Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spor o pozemek

Od: suk® odpovědí: 22 změna:

Zdravím.

Problém 1: Příbuzný sousedky (se kterou jsou na nože), si u obce pronajmul obecní pozemek, který zasahuje až před vrata její garáže a zabírá i příjezdovou cestu do garáže. Takže by nesměla do garáže zajíždět autem, ani do garáže chodit?

Rozhodli o tom na schůzi, na kterou ji vůbec nepozvali.

Problém 2: Sousedka mě požádala o rozřezání palet a dovolila mi k paletám chodit přes dvůr. Její příbuzný (spolumajitel pozemku), mi přes dvůr chodit zakázal. Má na to právo, když mi to spolumajitelka dovolila?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud si sousedka postavila garáž v souladu se zákonem, neměl by ji nikdo bránit tu garáž využívat. Pokud to soused hodlá dělat, bude nutno podat na obec jako majitele pozemku žádost o zřízení tzv. nezbytné cesty. Pokud obec nevyhoví, nezbývá než si najmout advokáta a požadovat to soudní cestou.

dede

Ta garáž není ani v katastru zakreslena, nárokovat příjezdovou cestu přes obecní pozemek asi proto nepůjde. Tím neříkám že dohoda není možná, jen, že na to není nárok...

Podal bych na obec na místě sousedky písemnou žádost s tím, že kdyby se náhodou pozemek prodával, takže mám zájem o odkoupení části za mým pozemkem. A vždycky bych tuhle žádost po změně zastupitelstva doručil znova, Aby někde náhodou nezapadla ...

kdosi

Takže ta garáž je černá stavba?

dede
hodnocení

2x

1) Na schůzi nic nerozhodli (Než odsouhlasili pronájem obecního pozemku), to najdeš v katastru jestli se jedná o komunikaci (a veřejnou nebo neveřejnou?) anebo jaký je to druh pozemku... Pokud toto neuvedeš, nelze vyjádřit názor

2) Požádej spolumajitele alespoň padesátiprocentní části o písemné zmocnění, Pak nemůže dojít ke sporu a druhý spolu vlastník si třeba na hlavu může stavit nebo policii volat a nebude mu to nic platné

Problém při těchto zákazech často vidím ten, že ten kdo řeže a pohybuje se tam dělá bordel, a proto ostatní vlastníci či spoluvlastníci protestují, takže si ošetři, že bordel po sobě uklidíš. Například uvedením v té plné moci

Vyřešeno, co tam máš dál? :)

suk®
hodnocení

1: pozemek je prostě obecní - travnatá plocha a to si pronajmul ale i plochu před garáží sousedky...

Přes tu travnatou plochu (kousek polní cesty) vždy z veřejné cesty zajížděla do garáže...

Pozemek je obecní ale on si ho pronajmul.

Sousedka podala stížnost, ve které žádala o zrušení pronájmu, tak svolali schůzi, na kterou ji nepozvali a rozhodli, že pronájem nezruší i když starostka a někteří byli pro zrušení - většina (zdejší mafie) rozhodla, že se nic rušit nebude.

2. co se týká dovolení spolumajitelky chodit přes pozemek, jde mi o to, jestli stačí dovolení jednoho spolumajitele, když druhý spolumajitel je proti. Jestli nutné dovolení od obou...

Na tom dvoře žádný bordel nedělám, pouze přes něj chodím k paletám, které jsou na druhé straně - je to zkratka, jinak bych musel chodit dlouhou oklikou

dede

1/ Pokud se jedná o obecní veřejně přístupnou komunikaci, v katastru bude napsáno třeba toto :

Způsob využití:ostatní komunikace

Druh pozemku:ostatní plocha

... tak těžko někdo může bránit ku vjezdu, leda by to oplotil a vyrobil tak veřejně nepřístupnou komunikaci :-D Pošli přesný souřadnice ať se můžeme podívat přímo na místo, těžko posuzovat...

2/ Přečti si znova co bylo napsáno prosím a postupuj dle toho. Co říkáš je nepodstatné, podstatné je, co je psáno na papíře. Pokud nemáš písemný souhlas od nejlépe 50% vlastníka, tak tě druhý spolu vlastník může vykázat a zcela právem!

Už tomu rozumíš?

dede

Ps: Až budeš mít to lejstro se souhlasem k průchodu v ruce (a ukážeš ho na výzvu), tak tam můžeš chodit.

Na to lejstro bych si dopsal: předloženo dne 18.9.24 18:47 panu XYZ, a dále jej již nenosil...

