Nejste přihlášen/a.
Zdravim, mam takovy dotaz. Proc lidi tak radi narusuji osobni prostor ostatnich v pripadech, kdy to neni nutne? Mne osobne je to dost neprijemne a nedokazu to uplne pochopit. Priklad - stojim ve fronte u kasy a dalsi clovek si stoupne hned za me, skutecne treba 30 cm a je na me vylozene nalepeny, pritom by mohl v klidu stat metr ode me. Dalsi priklad - jdu na verejne WC, kde je sest musli, jdu na patou nejvzdalenejsi, prijde dalsi clovek, logicky by pri tak intimni cinnosti jako je moceni clovek ocekaval, ze zvoli jednu z tech tri púrvnich, aby mezi nami byla alespon jedna volna, ale ne, on dojde az ke mne a stoupne si ke ctvrte.
Fakt mam problem tohle chovani pochopit, co k tomu ty lidi vede?
Lidé vnímají osobní prostor individuálně, Někdo ho má dva metry, někdo až na kontakt. To co Vy vnímáte jako jeho narušení, spousta lidí vnímá jinak.
Ve Vámi uvedených případech lze poradit následující... Na veřejných WC choďte do kabinky. Ve frontě u kasy si od člověka před Vámi držíte prostor sám, za sebou můžete mít svůj nákupní vozík. Nikdo přece neříká, že ho musíte mít před sebou.
Já tyhle lidi, co jim vadí blízkost jiné osoby, vyloženě miluju, protože využívám jejich slabosti a na volné místo se vetřu. Typicky je to v metru, kdy nechávají na trojce volné místo v rohu. A to je příležitost pro mě. Sice se tváří, jakoby tam volné místo k sezení neexistovalo, ovšem existuje a čeká na mě. Proto se mi prakticky nestane, že bych při každodenním cestování stála.
Na veřejných záchodcích máte možnost jít na kabinku, nebo na invalidy. Já třeba chodím vždycky na invalidy, pokud jsou otevření, i když invalidní nejsem. Invalidní WC jsou málo využívaná, tudíž čistá, prostorná, je tam místo na odložení bundy, tašky, umyvadlo mám pro sebe, v zrcadle se vidím, zkrátka samá pozitiva.
Ve frontě můžete nečekaně ustoupit vzad, tím pošlapat tomu co se na vás lepí nohy a slušně se omluvit. Tohle taky občas dělám, když cestující neví, kam by nohy složil a strká je lidem do cesty. Tak mu o ně jakože omylem zakopnu, pošlapu a omluvím se.
Je zjištěno, že v severských zemích potřebují lidé větší prostor, naproti tomu v jižních státech a na Blízkém východě je potřeba osobního prostoru daleko menší. Mladší lidé mají sklon stát si navzájem blíž než lidé starší. Venkované dávají přednost delším vzdálenostem než lidé z města.
Vás tedy častěji obklopují lidé jižní mentality, mladší ročníky a obyvatelé měst. Samozřejmě to neplatí absolutně.
Každý má osobní zónu jinou. Také ji mám větší a nelíbí se mi těsný kontakt s cizím člověkem, (pokud se tedy nejedná o mladou sympatickou slečnu ) V zásadě mi proto vyhovovaly covidové 2 metry. Pokud vám to hodně vadí, nasaďte si respirátor, to na většinu lidí stále funguje.
Dost mě i děsí scény, když v ve filmu natáčejí rozhovor dvou cizích lidí, kteří mají hlavy 15 cm od sebe. Sice chápu, žeto je záměr, aby se ty hlavy vešly na obrazovku obě, ale i tak se z toho osypávám.
Fuj. To je hnus ty rozhovory či scény kde se mluví a přitom jsou ti dva na líbací vzdálenost. Přesně
Těch důvodů může být víc. Fronta u kasy: někteří lidé jsou děsivě nadržení vkládat zboží na pás, nemohou odolat. V normální frontě se pak bojí že si před ně někdo stoupne. WC: gay. No a pak jsem měl ještě spolužáka, co měl sodovky..popelníky..zkrátka silné brýle a aby viděl, mluvil na všechny asi z 6cm, sotva se na něj dalo zaostřit. Ještě nějaké otázky?
Zde jde o to, že to, co se se Vám zdá jako příliš malá vzdálenost, zdá se jinému jako vzdálenost adekvátní a normální.
Pokud Vám to nevyhovuje, je velice jednoduché osobě sdělit, aby se na Vás nelepila a že Vám to není příjemné. Zde na Poradně nikdo nebude dodatečně dohledávat lidi, kteří se na Vás lepili a upororňovat je.
Přeji krásný den.
Proč? Někdo to tak prostě má. Důvody jsou různé. Pokud máš 110 kg a 190 cm, tak se podle toho zařiď. Nikdo ti nepřikazuje stát u pisoáru s patama u sebe, tak si vykolíkuj větší prostor.. Ano, lepiči ve frontě jsou nepříjemní, ale je jiný limit pro osobní prostor vpředu a vzadu. Zkus se v té frontě otočit. Stane se z tebe ten, co určuje pravidla. 95 % lidí couvne. Má-li tedy kam...
Mladá paní, já neříkal, ať mi vlezete na záda, já si to jen pomyslel...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.