Nejste přihlášen/a.
Je zvláštní, jak zde na poradně mají rádci selektivní názory ohledně obecného práva.
Když chce někdo poradit, jak se zachovat při dopravním přestupku, při kterém materiálně k ničemu nedošlo, rady jsou: postav se k tomu čelem a jdi se napráskat (zaplať pokutu apod...)
Ale jakmile někdo poškodí majetek v řádu desítek tisíc vzniklou škodou, tak je podle rádců v pořádku nevypovídat.
Moje rada: máš právo, ty sprostý vandale, na policii nevypovídat. Jsi v podmínce, a přesto se nechováš pokorně. Roste z tebe nečestný člověk a verbež pro kriminál. Potřeboval bys pár facek a to grafitti odstranit vlastníma rukama do původního stavu.
A někdo jako ty nemá právo se ohánět tím, že chce jen radu a ne moralizování.
... Nějakou spoluúčast si dovolit nemohu,...
a ... avšak jako osoba jež pouze snímalo celou akci. - to není spoluúčast.?
Jít tam a podat vysvětlení.Co asi jiného dělat.
@mnd neber to ve špatném, ale neposkytl jsi moc dobrou radu. Dokonce přímo naopak. Pokud daná osoba neví, jakými důkazy policejní orgán disponuje, tak je lepší taktizovat a nechat policii ať důkazy předloží sama. To znamená, že během podání vysvětlení využije práva nevypovídat a sdělí pouze jméno, bydliště a práci. Telefon i e-mail sdělovat nemusí, neboť to není povinnost vlastnit! A počká zda na něho policejní orgán má důkazy a obviní ho, nebo nemají a sami se na to vykašlou. Ostatně co když byl aktérem? Co když byl aktérem jeho rodinný příslušník? Nikdo nemá povinnost zrazovat sám sebe. Špatná výpověď by ho akorát mohla vystavit zbytečným potížím a to v podmínce rozhodně nechce. Takže prosím neraďte lidem špatně! Můžete jim akorát ublížit.
Tím však může vystavit stíhání svou vlastní osobu nebo osobu sobě blízkou! Proto je při podání vsvětlení lepší nevypovídat a počkat až ho/ji policie obviní. Poté bude muset PČR předložit důkazy a alespoň bude vědět jak na tom je. Dále už je lepší vše konzultovat s právníkem. Prosím, neraďte lidem kraviny, to jim opravdu nepomůže. Zásada číslo jedna je, že na podání vysvětlení nebudu vypovídat! Myslel jsem, že se to snad dělá automaticky...
Ta u chronických zlodějů a vandalů je nevypovídat opravdu automatická věc. Ale u PČR je to taky známka toho, že něco přecijenom mají a vzali ty pravé. Normální člověk totiž nemá potřebu nevypovídat a vypovídá.
Rozhodující jsou důkazy a ne známky, že mají toho pravého. Navíc by mu/ji nepřišlo podání vysvětlení, kdyby si orgán nemyslel, že má toho pravého. Ostatně on už o své pravdě je přesvědčen, teď už bude lepší jim nic nesdělovat. Takže se zde, prosím, nesnažte normalizovat podávání výpovědi u podání vysvětlení. Mlčeti zlato! Mluviti stříbro...
Když policajti najdou holku u počmárané zdi se spreji, tak jí mlčení pomůže?
Co tady děláte? (chytnou holku u zdi s čerstvou čmáranicí, kam jeli na ohlášku na výjezd)
Já jsem tady na procházce.
A proč máte ruce od barev, smrdí tu v ovzduší barva a v batohu vám hrkají spreje?
Nebudu vypovídat.
Tak půjdem . Nám je to jasné proč...
... dobrá logika To je jako odmítám dechovou zkoušku při silniční kontrole a z dechu je cejtit pívo.
I tak je lepší nevypovídat. Policie může pochybit a daná osoba z toho pak jednoduše vyklouzne. Navíc se může pokoušet vynutit si přiznání i k dalším malůvkám. Ne nadarmo se říká mluviti stříbro, mlčeti zlato!
Šílenče i trest je prevencí pro případné další protiprávní jednání.
