Nejste přihlášen/a.
Já bych si v CA zuby trhat nenechal. Měl bych strach, že se stane nehoda a zub nebo jeho kousek vdechnu. Dík. To raději v lokální anestezii, trochu to nepříjemné je hlavně psychicky, ale buď chlap.
Partner byl na trhání dolní osmičky. Absolvovala jsem to jako doprovod, a to i v ordinaci. Byla to spíše řezničina. Nejvíc brečel právě při aplikaci těch injekcí do dásní. Není to jedna. Ale několik hlubokých vpichů. Doktor tou jehlou v dásni ještě kvedlal a ohýbal ji tam. Pak byl rád, že byl schopný si přidržovat spodní čelist, jak to ten doktor hrubě tahal. Měl štěstí, a doktor mu ji nezlomil jako jeho mámě = měsíc zadrátovaná čelist. Samozřejmě se mu zub přelomil, tak to musel páčit z kosti na několikrát. Následně, jak odcházel zmasakrovaný z ordinace, vykašlal kus zubu z krku, doktor mu to tam zkrátka hodil absolutně bez zájmu, a jak to měl znecitlivěné, tak to necítil. Nemohl ani pořádně polykat. Následně celý den seděl na posteli. U pusy nádobu, do které mu tekla čůrkem krev a já to chodila jednou za hodinu vylévat do záchoda. Celý zbytek dne. Trhali mu to v 7:30 ráno. Pak měl 3 dny horečku a zimnici. Najíst se normálně, ne jako batole kašiček, se mohl až tak za týden. Bolest ustupovala pomalu, a až za dva týdny byl v cajku. Musím říct, že mě to tedy nepřesvědčilo, že bych si chtěla trhat osmičky, ať už jen s místními znecitlivujícími injekcemi nebo s celkovou anestezií.
runner2 - Díky za optání na věk partnera. Dnes je mu přesně 149 let, 5 měsíců a 3 dny. A těší se výbornému zdraví. Kolik je vám? Asi jste příbuzný té paní na recepci, v té soukromé brněnské zubařské klinice. Ta se také děsně divila a pohoršovala nad tím, že jdu se svým partnerem jako doprovod. Sice té paní bylo určitě víc než 35 let, ale asi ještě nerodila, stejně jako vy. Protože jinak by věděla, že je úplně běžné, že partner doprovází partnerku k porodu, a dokonce se na ten porod může dívat, jako já na to trhání zubu. Dokonce není ani problém, když s vámi jde partner jako doprovod na gynekologii. Oni jsou občas ti doktoři pěkný hov*da. Tak je trochu přítomnost partnera usměrní. Jinak nevidím nic špatného na tom, tam s ním jít. 1) Se chci nachytřit, když by mi někdy trhali osmičku. 2) Člověk je docela bezbranný, když mu umrtví skoro celou pusu. A rozhodně není ve stavu řešit, když by se tam k němu někdo choval opravdu špatně. 3) Člověku může být po takovém zákroku špatně, tak se hodí, aby s ním někdo byl. Ono seknout sebou na chodník nebo v čekárně o tvrdou zem není nic extra příjemného. Věřte, že ta recepční, co se tam tak pohoršovala, by rozhodně nepomohla. Ta si radši vyvolávala se svými kámoškami a odbíhala do vnitrobloku kouřit jednu cigaretku za druhou.
cl: Jsem si naprosto jistá, že zub trhal prestižní zubní lékař z brněnské soukromé zubní kliniky, kterou si všichni chválí. Netvářil se nijak znepokojeně, ani neříkal, že by to bylo něco nestandartního. Naopak říkal, že tohle trvalo jen 20 minutek, že občas tam ty osmičky dolují klidně přes hodinu. Takže vcelku ještě povedený zákrok, podle něj.
@juraja: Ano, naprosto jistá. Na 1 000 %. Dnes je mu přesně 149 let, 5 měsíců a 3 dny.
Jestli kecám, ať se do propadnu.
Lepsie pre vase zdravie a lacnejsie bude riesit toto u psychologa / psychiatra.
Celkova anesteza = u zubara musi byt pritomny dalsi lekar specializovany na podavanie anestezy a tiez musia mat rozne pristroje, kyslik a pod, to zaplatite plne z vlastneho vrecka. Na poistovnu len u tazkych dementov.
Nehovoriac o rizikach, ktore su tu vzdy.
Nejste debil a znám i osobně několik lidí, kteří mají ze zubaře panickou hrůzu. V klidu... S tou celkovou anestezií je to zbytečné. Celkové umrtvení funguje skutečně tak, že vás to nebolí (nervy jsou umrtvené, nemohou poslat zprávu do mozku o ničem. A nejen místo, kde je zub, umrtvené máte i lehce okolí, i třeba částečně tvář, takže je to ještě posichrované. Na vašem místě bych to asi řešil tak, že bych o svém strachu z trhání zubu zubaři řekl, aby si dal na umrtvení zvlášť záležet. Umrtví vám pak půlku celé pusy a neucítíte vůbec nic (a nebudete moci pravděpodobně chvíli pít, jelikož vám to prostě poteče z pusy , což je pro vás i tak dobrá zpráva - vám jde o nulovou bolest). Pak už je tu jen strach z neznáma. To buďte v klidu, vytrhnout zub je snažší, než si myslíte a zubaři na to mají grif. Takže Grif + kvalitní umrtvení = jediné co ucítítte bude to, že vám zubař trochu zatáhl za dáseň, pak bohužel krev, ale s tím se musí počítat, ale stále nic neucítíte. Paradoxně samotné trhání je na pohodu, horší bude, až vám to k večeru přijde plně k sobě. Doporučuji prášky na bolest. Druhý den je to už lepší a třetí už docela cajk (pokud si to nerozrasíte chroupáním brambůrků, apod - ale to byste musel být vážně debil, abyste si po trhání vzal druhý den něco křupavého).
Debil určitě nejste, ale moc si nepomůžete. Mě řezali, sekali a sešívali špatně rostlou osmičku v lokální anestezii. Pokud nejste zcela nesvéprávný člověk, tak samotný zákrok nějak dokážete přežít. Třeba Vám dovolí neprůhledné brýle a špunty do uší, co já vím. Ale opravdu špatné začne, až to přijde k sobě a přestanou účinkovat analgetika. To už bude na Vás to přežít. Pokud byste, nedejbože, nějak opravdu vážně onemocněl, tak pochopíte, že zuby jsou trapná záležitost. Šetřete si celkovou anestezii na něco horšího, co v životě může nastat. Anestezie není žádná nevinná sranda.
Znecitlivující injekce před extrakcí zubu dokonale umrtví dáseň tak, že pacient skoro nic necítí, jako by měl hubu zdřevěnělou po dobu trhání a ještě chváli potom. Když zavřete oči a rukou budete mačkat zmačkaný kapesník, nebo okraj zubařského křesla, také to pomůže.
Někdy pomůže když sestřička pomůže jemně předržet hlavu, nebo snad i jemně žužlat laloušek ucha na odpoutání pozornisti od zákroku v puse. Hlavně zavřít oči nebo se dívat upřeně na strop nebo na lampu, atd a prostě chvilku počkat.
Až to budete mít za sebou držte se rad lékaře nebo lékařky. až to přijde k sobě, bude to dobré i bez narkozy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.