Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proc lide narusuji osobni prostor?

Od: ka odpovědí: 25 změna:

Zdravim, mam takovy dotaz. Proc lidi tak radi narusuji osobni prostor ostatnich v pripadech, kdy to neni nutne? Mne osobne je to dost neprijemne a nedokazu to uplne pochopit. Priklad - stojim ve fronte u kasy a dalsi clovek si stoupne hned za me, skutecne treba 30 cm a je na me vylozene nalepeny, pritom by mohl v klidu stat metr ode me. Dalsi priklad - jdu na verejne WC, kde je sest musli, jdu na patou nejvzdalenejsi, prijde dalsi clovek, logicky by pri tak intimni cinnosti jako je moceni clovek ocekaval, ze zvoli jednu z tech tri púrvnich, aby mezi nami byla alespon jedna volna, ale ne, on dojde az ke mne a stoupne si ke ctvrte.

Fakt mam problem tohle chovani pochopit, co k tomu ty lidi vede?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Lidé vnímají osobní prostor individuálně, Někdo ho má dva metry, někdo až na kontakt. To co Vy vnímáte jako jeho narušení, spousta lidí vnímá jinak.

Ve Vámi uvedených případech lze poradit následující... Na veřejných WC choďte do kabinky. Ve frontě u kasy si od člověka před Vámi držíte prostor sám, za sebou můžete mít svůj nákupní vozík. Nikdo přece neříká, že ho musíte mít před sebou.

pb®
hodnocení

8x

Já tyhle lidi, co jim vadí blízkost jiné osoby, vyloženě miluju, protože využívám jejich slabosti a na volné místo se vetřu. Typicky je to v metru, kdy nechávají na trojce volné místo v rohu. A to je příležitost pro mě. Sice se tváří, jakoby tam volné místo k sezení neexistovalo, ovšem existuje a čeká na mě. Proto se mi prakticky nestane, že bych při každodenním cestování stála.

Na veřejných záchodcích máte možnost jít na kabinku, nebo na invalidy. Já třeba chodím vždycky na invalidy, pokud jsou otevření, i když invalidní nejsem. Invalidní WC jsou málo využívaná, tudíž čistá, prostorná, je tam místo na odložení bundy, tašky, umyvadlo mám pro sebe, v zrcadle se vidím, zkrátka samá pozitiva.

Ve frontě můžete nečekaně ustoupit vzad, tím pošlapat tomu co se na vás lepí nohy a slušně se omluvit. Tohle taky občas dělám, když cestující neví, kam by nohy složil a strká je lidem do cesty. Tak mu o ně jakože omylem zakopnu, pošlapu a omluvím se.

S těma záchodkama to tak snadnè není, protože na 6 pisoárů jsou třeba tři kabinky, a ty bývají plné. :)

hodnocení

6x

Je zjištěno, že v severských zemích potřebují lidé větší prostor, naproti tomu v jižních státech a na Blízkém východě je potřeba osobního prostoru daleko menší. Mladší lidé mají sklon stát si navzájem blíž než lidé starší. Venkované dávají přednost delším vzdálenostem než lidé z města.

Vás tedy častěji obklopují lidé jižní mentality, mladší ročníky a obyvatelé měst. Samozřejmě to neplatí absolutně.

hodnocení

4x

Každý má osobní zónu jinou. Také ji mám větší a nelíbí se mi těsný kontakt s cizím člověkem, (pokud se tedy nejedná o mladou sympatickou slečnu :-D ) V zásadě mi proto vyhovovaly covidové 2 metry. Pokud vám to hodně vadí, nasaďte si respirátor, to na většinu lidí stále funguje. ;)

Dost mě i děsí scény, když v ve filmu natáčejí rozhovor dvou cizích lidí, kteří mají hlavy 15 cm od sebe. Sice chápu, žeto je záměr, aby se ty hlavy vešly na obrazovku obě, ale i tak se z toho osypávám.

smode2

Fuj. To je hnus ty rozhovory či scény kde se mluví a přitom jsou ti dva na líbací vzdálenost. Přesně*blee**smich*