Pomáhat v tom, aby se "ono" vyhnulo zodpovědnosti za své jednání je ve skutečnosti napomáhání trestnému jednání. "Ono" si bude myslet, že když mu to s pomocí druhých prošlo, tak v tom může klidně pokračovat a příště mu to opět projde, však jsou tu "hodní" lidé, kteří ho podpoří.
Víš jaký je rozdíl mezi člověkem a zvířetem. Klasik to definoval takto : Toliko člověk domýšlí důsledky svých činů. Domýšlí a zodpovídá za důsledky svých činů. Jsi svéprávná a chytrá, tak se starej!
Pročpak radíš mi? Já se na něco ptala? Proč neradíš tazatelce? Máš ptravdu, může to napsat a poradit mi. Je to jeho názor a já mu ho brát nebudu. Ale jinak nechápu, co ti na mé odpovědi vadí. Že radím zodpovědné chování?
Zodpovědné chování je prevence. Avšak v tomto případě je již na prevenci pozdě. Proto se dané osobě snažíme pomoct.
Proč pomáhat? Jakože druhá šance? A pak třetí a čtvrtá? A proč by něco měnil, když za něho vyřeší hodní a chápající lidé?!
Vážený pane, vážená paní, na Vašem místě bych využil práva nevypovídat, ostatně nevíte, jakým důkazním materiálem příslušný orgán disponuje. Podáním vysvětlení byste se mohl/mohla dopustit zrady sama sebe. Dle plátných zákonů České republiky není nikdo povinen zrazovat sám sebe! Výpovědí byste totiž mohl/mohla vystavit buď svou nebo osobu sobě blízkou trestnímu stíhání a to evidentně nechcete a už vůbec ne, když jste v podmínce. Policejní orgán zpravidla funguje na bázi sbírání potřebných důkazů na vaši osobu či vaše přátele, tím pádem je lepší jim tyto informace (které by vás mohly vystavit trestněprávnímu riziku) neposkytovat. Pokud však mají dostatek důkazů na vaši osobu, tak vás po podání vysvětlení okamžitě obžalují a předají termín výslechu obžalovaného. Tam vaši osobě (nebo právnímu zástupci) budou muset předložit seznam důkazů, takže budete vědět na čem jste. Podtrženo, sečteno - využít práva nevypovídat se mi jeví jako ideální varianta. Na policii si s sebou vezměte pouze doklad totožnosti - nic víc! Odpovězte na to jak se jmenujete, kde bydlíte, kde pracujete. Na telefon a email bych odpověděl, že nemám - může se stát, že jim váš telefon už sdělil někdo jiný, to samozřejmě popřete a řekněte, že nic takové nemáte. Ostatně proč byste měl/měla? Aby vás ztotožnili s profily? A poté už bych si stál za tím, že využívám práva nevypovídat. Přeji krásný zbytek dne a také příjemné strávení času na stanici.
hqh1312
Chlap v podmínce a neví vo co go
Ani lhát neumíš.
Někdo tě prásknul a policie tě zkusí jak se k tomu postavíš.
Pokud máš ještě to video a budeš spolupracovat tak by ti to mohlo pomoci, ale pokud tě sprejeři viděli vzali ti mobil a rozbili hu...ústa tak teda fakt nevím
Zamysli se, něco děláš špatně.
Mám takový názor, že člověk by měl zabránit škodám na majetku. Zvláště na majetku cizích osob, státních institucí.
Tudíž, když já, ty, on, ono, my, vy? všichni jsou svědkem nekalého počínání (rozkrádání, ničení, krádeže, přepadení, tak se mělo vytočit 158, 112 a přivolat pomoc, hlídku ...
A ne si to dokumentovat na telefon.
Ten člověk zaregistroval, byl přítomen, účastnil se, dokumentoval páchání trestní činnosti. Tudíž by k tomu měl vypovídat.
Když se takhle bude chovat každý, tak žijeme v normální, slušné společnosti.
Pokud je někdo povolán k výpovědi, tak zřejmě je nějaký důvod.
Tak se k tomu postavím čelem.
Byla jsem tak vychována, takže jsem napsala, jak to cítím já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.