Pps: pokud by měl minoritní podíl, I tak by na tebe mohl přenést jeho práva, které on sám má, tedy předpokládám - že i právo průchodu. Vše jde řešit, ale projev vůle musí být průkazný, tedy nejlépe písemný!

id
hodnocení

0x
Palety si jednorázově odvezte oklikou, ne zkratkou, jak píšete. Zpracuje na svém pozemku. Víc jak hodinu nebudete na cizím pozemku.
suk®
hodnocení

Kvůli idiota budu převážet 300 palet? :D

id
Ne kvůli idiotovi, ale kvůli majiteli.
suk®
hodnocení

není majitel, má to pouze v pronájmu...

id
Nevidím v tom rozdíl. On určuje pravidla, nééé vy.

suk®
hodnocení

Takže katastr ukazuje stále obecní pozemek - o pronájmu asi katastr info neuvádí

Na tom pozemku vždy parkovaly auta sousedů, teď to mají zakázané, protože si to pronajmul a nesmí tam stát ani auto sousedky (jeho příbuzná), která tam má garáž.

Pokud si tam chce přistavit kontajner na vyklizení garáže, musí se prý zeptat, jestli může :D

Je to normální? :D

Spor o pozemek
Spor o pozemek #2

Ano, je to normální, že si někdo pronajme od obce pozemek.

o pronájmu asi katastr info neuvádí****nikdy to není zaznamenáno v katastru

suk®
hodnocení

ale není normální, aby někomu pronajmuli pozemek až před vrata garáže sousedky - ne? :D

@milancukrar Nikdy?
Do katastru lze zapsat:
- nájem, požádá-li o to vlastník nebo nájemce se souhlasem vlastníka,
- pacht, požádá-li o to vlastník nebo pachtýř se souhlasem vlastníka,
...
cuzk.gov.cz/...
id
Sousedka léta ví, že pozemek před garáží není její. Proč si ho dávno neodkoupila nebo nepronajala? Já být majitelem, co vás nechce nechat courat po jeho pozemku, asi bych se chovala stejně.
Jednorázový vstup ANO a ne jak vás napadne.
dede

1/ Je to zeleň, nikoliv komunikace, takže je otázkou, jak tam může být legálně ta garáž bez příjezdové cesty... Asi je dobrý nápad písemně vyzvat obec o zřízení přístupové cesty.

2/ Pokud je v katastru zapsána Právnická osoba, či obec jako vlastník, a pozemek není oplocen A zjevně nejde o stavební parcelu, tak si myslím že se lze odvolat na právo volného průchodu (toho kdo by mi bránil v průchodu). To se ovšem netýká průjezdu nebo skladování :))

Kdyby se mu to nelíbilo, tak ať si nechá zapsat nájem fyzické osoby do veřejného katastru, ono by ho to jistě přešlo, aby platil za vklad 2000 :))

Dále můžete obec podle info zákona požádat o smlouvu, za kolik bylo pronajmuto a dokdy, Musejí vám do 15 dnů nejpozději informaci poskytnout, typicky anonymizovanou smlouvu. Taky můžete si to pronajmout vy, prostě nabídnete více

dede
hodnocení

0x

Ok tak teď už je jasné, že chcete procházet přes uzavřený dvůr vedle garáže.

No to by se mi taky nelíbilo kdyby cizí chodili přes můj dvorek. Jak už víte, bez písemné plné moci / souhlasu to není dobrý nápad. Pokud nejste schopen sepsat s paní plnou moc pro toho pána, tak holt obejdete ty 2 baráky...

Chápejte, chcete procházet přes někoho soukromí dvorek, kde může mít svoje věci, já bych k tomu taky chtěl písemný lejstro aby bylo jasný kdy kdo a proč tam bude chodit...

Ps: Kdo v tom baráku vlastně bydlí, pán nebo paní nebo oba? Ani jeden tu nemá TP. Ale i tak nemůžete jen tak chodit přes někoho soukromý dvorek přece... Ta paní to zapře že vám dala souhlas a klidně vás může ten soused střelit flintou :) No Tresspassing

asd1
hodnocení

0x
Tam bude ještě veselo... Může zabrat že buď přestane škodit nebo se to prodá cmoudum a může škodit jim.

hodnocení

0x

Na tvém místě bych vyhledal právní pomoc.

km
hodnocení

0x

1: ano, ale pokud se podaří dokázat, že se tudy vždy do té garáže jezdilo (což by neměl být problém, pokud ta garáž není úplně nová), tak ne

2: ano

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]