Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porušuje Mountfield zákon?

Od: tomkk® odpovědí: 41 změna:

Když se podíváte na stránky Mountfieldu, je tam uvedena sleva 50 % klasicky se vlastně o takovou slevu nejedná, protože jako "původní"cena je uvedena cena zcela nesmyslná. Ze zákona to vypadá jako podvod, protože tam se píše, že "Informace o slevě musí obsahovat informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy."
coi.cz/...

Když jsem procházel historii internetu, tak jsem samzřejmě nikdy nenašel, že by to zboží prodávali za uvedenou nesmyslně vysokou cenu.
Takže jakou fintou jim to prochází? Jen proto, že je nikdo "nepráskne"a kde není žalobce, není soudce a nikoho nebaví neustále pořizovat kopie stránek? Nebo tam ten měsíc předtím opravdu drželi ty nesmyslně vysoké ceny a nevadilo jim, že nic neprodají?
S podobným chováním se samozřejmě setkávám i u Alzy a v dalších obchodech, ale zde jsou ta procenta nejkřiklavější, navíc to propagují v televizi.

Porušuje Mountfield zákon?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

Mounfield deklaruje vsechno za 50% .Slovo sleva tam neni.

Přesně tak. Nikde není v zákoně uvedeno, že nemůžu k výrobku napsat 15 000.- -50% 7 500.-

Každej blbec přece ví, že nejde o slevu, ale o lákadlo na vohnouty.

ttr
Nemusí tam být slovo sleva. Pokud někdo někoho úmyslně uvede v omyl a jeho omylu využije, je naplněna skutková podstata trestného činu podvodu.

Jaký úmysl prokážete?

re4zon
No tady se to seslo. Ne, nemusi tam nikde byt slovo sleva, staci aby to ve spotrebiteli evokovalo, ze to sleva je. Ostatne sleva pouziva malokdo, vetsinou je vsude neco jako akce a -x%. Ovsem trestny cin podvodu? Haha, vetsi blbost jsem dlouho neslysel.
Trochu OFFTOPIG:
Souhlas s @tomkk že je to klamavá reklama
jsou tady daleko horší věci, jako vytunelovaná ocelárna LIBERTY.
To by ani ten kritizovanej "bolševik " nedopustil. Ostuda jak prase. Zatímco do italských oceláren proudí těžký miliardy z EU jako záchranná pomoc

Kritizovanej bolševik vytuneloval všechny fabriky.

@genehawkins

u toho tunelování byla strana KSČ? nebo KSČM? Nebo ODS, ČSSD, KDU-ČSL, ODA atd...?

mimochodem, dělám na zahraničních stavbách, nebo stavbách, co jsou pro ČR, ale staví to zahraniční firmy.

Máme na stavbách Egypťany, Italy, Srby(z BiH), Chorvaty, Albánce z Albánie, Albánce z Kosova, i americký manažery, italský manažery a kontrolory kvality ,český manažery se zkušenostmi z celýho světa, pár černochů ze Zanzibaru.

Jejich názor na to, co znamenala ve světě ČSSR a ČR , třeba i v otázkách dodovatelství strojů a dalšího průmyslovýho zařízení je naprosto jasný *smich* a nejen to...

Za komunistů by se rozhodně žádná huť nezavírala ;)

... i kdyby měli na hranicích postřílet půlku republiky.

jirkak
hodnocení

3x
Vše je jen o slovíčkaření - stačí lidí nalákat správným nenapadnutelným slovním spojením... Samotného mě napadají 2 příklady:
1.) Okay elektro - nedávno měli reklamu, že mají výprodej a že 4.7.2024 ve 20:00 zavírají. To bylo hned nářků, jak lidi podvedli, že nezavřeli. Ano, nezavřeli - nikde přeci nepsali, že končí a už neotevřou :). Prostě zavřeli jako každý jiný den :) a pak zase otevřeli...
2.) Matrace za hubičku - prodávají 2 matrace v akci 1+1 za celkem 9800 Kč. Při pohledu na ceník stojí ale jedna tato matrace 5000 Kč! A opět zde není podvod, nikde není napsáno, že 1+1 znamená, že druhá je automaticky zdarma. Prodejce tím myslel, že druhá je levnější o 200 Kč :) (částku už si přesně nepamatuji, bylo to pár let zpátky).
A takhle by se asi dalo pokračovat...

hodnocení

2x

Žalobce tam klidně být může. Takový žalobce podá hlášení/stížnost na obchodní inspekci a ta již možná podnikla nějaké kroky a firmu pokutovala.

Ovšem pokuta několik set tisíc je pro takový gigant pouze malé dýško ve srovnání s celkovou tržbou. Prostě některé obchody dělají překvapivé kroky, ale cílem je zisk a to i takový, který je krácený o pokutu.

Také bych to tak viděl, firmy občas nějakou pokutu dostanou, ale jsou tak nízké, že se jim to vyplatí i s pokutou (porušování zákona).

hodnocení

Jojo, máte pravdu, koukám že pokuty jsou fakt směšné.
kverulant.org/...
re4zon
Z toho plyne ponauceni - v Mountfieldu se nenakupuje. Vyjimkou je doplnkovy sortiment s nizkou nebo nulovou marzi, a jeste ve skutecne sleve, ten jsem tam obcas vzal, jinak nic a nikdy. Beztak jejich naradi a vetsina dalsich veci je smejd. O moralnim hledisku ani nemluvim.
Motorový pily šmejdy nejsou. Ale jejich pily s označením GSH mají motory z Číny. Vydrží to, vydrží, ale mi se to nelíbí.
Pily řady GS jsou italský produkty, včetně motorů.
Oleo-Mac GS 520 má dekompresní ventil, startuje lehce jak hračka,motor je perfektně odladěnej. I se sundaným katalyzátorem má minimální emise. A.s tím kvalitním katalyz.sw s ní dá dělat nějakou dobu ve větším uzavřeným prostoru.
Mohla by byt lehčí, ale v cajku.
Je lepší, výkonnější než Husq 351
Vychází z Oleo Mac 952
V Kanadě, USA pod značkou EFCO
myefco.com/...

