Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

WISE - fungování, výhody, nevýhody, poplatky atp

Od: rk22 odpovědí: 3 změna:

Potřeboval bych jako soukromá osoba (ne podnikatel) něco na občasné převody peněz ze a možná i do zahraničí asi nejvíce z Polska, ale možná i jiných zemi na účet v Česku v CZK. Nejlepší mi na to připadá být WISE ale příliš se v tom nevyznám a proto bych potřeboval poradit a trochu vysvětlit jak to funguje, jaké tam jsou poplatky, jalé kurzy, výhody, nevýhody, jestli ovládání (bankovnictví) je i v češtině atp.. Stránky mají převážně v Angličtině a to je pro mne jako neznalce angličtiny trochu problém. Uvítal bych především rady a vysvětlivky k tomu hlavně od lidí kteří WISE používají, znají a mají s tím nějaké konkrétní zkušenosti.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

2x

Používám v převodech k polskému brokerovi (z CZK do EUR). Mají lepší kurz pro vyšší částky než Revolut - do 25k CZK je však zase lepší Revolut. Nevýhody: je Anglicky, je potřeba si pro ověření nainstalovat aplikaci, samozřejmě vyfotit se a ofotit i občanku (ale to je pochopitelné). Výhody: zmíněny. Dál k tomu moc není co vysvětlovat. Ovládání je primitivní a efektivní - na to postačí překladač.

rk22
hodnocení

Viděl jsem na stránkách WISE, že tam mají i něco v polštině kterou znám ale ne asi všechno, ale lépe by mi vyhovovala čeština a ta tam bohužel asi není. Nevím zda i ta aplikace na ovládání je i v polštině. Dá se to ovládát i někde na webu nebo pouze v aplikaci a je to ovládání alespoň trochu intuitivní? Ovládání s použitím překládače není příliš ono hlavně když se jedná o peníze. Překládače nejsou vždy přesné a překládají někdy i nesmysly. Jsou tam nějaké poplatky např. za vedení účtu, převody atp.? Nevadí jim pokud účet u WISE je třeba i delší dobu neaktíví bez nějakého využití?
Představuji si fungování WISE tak, že umožňují zasílat peníze v CZK na bankovní účet v jiné zemi tak, že se to připíše na ten účet v místní měně a opačně z bankovního účtu v zahraníčí v místní měně a v Česku se to připíše na účet příjemce v CZK přičemž tyto převody jsou místní prostřednictvím účtů WISE v daných zemích. Chápů to zprávně a je to tak?

smode2

Platíte za to vždycky. Ať už přímo poplatky zobrazí, nebo ne. Ten kdo tvrdí že to má bez poplatků lže = bere si něco zase za rozdíl mezi nákupem a prodejem. Za vedení účtu tuším poplatky nejsou. Já jsem teď neaktivní několik měsíců a nevypadá to že by to někomu vadilo (ani není proč) - jen občas pošlou mailem nějakou nabídku.

Tady máte kalkulačku a hned víte kolik vás to bude stát: wise.com/...

Jinak ano, Wise je společnost nafinancovaná ve velkých objemech různých měn, tj. jen zadáte objednávku ve které je předem vidět kolik přesně pošlete v nové měně a kolik to bude stát ve staré. Například CZK zašlete na jiný účet vedený v Česku také v CZK a na místo určení přijde např. € odjinud přímo z jejich účtu vedeného v €. Díky tomu jsou menší poplatky při konverzi než u banky.

A jak už jsem psal, pro částky do 25 tisíc používám Revolut - funguje prakticky stejně, jen je převod levnější. Nakonec, můžete porovnat: revolut.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]