop, pro Vás jsou to báchorky, pro jiného realita. - stařenka

pt, teď koukám do zákonů.

DŘÍV se pracovní neschopnost posuzovala podle vyhlášky MPSV 31/1993 - tam bylo, že práceneschopným uzná lékař mimo jiné "uchazeče o zaměstnání, jestliže pro zdravotní stav není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání5) nebo není schopen výkonu práce v rámci vhodného zaměstnání zprostředkovaného příslušným úřadem práce,".

NYNÍ (od 1.1.2009) se vystavování neschopenek řídí zákonem o nemocenském pojištění - a v něm je, že lékař rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti u "pojištěnce, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav pro nemoc nebo úraz (dále jen "nemoc") nedovoluje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, popřípadě, jde-li o vznik dočasné pracovní neschopnosti v ochranné lhůtě, plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání, a to i když pojištěnec není uchazečem o zaměstnání,"

čili momentálně by opavdu lékař neměl uchazeči o zaměstnání (pakliže není v ochranné lhůtě) neschopenku vystavit, ptž uchazeči o zaměstnání nejsou vyjmenováni mezi osobami, u kterých lékaři mohou rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

pt®

Lesi, děkuji za Vaše doplnění. Jde o to, že se najde místo pro uchazeče, on je zdr. neschopný, ale nemá neschopenku, tak musí nastoupit. Proto je potřeba neschopenku vystavit. Zákon řeší věci obecně, ale jsou pak konkrétní případy, kde záleží na lékaři. - stařenka

no, já bych neřekla, že se lékař může rozhodovat podle svého uvážení, když má přesně stanoveno, komu vystavit může a komu ne

*nevi*

coop*

Paní pt (stařenku) zákony asi nezajímají. Z neznámých důvodů tady prezentuje své ničím nepodložené nepravdivé názory a vydává je za seriozní rady. To pak je těžké.

pt®

coop, buďte konkrétní, uveďte konkrétní příklad. Odpovězte tazateli, položil otázku jasně. A nenavážejte se do mně, děkuji. A zákony mně zajímají. - stařenka

8976*
hodnocení

0x

Vážení přátelé nedovolte aby zlost cloumala... A TAZATELI - grem -NEBYLO BY LEPŠÍ SE ZEPTAT DOKTORA NEBO NA ÚŘADĚ PRÁCE?

To se stydíte nebo jste zapoměl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]