makk
hodnocení

1x

Ono není důležité, co se píše kolem, ale jaká je výsledná cena. Reklama vždy pouze vzbuzuje nějaký dojem, ale neříká fakta. Když vám v reklamě řeknou, že ústní voda zlikviduje až 95% bakterií, tak to ve vás budí dojem, že zlikviduje 95% bakterií. Ale slovíčko "až" fakticky znamená "maximálně" nebo "ne více než", takže jestli zničí jen 3% bakterií, tak vám nikdo nelhal, protože 3 je méně než 95.

hodnocení

0x

Až budete nakupovať podľa ceny a nie zľavy,tak táto vec vás nebude rozčuľovať.

hodnocení

Osobně mám o cenách slušný přehled, takže mě takové praktiky, kdy mi někdo lže do očí, prostě "jen" uráží. Tedy osobně to vnímám jako takový otravný neseriózní folklór, ale jistě jsou i lidé, kteří na takovéto nesolidní jednání naletí, a to mi má být jedno?
normovac

Tebe urazí, a mě zase urazí, když zaměstnanec mentoruje podnikatele kal by to měl dělat :)

MF vždycky jel na 50% slevy i když ještě nebyl Číňanů.:: nebo na babi tutovku nebo bohdalku nebo xx aut...

Nudíte se? Nemáte co na práci? Pak si najdete téma a začnete do toho vrtat :)

normovaci, pozor koho kritizujete...:)

normovac
Tebe urazí, a mě zase urazí, když zaměstnanec mentoruje podnikatele kal by to měl dělat :)
Proč by nemohl zaměstnanec kritizovat? V rámci slušnosti samozřejmě.
To on se výrazně spolupodílí na tom, že firma vůbec existuje
Samozřejmě musí takový zaměstnanec něco umět a mít aspoň průměrný výsledky.

hodnocení

0x
hodnocení

Právě na to koukám. Zajímavá časová shoda.

asi jste to přivolal? :)

hodnocení

Tak je zde jistá možnost, že článek ležel "v šuplíku" a čekal na okurkovou sezónu a nějaký "impuls", ale to bychom asi byli příliš domýšliví. :)
Mě víc děsí, jaká embria jsou podepsána pod většinou článků na iDnesu. U tohoto tématu celkem o nic nejde, ale pod různými články s tématikou světového dění a politiky z toho až mrazí, kdo že to utváří veřejné mínění. I když oni k tomu zřejmě přispějí pouze svým podpisem.

111®
hodnocení

0x

To si neprej radeji poznat jaka individua mohou ovlivňovat verejne mineni.

Jak to souvisí s dotazem?

111®

Tazatele desi jaka embria pisi...zak jsem mu to naznacil kdyz jsem mezi nimi leta oravoval jako tecnik. Asi tak

V Idnesu jste nedělal.

111®

Ne v ČTK, ale pro deniky jsem servisoval tiskarny.

hodnocení

0x

Ještě je v těch cenových hrátkách důležitý ten poslední měsíc. Když je cena šišky salámu 44Kč,prodejce ji zvýší na 64Kč a tuhle cenu podrží měsíc. Pak cenu sníží zpět na těch 44 Kč a bude to všechno OK. Cena bude snížená o 31%. Po vyprodání zásob se opět cena zvýší na jeden měsíc.

hodnocení

Jistě, tohle je běžné. Ale to by Mountfield musel držet měsíc cenu celého sortimentu na dvojnásobku. Což se mi moc nezdá a důkaz o tom jsem nenašel.
Tak si udělej průzkum. Stačí tam 1x za týden zajít na návštěvu a dokumentovat to.

hodnocení

0x

Všechno za polovic, prodáváme za polovic doporučené ceny.

Kde kdo vidíte slevu?

hodnocení

" Informací o slevě ve smyslu uvedeného ustanovení se rozumí každá informace, která vyvolává dojem snížení ceny. Jde tedy nejen o uvedení konkrétního údaje o slevě, např. " -50 %", " sleva 20,- Kč", " sleva 10 % na vše", ale i o obecná tvrzení typu " akce", " Black Friday". "

Nejčastější otázk/...

určitě se najde někdo, kdo to zažaluje? Nevěřím, že to firma nemá ověřeno právníky.

hodnocení

Tak procházím net a zjevně jsou na ně krátcí. Úsměvně působí třeba tento titilek z roku 2020:

Triky Mountfieldu mají skončit. Pravidla pro slevy zpřísní

Triky Mountfieldu/...

Toto je asi největší pokuta, na kterou jsem narazil (ale stará, už 2018):

Mountfield dostal/...

Ale od té doby dostávají pokuty nejvýše pár tisíc za konkrétní jednotlivou transakci, což se jim vyplatí. Nikdo je nedokáže (nechce) postihnout globálně za praktiky. Není vůle a tlak, je v tom příliš mnoho peněz (mám se bát přecházet silnici? ;)), tak jedou, dokud to jde. Kdyby se tlak zvýšil a došlo k větší medializaci, musely by soudy, ČOI, nebo politici zareagovat.

@tomkk
Všechno je o kontaktech ;)

a nebo to je na hraně a vše OK.

hodnocení

Shodou okolností se něco děje..
novinky.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]