Takto blízko mají dva lidé obličeje prakticky jen při líbání, nebo misionářské poloze sexu, takže když takto spolu ve filmu spolu mluví dva chlapi o práci, tak to prostě působí úchylně. :)
@tomkk
Záleží o jaké práci se dva chlapi baví, jestli je jejich prací si před kamerou vzájemně protahovat čokodíry, tak jim to asi nevadí ;)

smode2
hodnocení

3x

Těch důvodů může být víc. Fronta u kasy: někteří lidé jsou děsivě nadržení vkládat zboží na pás, nemohou odolat. V normální frontě se pak bojí že si před ně někdo stoupne. WC: gay. No a pak jsem měl ještě spolužáka, co měl sodovky..popelníky..zkrátka silné brýle a aby viděl, mluvil na všechny asi z 6cm, sotva se na něj dalo zaostřit. Ještě nějaké otázky?:)

husjjan
a netáhlo mu z úst?

hodnocení

2x

Zde jde o to, že to, co se se Vám zdá jako příliš malá vzdálenost, zdá se jinému jako vzdálenost adekvátní a normální.

Pokud Vám to nevyhovuje, je velice jednoduché osobě sdělit, aby se na Vás nelepila a že Vám to není příjemné. Zde na Poradně nikdo nebude dodatečně dohledávat lidi, kteří se na Vás lepili a upororňovat je.

Přeji krásný den.

re4zon
hodnocení

2x
Kup si prdici hracku a v kapse ji v takove situaci zmackni, to lepice ve fronte odezene. A u musle ani tu hracku nepotrebujes, staci poradne upustit luft ;)

mate59
hodnocení

1x
Tak jděte do kabiny a tomu co se lepí za vámi řekněte, že mu páchne dech, ať se odsune.Nebo řekněte, že jste nemocný.Lidi jsou už tací,nic nenaděláte.
adam42

Tomu co se lepí to může říct za předpokladu, že je menší a slabší. :D

hodnocení

1x

Proč? Někdo to tak prostě má. Důvody jsou různé. Pokud máš 110 kg a 190 cm, tak se podle toho zařiď. Nikdo ti nepřikazuje stát u pisoáru s patama u sebe, tak si vykolíkuj větší prostor.. Ano, lepiči ve frontě jsou nepříjemní, ale je jiný limit pro osobní prostor vpředu a vzadu. Zkus se v té frontě otočit. Stane se z tebe ten, co určuje pravidla. 95 % lidí couvne. Má-li tedy kam...

Mladá paní, já neříkal, ať mi vlezete na záda, já si to jen pomyslel...:-D

hodnocení

0x
Jednoduchý -vycítí, že jsi slabý jedinec, zkouší to, kam můžou zajít.
Věř, že na dvoumetrovýho mohutnýho drsňáka by si to nedovolili
ka
hodnocení

Mam 190cm a 110 kilo.

Jasně a já jsem Vladimír Vladimirovič Putin
ka
hodnocení

Uplne nechapu, proc bych si to mel vymyslet.

haha

Protoze kdybys byl, tak by ti stavil jen drsnej pohled jako me a nikdo se k tobě lepit nebude :-D

gula
hodnocení

0x

chybí ti ve stravě česnek a luštěniny

adam42
hodnocení

0x

Před pěti lety jsem jel autobusem, ve kterém bylo asi deset lidí. Přistoupil týpek, který si sedl vedle mě, přitom měl na výběr hodně volných dvojsedaček. Naštěstí se na mě nelepil, ale bylo to divné...

smankote

Zážitek na celej život?

jaj*
hodnocení

0x
U kasy si stoupne tak daleko? A mě se normálně lepí, jenže mám zlozvyk, že občas přešlápnu dozadu, a než mi dojde že za mnou někdo je tak je pozdě

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, taky to nemám rád, ale někteří to prostě dělají. Třeba Mexičani jsou tímhle vyhlášení, osobní prostor blížící se nule. Za dob covidu mě to celkem vyhovovalo, ty dva metry, zvykl jsem si. Nyní "přes rok" se snažím držet typickou českou vzdálenost okolo 1-1.2m odhadem a na podzim a zimu přecházím na "zimní režim", kdy vzdálenost pokud to jde zvýším a když jdu do lékárny tak si beru roušku, to samé pokud bych náhodou chrchlal, tak do obchodu taky (ovšem pokud jsem nemocný, tak se snažím tam nechodit). Možná exot, ale mě je to jedno - zásoba roušek stále je.
P.S. Co taky není příjemné, že často starší místo aby řekli z dovolením, tak na vás třeba i ze zadu sáhnou. S těmi místy ve vlaku/metrů jsem už zažil, že tam byla maminka s dítětem-autista(ten prostor potřebuje), jinak se dějí věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]