Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi nekdo poradit, zda je mozne, abych si platil zdravotni pojisteni v Cesku (s pripojistenim v zahranici), kdyz pracuju clenskem state EU? VZP se totiz na to moc netvari a co jsem naposledy dostal zpravu, tak pry si musim platit pojisteni v zemi, kde pracuju... Moc se mi nechce verit, ze by v dnesni dobe neslo uzavrit v cesku pojisteni, ktere by se vztahovalo i na zahranici..
dekuji za odpovedi...
No, ono je to skutečně tak, že pokud jste zaměstnán v jiném státě, měl byste si pojištění platit tam - právě proto, že jste tam zaměstnán. Státy EU a jejich podniky/instituce fungují v podstatě dost podobně jako u nás - jen třeba někde neplatí zdravotní pojištění zaměstnavatel, musíte si ho celé platit sám, ALE musíte mít jejich pojištění, nikoliv (pro ně) cizí. Takže z tohoto pohledu byste se měl jakožto zaměstnanec podniku/instituce v zemi EU přihlásit jako pojištěnec v dané zemi EU (zkušenost z NL). Pokud ovšem jste v zahraničí např. na volné noze, pak mám pocit, že můžete být stále pojištěn u VZP jakožto OSVČ, v tom by Vám neměl nikdo bránit. Pokud ale budete nakonec platit pojištění ve stávající zemi, pečlivě schovávejte veškeré smlouvy, potvrzení o zaplacení, složenky atd., VZP je po návratu bude chtít vidět - v ČR máte povinnost být ze zákona pojištěn, proto pokud se od nich odhlásíte, musíte po opětovném přihlášení (to je nutné udělat na stejné pojišťovně, z jaké se odhlašujete) prokázat, že jste byl pojištěn jinde. Složité a byrokratické, ale obávám se, že jinak to nelze Hodně zdaru, i tak se to vyplatí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.